Mε αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση της έκτακτης φορολόγησης των ιταλικών τραπεζών, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού σε Κίνα και ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με π 0,3% χαμηλότερα στις 459 μονάδες, με τις τράπεζες να σημειώνουν πτώση της τάξης του 3,5% και να ηγούνται των απωλειών συμπρασύροντας κλάδοι διολίσθησαν στο κόκκινο. Οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης πήγαν κόντα στο αρνητικό κλίμα και έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 3,3%.  Ο DAX υποχώρησε κατά 1,1% στις 15.775 μονάδες, ο FTSE100 κατά 0,36% στις 7.527  μονάδες και  ο CAC 40 κατά 0,69% στις 7.269 μονάδες. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης FTSE MIB ,ο οποίος είχε ανέλθει πρόσφατα σε υψηλά πολλών ετών, υποχώρησε κατά 2,1% και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Τραπεζικές μετοχές: Καταρρέουν μετά τα νέα από Moody’s και Ιταλία

Οι ιταλικές τράπεζες δέχθηκαν πλήγμα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτου φόρου 40% στα τραπεζικά κέρδη, παρασύροντας τον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές των Intesa Sanpaolo, η Banco BPM και η UniCredit υποχώρησαν μεταξύ 5% και 9,1%. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος σημείωσαν πτώση 3,5% στη χειρότερη ημέρα τους από τον Μάρτιο. Ο κλάδος δέχθηκε περαιτέρω πιέση επίσης από την είδηση ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών και δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ιταλία προστίθεται στη λίστα των χωρών που επιβάλλουν έκτακτους φόρους στον τραπεζικό τομέα. Χώρες όπως η Ισπανία και η Ουγγαρία έχουν ήδη θεσπίσει παρόμοια μέτρα.

«Νομίζω ότι είναι απολύτως πιθανό» και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα με έκτακτους φόρους στα κέρδη των τραπεζών, είπε ο επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών της Newton Investment Management, Πόλ Μάρκχαμ στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC. «Νομίζω ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το χρώμα της κυβέρνησης, από το αν το τραπεζικό σύστημα από πλευράς κεφαλαίων κ.λπ. είναι ιδιαίτερα υγιές στη μία ή την άλλη χώρα», πρόσθεσε. «Όπου υπάρχει πλεόνασμα κεφαλαίου νομίζω ότι είναι πιο πιθανό, και όπου, φυσικά, υπάρχει ένα πολιτικό γεγονός – εκλογές ή οτιδήποτε άλλο έρχεται – αυτό είναι πιθανό να το κάνει επίσης πιο πιθανό, θα έλεγα».

Στον αντίποδα η θετική συνεδρίαση για την υγειονομική περίθαλψη ήρθε μετά από ένα ισχυρό αποτέλεσμα δοκιμής φαρμάκου από τη δανική φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 17,3% σε επίπεδο ρεκόρ, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού  ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία παχυσαρκίας Wegovy είχε επίσης σαφές καρδιαγγειακό όφελος.

Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από την Κίνα και την Πέμπτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η πρώτη θα αναφέρει αποπληθωρισμό 0,5% σε ετήσια βάση, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες πιέσεις στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα από το Πεκίνο.

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ παρακολουθούνται στενά στο πλαίσιο της επόμενης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη και για πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί σε 3,3% σε ετήσια βάση, από 3% τον Ιούνιο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτωτικές τάσεις, με χαμηλό τζίρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες υποχωρούν στον απόηχο της επιβολής έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες και της υποβάθμισης αμερικανικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.311,19 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,72%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69,65 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 17.463.030 μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές