Το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο τόσο γρήγορα, όσο και η διάδοση της πανδημίας Covid-19, μιας «νέας κανονικότητας» που εδραιώθηκε παγκοσμίως και επηρέασε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ο λόγος για τον Άλμπερτ Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer  -βετεράνο του φαρμακευτικού κολοσσού με 25 χρόνια καριέρας- και τον άνθρωπο που εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει ξεκάθαρη απάντηση – και μάλιστα, μέσα σε ένα γυάλινο φιαλίδιο.

Ο Μπουρλά είχε δηλώσει στο Forbes στον Μάιο του 2020 ότι η Pfizer ήταν πρόθυμη να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια το 2020 για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός εμβολίου, προτού ακόμη μάθει αν αυτό θα είναι αποτελεσματικό: «Η ταχύτητα είναι υψίστης σημασίας», είχε πει τότε. Μόλις επτά μήνες αργότερα, το «στοίχημα» απέδωσε, καθώς το εμβόλιο της Pfizer έλαβε έγκριση για επείγουσα χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολούθησαν ανάλογες εγκρίσεις από τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Μασκ και Μπουρλά «σκοτώνουν» την τηλεργασία σε Twitter-Pfizer

Το therichest.com αποφάσισε να επικεντρωθεί στον ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία, σημειώνοντας πως αποτελεί σεβαστό ηγέτη στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, διαμορφώνοντας το μέλλον της ιατρικής και της περίθαλψης ασθενών. Μάλιστα, εκτός από την ευρεία αναγνώριση, ο Μπουρλά έχει «συγκεντρώσει μια εκπληκτική περιουσία καθαρής αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων».

Το πάθος για την επιστήμη και την ιατρική

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1961, στη Θεσσαλονίκη, καταγόμενος από ταπεινό υπόβαθρο ως γιος Σεφαραδίτικων Εβραίων. Φοίτησε στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Εκεί, όπως τονίζεται, ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε, όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Εγκατέλειψε την Ελλάδα στην ηλικία των 34 μαζί με τη γυναίκα του, και από τότε έχει ζήσει σε επτά διαφορετικές πόλεις σε τέσσερις χώρες.

Σύμφωνα με το Forbes, η καριέρα του στην Pfizer ξεκίνησε το 1993 όταν εντάχθηκε στην εταιρεία ως Τεχνικός Διευθυντής στο Animal Health Division. Από το 2005 έως το 2009, υπηρέτησε ως πρόεδρος της περιοχής για το τμήμα Animal Health Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βοήθησε στη δημιουργία και κυκλοφορία του Improvac, ενός εμβολίου για χοίρους. «Οι εξαιρετικές του δεξιότητες και η αφοσίωσή του τράβηξαν γρήγορα την προσοχή της ηγεσίας της Pfizer, προωθώντας τον στην ιεραρχία. Με τα χρόνια, μάλιστα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της παγκόσμιας εμβέλειας της Pfizer και στην αύξηση των εσόδων της».

Το στοίχημα των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Όπως επισημαίνεται, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως CEO της εταιρείας είναι η επιτυχημένη ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου για την Covid-19 από την Pfizer σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς δημόσια χρηματοδότηση και τζίρο άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το The Genesis Prize. Μέσω της καθοδήγησης του Μπουρλά, η Pfizer διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, παρέχοντας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που συνεχίζεται να χορηγείται παγκοσμίως.

Ο ίδιος, πλέον, έχει επικεντρωθεί στην επέκταση του χαρτοφυλακίου καινοτόμων φαρμάκων της εταιρείας, στην αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών και στη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή