Την ανιούσα παίρνουν και πάλι οι τιμές ορισμένων κατηγοριών τροφίμων, κυρίως αυτών που αποτελούν τη βασική διατροφή του φτωχότερου τμήματος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι διαταραχές στην παραγωγή και τον εφοδιασμό από την Ινδία ως τη Μαύρη Θάλασσα, λόγω γεωπολιτικής αστάθειας και ακραίων καιρικών φαινομένων, υποδαυλίζουν τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό εκτοξεύοντας την τιμή του ρυζιού και των σιτηρών και απειλώντας με κύμα πείνας τις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΗΠΑ: Δριμύ «κατηγορώ» Μπλίνκεν κατά Μόσχας – «Εκβιάζει με τα σιτηρά της Ουκρανίας»

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο δείκτης που καταγράφει τις τιμές των τροφίμων αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούλιο, με αιχμή τα φυτικά έλαια.

Τα σιτηρά

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών του FAO μειώθηκε κατά 0,5% από τον Ιούνιο, λόγω της πτώσης κατά 4,8% των διεθνών τιμών χονδρόκοκκων σιτηρών. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στις αυξημένες εποχικές προμήθειες αραβοσίτου από την εν εξελίξει συγκομιδή στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και της δυνητικά υψηλότερης από την αναμενόμενη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 1,6%, στη πρώτη μηνιαία αύξησή τους εδώ και εννέα μήνες, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις εξαγωγές από την Ουκρανία, καθώς και της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική.

Το ρύζι

Ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 2,8% σε μηνιαία βάση και κατά 19,7% σε ετήσια βάση για να φθάσει στο υψηλότερο ονομαστικό του επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, καθώς η απαγόρευση από την Ινδία στις 20 Ιουλίου των εξαγωγών μη βρασμένου ινδικού ρυζιού ενίσχυσε τις προσδοκίες για υψηλότερες πωλήσεις από άλλες περιοχές, ενισχύοντας τις ανοδικές πιέσεις που ήδη ασκούνται στις τιμές από την εποχικά περιορισμένη προσφορά και τη ζήτηση από τις ασιατικές αγορές. Αυτή η ανοδική πίεση των τιμών του ρυζιού «εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια ενός μεγάλου τμήματος του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδίως εκείνων που είναι οι πιο φτωχοί και οι οποίοι αφιερώνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων», προειδοποίησε ο FAO, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην παραγωγή, την κατανάλωση και τις τιμές, ακόμα και μετά το πέρας της ισχύος του εν λόγω μέτρου. Άλλωστε, τέτοιες κινήσεις απειλούν να επιδεινώσουν τον υψηλό πληθωρισμό των εγχώριων τροφίμων σε πολλές χώρες.

Η ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 3,9%, καθώς η καλή πρόοδος στη συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία και η βελτίωση των βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές καλλιέργειας στην Ινδία οδήγησαν σε υποχώρηση τις παγκόσμιες τιμές, όπως και η υποτονική ζήτηση από την Ινδονησία και την Κίνα, τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ζάχαρης στον κόσμο. Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του φαινομένου El Niño στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, μετρίασαν την πτώση.

Γάλα και κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO υποχώρησε κατά 0,4% τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε 20,6% κάτω από την τιμή του Ιουλίου 2022. Οι παγκόσμιες τιμές των τυριών ανέκαμψαν ελαφρώς μετά από απότομες πρόσφατες μειώσεις, καθώς ο ζεστός καιρός επηρέασε τις εποχικά μειωμένες προμήθειες γάλακτος στην Ευρώπη. Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,3% από τον Ιούνιο. Οι τιμές για το κρέας βοοειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών υποχώρησαν λόγω της σταθερής διαθεσιμότητας προσφοράς και σε ορισμένες περιπτώσεις της χαμηλότερης ζήτησης από τους κορυφαίους εισαγωγείς. Αντίθετα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν, αντανακλώντας την υψηλή εποχιακή ζήτηση σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά από τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή