Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ πέθανε, σε ηλικία 82 ετών στο Σινσινάτι του Οχάιο. Έζησε μια κινηματογραφική ζωή, μια ζωή που ήταν γεμάτη από πρωτιές, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την ανθρωπότητα. Η ζωή του Άρμστρονγκ ξεπέρασε τη φαντασία –κυριολεκτικά.
Δεν ήταν μόνο ο πρώτος πολιτικός αστροναύτης της NASA στο διάστημα, ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, λέγοντας τη γνωστή φράση: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Κατά τη διάρκεια της ζωής του, αντιμετώπισε επίσης αντιξοότητες, βιώνοντας τον χειρότερο εφιάλτη κάθε γονέα, τον θάνατο ενός παιδιού.
Γιούρι Γκαγκάριν: Ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα
«Ιδιαίτερα επιθετικός»
Η Κάρεν ήταν το δεύτερο παιδί του Άρμστρονγκ και της συζύγου του, Τζάνετ. Το ζευγάρι, το οποίο ήταν παντρεμένο για περισσότερα από 40 χρόνια, είχε επίσης δύο γιους, τον 60χρονο σήμερα Μαρκ και τον 66χρονο Ρικ.
Εκείνη την εποχή, του θανάτου της Κάρεν, ο Άρμστρονγκ εργαζόταν ως δοκιμαστής πιλότος στον σταθμό πτήσεων υψηλής ταχύτητας NACA.
Κατά τραγικό τρόπο, η μοναχοκόρη του Άρμστρονγκ, στην οποία είχε δοθεί το παρατσούκλι «Muffie», έπασχε από όγκο στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από διάχυτο ενδογενές γλοίωμα του πόντιου (DIPG), ο οποίος περιγράφεται ως «ιδιαίτερα επιθετικός» και «δύσκολα θεραπεύσιμος».
Αν και υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία, η Κάρεν πέθανε λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1962.
Δείτε το βίντεο
Τυχαίο εύρημα
Η Κάρεν έπαιζε σε ένα πάρκο όταν χτύπησε το κεφάλι της με αποτέλεσμα να αιμορραγήσει η μύτη της και να πάθει διάσειση.
Δυστυχώς, η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Δεν μπορούσε να δει ή να περπατήσει σωστά. Τότε ανακαλύφθηκε ότι είχε DIPG, έναν όγκο στον εγκέφαλο.
Σε μια συνέντευξη το 2005, το πρόσωπο του Άρμστρονγκ θόλωσε όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Εντ Μπράντλι, αναφέρθηκε στο θάνατο της μοναχοκόρης του. Τον ρώτησε πώς τον επηρέασε ο θάνατός της, σημειώνοντας ότι συχνά οι άνθρωποι ρίχνονται στη δουλειά τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια τραγωδία.
Ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι απάντησε: «Είναι δύσκολο για μένα να ξέρω. Σκέφτηκα ότι το καλύτερο που μπορούσα να κάνω σε αυτή την κατάσταση ήταν να συνεχίσω τη δουλειά μου και να διατηρήσω τα πράγματα όσο πιο φυσιολογικά μπορούσα.
»Προσπάθησα πολύ να μην επηρεάσει την επιθυμία μου να κάνω χρήσιμα πράγματα. Εκείνη τη στιγμή, πίστευα ότι η οικογένειά μου το χειριζόταν καλά και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα».
Το άλμα στο φεγγάρι
Η Κάρεν δεν έφυγε ποτέ από τη σκέψη του Άρμστρονγκ, με ορισμένους να θεωρούν ότι ο θάνατός της τον ώθησε να κάνει το άλμα στο διάστημα και να περπατήσει στο φεγγάρι πέντε χρόνια αργότερα.
Μάλιστα, όταν προσγειώθηκε στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969, σύμφωνα με τον βιογράφο του Τζέι Μπάρμπι, είδε έναν μικρό κρατήρα, τον οποίο ονόμασε χαϊδευτικά «Κρατήρα της Muffie», αφιερώνοντάς τον στην κόρη του.
Γράφοντας στον ιστότοπο Astronomy το 2015, ο Μπάρμπι δήλωσε: «Ένας βρεφικός κρατήρας, σκέφτηκε ο Νιλ, ο κρατήρας της Maffie. Χαμογέλασε, θυμήθηκε το δίχρονο παιδί που είχαν χάσει εκείνος και η Τζάνετ από όγκο στον εγκέφαλο, και βυθίστηκε στον εαυτό του για μια στιγμή. Στάθηκε εκεί και θυμήθηκε πόσο θα άρεσε στη Muffie να γλιστράει μέσα στον λάκκο. Είχε μια ακατανίκητη επιθυμία να το κάνει γι’ αυτήν».
Μετά τον περίπατό του στο φεγγάρι, ο Άρμστρονγκ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Μετάλλιο Τιμής του Κογκρέσου για το Διάστημα.
Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη NASA, το 1971, πριν διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Και μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες γάμου, ο Άρμστρονγκ και η πρώτη του σύζυγος, Τζάνετ, χώρισαν και αργότερα παντρεύτηκε την Κάρολ Νάιτ.
Δείτε το τρέιλερ του First Man
«Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου»
Στη συνέχεια, πριν από δέκα χρόνια, ο Άρμστρονγκ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου της καρδιάς του, αλλά αργότερα εμφάνισε επιπλοκές και δυστυχώς πέθανε. Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε δήλωση μετά το θάνατό του το 2012, η οποία έγραφε: «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς ήρωες – όχι μόνο της εποχής του, αλλά όλων των εποχών».
Μετά το θάνατό του, έχουν γυριστεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και ο Ράιν Γκόσλινγκ υποδύθηκε τον Άρμστρονγκ στη βιογραφική ταινία «First Man» (Ο πρώτος άνθρωπος). Σε συνέντευξή του στο Hot Corn το 2019, το μικρότερο παιδί του, ο Μαρκ, θυμήθηκε τον πατέρα του.
«Είμαι περήφανος για τον πατέρα μου. Ήταν ένας από τους πολλούς που επικεντρώθηκαν σε αυτούς τους στόχους και τα κατάφεραν. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν σε αυτά τα προγράμματα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτούς, για όλους τους, που τον πήγαν εκεί και το πιο σημαντικό, που τον έφεραν πίσω στο σπίτι με ασφάλεια.
«Και είμαι εξίσου περήφανη για τη μητέρα μου και για όλες τις άλλες συζύγους που κράτησαν τις οικογένειες σε αρμονία και που είχαν τις δικές τους προκλήσεις και τα δικά τους ζητήματα να αντιμετωπίσουν, ώστε οι σύζυγοί τους να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και να μην ανησυχούν για τα πράγματα στο σπίτι».
* Ο Νιλ Άρμστρονγκ γεννήθηκε στη Γουαπακονίτα του Οχάιο την 5η Αυγούστου 1930 και πέθανε στις 25 Αυγούστου του 2012, στο Σινσινάτι.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος