Μια νέα μορφή διαμαρτυρίας έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα: το «κίνημα της πετσέτας» μάχεται ενάντια στο γεγονός ότι οι παραλίες καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο παράνομα από εταιρείες ενοικίασης ξαπλώστρας. Με αυτά τα λόγια ξεκινά ρεπορτάζ στη γερμανική ιστοσελίδα merkur.de εστιάζοντας στην περίπτωση της Πάρου και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στην παραλία Σάντα Μαρία.

«Ο υπερτουρισμός είναι αχαλίνωτος σε όλο και περισσότερους προορισμούς διακοπών: οι ντόπιοι υποφέρουν από τις παρενέργειες των μαζικών διακοπών. Στη Μαγιόρκα, οι ντόπιοι επαναστατούν εδώ και καιρό ενάντια στον τουρισμό Ballermann . Όλο και πιο αυστηροί κανονισμοί για τις παραλίες υιοθετούνται επίσης στην Ιταλία . Τώρα οι κάτοικοι του ελληνικού κυκλαδίτικου νησιού της Πάρου έχουν χορτάσει» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η κίνηση των πολιτών

Και προσθέτει ότι αίσθηση προκάλεσε μία πρόσφατη διαμαρτυρία με 300 συμμετέχοντες στην παραλία Santa Maria. Τα πανό έγραφαν: «Reclaim the Beach: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες».

Πρώτη νίκη για το «κίνημα της πετσέτας» στην Πάρο – «Ελεύθερη» από ξαπλώστες η μισή Σάντα Μαρία

Μία εκ των ιδρυτών του «κινήματος της πετσέτας» είναι η Francina Lozada Nur. «Σοκαρίστηκα όταν άκουσα από Ιταλούς τουρίστες ότι ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στην παραλία τους είπε ότι αυτή η παραλία ήταν ιδιωτική και ανήκε σε αυτούς», λέει. Το πικάντικο με αυτό: η παραλία έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό καταφύγιο, επομένως δεν πρέπει να τοποθετούνται ξαπλώστρες. «Το επίπεδο κατάχρησης και παραβίασης του νόμου είναι απίστευτο».

Ο γερμανικός ιστότοπος υπογραμμίζει ότι στην παραλία κοντά στη Σάντα Μαρία το σετ μίας ομπρέλας με δύο ξαπλώστρες ενοικιάζεται προς 60 ευρώ την ημέρα,  ενώ σε μια περιοχή «VIP»  οι τιμές μπορούν να φτάσουν και τα 120 ευρώ. «Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος ανάμεσα στις ξαπλώστρες στην παραλία για τους λουόμενους που θέλουν να ξαπλώσουν με τις δικές τους πετσέτες. Ειδικά αφού οι παραλίες στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα δημόσιοι χώροι» τονίζει το δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ σημειώνει μάλιστα ότι οι ντόπιοι κάνουν εδώ και καιρό λόγο για «μαφία της ομπρέλας» στις παραλίες, ενώ για το θέμα έχει επιληφθεί ήδη ο υπ. Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε εντολή στην αστυνομία να αυξήσει τις περιπολίες σε πολυσύχναστες παραλίες. «Στο μεταξύ το κίνημα εξαπλώνεται στη Ρόδο, τη Σέριφο, τα Χανιά, ακόμη και την Χαλκιδική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα