Δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική, στην Ποτίδαια και στη Νικήτη, με αίτημα να μπει τέλος στην αυθαιρεσία στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Το «κίνημα της πετσέτας», δηλαδή το κίνημα για προάσπιση του δημόσιου χώρου και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες, εξαπλώνεται μετά τις αρχικές κινητοποιήσεις στην Πάρο και τις πρώτες επιτυχίες με την απόσυρση ομπρελοκαθισμάτων  τόσο στην Πάρο όσο και στη Νάξο.

Κίνημα της πετσέτας: Κλιμάκωση των αντιδράσεων με κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική – Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις ξαπλώστρες

Διαδήλωση στη Νικήτη

Κάτοικοι και παραθεριστές συγκεντρώθηκαν το πρωί στο γήπεδο της Νικήτης και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία που έφτασε στην παραλία και βάδισε μπροστά από beach bar της περιοχής. Με συνθήματα όπως «ο αιγιαλός ανήκει στο λαό δε θα καταπατήσετε το αίτημα αυτό», «ο λαός απαιτεί παραλία καθαρή» και «τέρμα πια στην αυθαιρεσία, από την Πάρο μέχρι τη Σιθωνία ελεύθερη θα είναι η κάθε παραλία» οι διαδηλωτές συντάσσονται με τα αντίστοιχα αιτήματα και κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει να ξεπηδούν σε πολλά σημεία της χώρας, καθώς οι παραβάσεις στις παραλίες έχουν γίνει ο κανόνας μέσα στην πάροδο των χρόνων.

Μέλη του κινήματος στηλίτευσαν το γεγονός οι ξαπλώστρες να είναι σε τόσο κοντινή απόσταση από το κύμα. «Ζητούμε να τηρήσουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, λέει με σαφήνεια πως οι πρώτες ξαπλώστρες πρέπει να είναι πέντε μέτρα από το κύμα, μερικές είναι μέσα στη θάλασσα», σημείωναν.

Ακόμα κατήγγειλαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν σεκιουριτάδες που δεν επιτρέπουν στον κόσμο να περάσει σε μια παραλία που είναι κατειλημμένη από beach bar και ταβέρνες, ενώ η χρέωση σε αυτά τα μαγαζιά ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι 150 ευρώ.


Οι συγκεντρώσεις που έγιναν μετά από κάλεσμα της διαδικτυακής ομάδας «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική», που μέσα σε τρεις ημέρες αριθμεί πάνω από 8.000 μέλη, αναμένεται να συνεχιστούν.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο, Δευτέρα, στις 11:30 στο δημαρχείο Σιθωνίας με αφορμή τη Συνεδρίαση του οικονομικού συμβουλίου του Δήμου.

Βίντεο και φωτογραφίες από την κινητοποίηση



Ίδια η κατάσταση και στα Φαλάσαρνα – Τα πρόστιμα ισούνται με τις εισπράξεις μισής μέρας

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη στην ΕΡΤ, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις “Αγία Παρασκευή” και “Βρωμόλιμνη”, μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.