Κλειδώνει το το σχέδιο ΤΑΙΠΕΔ και ομίλου Λάτση για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πακέτου μετοχών της HELLENIQENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (εταιρεία μέλος του ομίλου Λάτση) ολοκληρώνουν τις ασκήσεις για την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου που θα αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια για τον ενεργειακό όμιλο αλλά και μεγαλύτερες υπεραξίες στους μετόχους.

Helleniq Energy: Και δεύτερο deal για ΑΠΕ στη Ρουμανία

Στο 20% το πακέτο μετοχών

Μέτοχοι της HELLENIQ ENERGY είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 35,48% και η Paneuropean Oil & Industrial Holdings με 47,12%, ενώ το 17,4% της εισηγμένης βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο ΧΑ.

Οι δύο κύριοι μέτοχοι, όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ στις 5 Ιουλίου 2023, εξέταζαν το σενάριο εισαγωγής στο ΧΑ πακέτου μετοχών ανάμεσα στο 15% με 20%.

Πηγές θέλουν, να κλειδώνουν οι αποφάσεις, με τα εμπλεκόμενα μέρη  να καταλήγουν στη διάθεση πακέτου μετοχών που θα αντιστοιχεί συνολικά στο 20%. Δηλαδή από 10% ο καθένας.

Το σχέδιο, λένε οι πληροφορίες, βρίσκεται σε γνώση της κυβέρνησης και το ΤΑΙΠΕΔ και ο όμιλος Λάτση φέρονται να βρίσκονται σε συνεννόηση και προχωρούν σε συγκεκριμένες ασκήσεις…

Όχι σε στρατηγικό επενδυτή

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ,  το σενάριο θέλει και τους δύο βασικούς μετόχους να διαθέτουν μέρος των μετοχών τους αλλά όχι με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Η διάθεση θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο στόχος είναι η εισηγμένη να αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της.

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει την άντληση περισσότερων κεφαλαίων αλλά και την εμφάνιση στο ταμπλό των πραγματικών αποτιμήσεων του ενεργειακού ομίλου.

Το ελληνικό δημόσιο, αν τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, θα διατηρήσει τη δυνατότητα να ασκεί τον έλεγχο σε ζητήματα στρατηγικής και εθνικής σημασίας.

Η μετοχή

Πηγές σημειώνουν επίσης στον ΟΤ ότι με την κίνηση αυτή η μετοχή της HELLENIQ ENERGY θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική με δεδομένο ότι σήμερα στη διασπορά βρίσκονται μετοχές που αντιστοιχούν μόλις στο 17,4% του συνόλου των μετοχών.

Η αποκρατικοποίηση του 2019

Να σημειωθεί ότι το 2019 είχε γίνει απόπειρα για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην HELLENIQ ENERGY με τους δύο μετόχους να διαθέτουν συνολικό πακέτο μετοχών 50,1% μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός κατέληξε άγονος καθώς οι φιναλίστ επενδυτές δεν εμφανίστηκαν για την υποβολή προσφορών.

Από τότε ανατέθηκε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων για την αξιοποίηση του ποσοστού που κατέχει.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός

Πριν από περίπου δύο χρόνια οι μέτοχοι της HELLENIQ ENERGY προχώρησαν στον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου με τη δημιουργία εταιρείας holding.

Κάτω από αυτήν κρεμάστηκαν θυγατρικές της, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες του ομίλου.

Ταυτόχρονα εκπονήθηκε το επενδυτικό σχέδιο VISION 2025 ύψους 4 δις. ευρώ το οποίο προβλέπει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου με άνοιγμα σε πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μοντέλο ΔΑΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται, να επιδιώκει για την HELLENIQ ENERGY την αξιοποίηση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει, ακολουθώντας ως ένα βαθμό το μοντέλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η διαφορά είναι πως στη συγκεκριμένη περίπτωση μέρος των μετοχών θα αποκτηθούν από υφιστάμενο επενδυτή. Και ένα άλλο μέρος θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Οι κινήσεις αυτές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αποσκοπούν και στην ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών πακέτου μετοχών είναι πολύ πιθανόν να απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση, την οποία μόλις ληφθούν οι αποφάσεις των μετόχων η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες