Έντονη ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός ρωσικού πετρελαιοφόρου κι ενός πλοίο του πολεμικού ναυτικού, απειλώντας μια βασική οδό εξαγωγής ρωσικών εμπορευμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μόσχα μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της μέσω της πλωτής οδού και βρίσκεται στη μέση μιας δεύτερης συγκομιδής, καθιστώντας αυτήν την περίοδο κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά των καλλιεργειών στις παγκόσμιες αγορές.

Η μεγάλη «μάχη των σιτηρών» – Το ναρκοπέδιο της Μαύρης Θάλασσας και η ανησυχία για τις τιμές

«Ο κίνδυνος στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνεται μέρα με τη μέρα και οποιαδήποτε απειλή για τις ρωσικές εξαγωγές είναι πολύ πιο ισχυρή από μια απειλή για τον ουκρανικό εξαγωγικό διάδρομο», δήλωσε ο Ole Houe, Διευθύνων Σύμβουλος της IKON Commodities.

Άνοδος στις τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο ανέβηκαν έως και 3,4% στα 6,545 δολάρια το μπουσέλ τη Δευτέρα. Οι τιμές έκλεισαν 1% υψηλότερα την Παρασκευή, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του ενδοημερήσιου κέρδους 4,3% μετά την επίθεση της Ουκρανίας στο ρωσικό πολεμικό πλοίο. Η κυκλοφορία στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ διακόπηκε για αρκετές ώρες.

Η απόφαση του Κιέβου να μεταφέρει τον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα ακολουθεί την αποχώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 17 Ιουλίου από τη συμφωνία σιτηρών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και μια συντονισμένη εκστρατεία πυραύλων κατά των ουκρανικών λιμανιών. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν επηρεαστεί.

Η διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας αντιπροσωπεύει επίσης το 15% έως 20% του πετρελαίου που πουλάει η Ρωσία καθημερινά στις παγκόσμιες αγορές και είναι επίσης ένας σημαντικός διάδρομος διαμετακόμισης για το αργό πετρέλαιο του Καζακστάν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού εξακολουθούν να είναι μειωμένα κατά σχεδόν 20% φέτος λόγω των προοπτικών για καλές συγκομιδές από βασικούς εξαγωγείς και ενός ακόμη μεγάλου αποθέματος παγκόσμιων αποθεμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»