Η Κίνα άρει από τις 5 Αυγούστου τους δασμούς στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία, μια κίνηση που δείχνει τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και αναμένεται να αμβλύνει τις ανησυχίες για την προμήθεια του δημητριακού, ειδικά αφότου η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τον ανθρωπιστικό διάδρομο για την παράδοση των ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.

Αυτοί οι δασμοί αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικοί δασμοί επιβλήθηκαν στα μέσα του 2020 στο αποκορύφωμα των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας. Το Πεκίνο επέβαλε δασμούς εισαγωγής σε αρκετές αυστραλιανές εξαγωγές που περιλάμβαναν από κρασί και κόκκινο κρέας μέχρι αστακούς και ξυλεία.
Εκτός από αυτήν την ανακοίνωση για το κριθάρι, η Κίνα άρχισε και πάλι τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία, από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σιτηρά: «Σκούρα» τα πράγματα με την τιμή – Πιέζει το εμπόριο τους αγρότες στα αλώνια

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου «αποφάσισε ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να συνεχιστεί η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία, ενόψει των αλλαγών στην κινεζική αγορά κριθαριού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις αλλαγές.

Τον Απρίλιο, η Αυστραλία συμφώνησε να «αναστείλει προσωρινά» την καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας για την απόφασή της το 2020 να επιβάλει δασμούς 80,5% στο αυστραλιανό κριθάρι, ανοίγοντας το δρόμο στο Πεκίνο ώστε να επισπεύσει την αναθεώρηση της απόφασής του για τους δασμούς. Αυτά τα τιμολόγια επρόκειτο να λήξουν την επόμενη εβδομάδα.

«Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τους εξαγωγείς κριθαριού μας να εισέλθουν ξανά στην κινεζική αγορά – προς όφελος των Αυστραλών παραγωγών και των Κινέζων καταναλωτών», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Ντον Φάρελ, η υπουργός Εξωτερικών Πένυ Γουόνγκ και ο υπουργός Γεωργίας Μάρεϊ Γουότ. . «Η άρση αυτών των δασμών σημαίνει ότι η Αυστραλία θα διακόψει τώρα τις νομικές διαδικασίες στον ΠΟΕ».

Επόμενος στόχος το κρασί

Οι Φάρελ, Γουόνγκ και Γουότ δήλωσαν ότι αναμένουν παρόμοια διαδικασία για την άρση των δασμών στο αυστραλιανό κρασί. Τον Μάρτιο του 2021, η Κίνα καθιέρωσε έναν συντριπτικό δασμό πενταετούς διάρκειας έως και 218% στο αυστραλιανό κρασί.

Η Αυστραλία είναι ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη που εξάγει περισσότερα προϊόντα στην Κίνα από όσα εισάγει. Οι διμερείς σχέσεις τους επιδεινώθηκαν αφότου η Αυστραλία υποστήριξε μια έκκληση για διεθνή έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κίνα, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν.

Η κίνηση θα ανοίξει επίσης μια άλλη πηγή εισαγωγών κριθαριού για την Κίνα, κάτι που θα αμβλύνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων που προέρχεται από την αποχώρηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα από μια συμφωνία ορόσημο γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας.

Τον τελευταίο χρόνο, η συμφωνία διευκόλυνε τη διέλευση περισσότερων από 1.000 πλοίων που μετέφεραν σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ουκρανικού σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ηλίανθου.

Η Κίνα, ένας από τους στενότερους στρατηγικούς συμμάχους της Μόσχας και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ήταν ο αδιαμφισβήτητος κορυφαίος αποδέκτης των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων – συμπεριλαμβανομένου περίπου του ενός τέταρτου του όγκου εξερχόμενου κριθαριού, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή