Σε απαγόρευση της εξ αποστάσεως εργασίας προχώρησε ο νέος ιδιοκτήτης της Twitter Inc., Ιλον Μασκ, ο οποίος με email που έστειλε στους εργαζομένους του για πρώτη φορά αργά την Τετάρτη, τους προετοιμάζει για τις «δύσκολες στιγμές που έρχονται» και τους διαμηνύει ότι η τηλεργασία πλέον δεν υφίσταται, εκτός εάν το εγκρίνει ο ίδιος προσωπικά.

Ο Μασκ είπε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καλύψει το μήνυμα» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και πώς θα επηρεαστεί μια εταιρεία που εξαρτάται από τη διαφήμιση όπως το Twitter, όπως γράφει το Bloomberg. Οι νέοι κανόνες, που τίθενται σε άμεση εφαρμογή, θα προβλέπουν για τους εργαζόμενους να εργάζονται από το γραφείο για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης – Τηλεργασία: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν να κάνουν αίτηση

Το Twitter βρίσκεται υπό την ηγεσία του Μασκ για σχεδόν δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο έχει απολύσει περίπου το μισό εργατικό δυναμικό του και το μεγαλύτερο μέρος της ηγετικής του ομάδας. Το νέο αφεντικό ανέβασε την τιμή για τη συνδρομή στο Twitter Blue στα 8 δολάρια και συνέδεσε την επαλήθευση χρήστη με αυτήν.

Διαβάστε επίσης – Co-working: Ο πρώτος πολυτελής ευέλικτος χώρος εργασίας στη Βρετανία

Τηλεργασία και πανδημία

Πριν από την άφιξη του Μασκ, το Twitter είχε δημιουργήσει μια μόνιμη ρύθμιση εργασίας από οπουδήποτε για τους εργαζομένους του, πολλοί από τους οποίους είχαν αρχικά ωθηθεί σε εξ αποστάσεως εργασία λόγω της πανδημίας. Ήταν ένα από τα πρώτα θέματα σε μια συνομιλία που είχε ο Μασκ με το προσωπικό του Twitter, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας, νωρίτερα μέσα στο έτος. Από τότε είχε δηλώσει ότι είναι κατά της τηλεργασίας και θα έδινε εξαιρέσεις μόνο κατά περίπτωση, όπως κάνει τώρα.

Επίσης, έχει εξαλείψει τις «ημέρες ανάπαυσης» για το προσωπικό του Twitter, σύμφωνα με το Bloomberg, που ήταν μια ημέρα άδειας το μήνα σε όλη την εταιρεία και που είχε καθιερωθεί κατά την περίοδο της πανδημίας. Η λήξη αυτής της «παροχής» έδωσε ένα άλλο σημάδι της ανυπομονησίας του Μασκ να ξεμπερδεύει με την υπάρχουσα εργασιακή κουλτούρα του Twitter.

«Ο δρόμος μπροστά είναι επίπονος και θα απαιτήσει έντονη δουλειά για να πετύχει», έγραψε ο Μασκ στο email του προς τους υπαλλήλους. Σε ξεχωριστό email, πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες, η απόλυτη κορυφαία προτεραιότητα είναι η εύρεση και η αναστολή τυχόν επαληθευμένων bots/trolls/spam».

Στα χνάρια του Μασκ και ο Μπουρλά

Ανάλογες επιλογές δείχνει να υιοθετεί και ένας άλλος διάσημος CEO ο Αλμπερτ Μπουρλά της Pfizer ο οποίος διαμήνυσε στους υπαλλήλους της φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Ιανουάριο.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων της Pfizer δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο γραφείο, τόνισε ο Μπουρλά στις 8 Νοεμβρίου σε μια συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Συμβουλίου Paley στη Νέα Υόρκη.

Η Pfizer συνεργάστηκε με την BioNTech SE για να αναπτύξει εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλοί υπάλληλοι εργάζονταν από το σπίτι, και στη συνέχεια δημιούργησε το χάπι Paxlovid για τη θεραπεία ατόμων υψηλού κινδύνου σοβαρής νόσου. Και τα δύο προϊόντα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένα για την εταιρεία.

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc., ήταν στην πρωτοπορία των εταιρειών που καλούν και πάλι πίσω στα γραφεία τους υπαλλήλους καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Ο CEO της Tesla Inc.έχει επίσης καλέσει τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους.

«Άρχισα να ανησυχώ ότι θα χάσουμε το DNA της εταιρείας μας, το αίσθημα της οικογένειας», είπε ο Μπουρλά στη συζήτηση. «Για το εργατικό δυναμικό μας, τα άτομα με θέσεις εργασίας τύπου γραφείου, τους ζητάμε να επιστρέψουν και θα αρχίσουμε να επιβάλλουμε δύο έως τρεις ημέρες» την εβδομάδα εργασίας από το γραφείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή