Την κυκλοφορία ενός stablecoin συνδεδεμένο σε αμερικανικό δολάριο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η PayPal γίνεται η πρώτη τεχνολογική χρηματοπιστωτική εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς που υιοθετεί τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων στο δίκτυό της για πληρωμές και μεταφορές.

Κυβερνοασφάλεια: Πώς το PayPal έγινε καταφύγιο των χάκερ

Επίσης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ βρέθηκε στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν εταιρείες και ανταλλακτήρια με έντονη παρουσία στην εν λόγω αγορά.

Ενώ τα stablecoins –ψηφιακά νομίσματα των οποίων η νομισματική αξία είναι συνδεδεμένη με ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο για προστασία από την ​έντονη μεταβλητότητα- κυκλοφορούν κάποια χρόνια, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εισχωρήσουν στο κύριο οικοσύστημα των καταναλωτικών πληρωμών.

Αντίθετα, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον τα stablecoins για να τα ανταλλάσσουν με άλλα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και Ethereum. Το μεγαλύτερο stablecoin αυτή την στιγμή στον κόσμο είναι το Tether και ακολουθεί το USD Coin, το οποίο εκδίδεται από τον πάροχο κρυπτονομισμάτων Circle.

Προηγούμενες προσπάθειες μεγάλων εταιρειών να λανσάρουν stablecoins έχουν συναντήσει τη σφοδρή αντίθεση από τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Τα σχέδια της Meta και στη συνέχεια του Facebook το 2019 να κυκλοφορήσουν ένα stablecoin, το Libra, ματαιώθηκαν αφού οι ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν φόβους ότι θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Το 2021 η Visa είχε δηλώσει ότι θα επιτρέψει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για τον διακανονισμό συναλλαγών στο δίκτυο πληρωμών της.

Οι μεγάλες οικονομίες, από τη Βρετανία έως την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκτοτε έχουν θεσπίσει κανόνες για τη ρύθμιση των stablecoins. Οι πολιτικές της Ε.Ε. θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2024.

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ πρότεινε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός ομοσπονδιακού ρυθμιστικού πλαισίου για τα stablecoins, το οποίο θα επικεντρώνεται στους κανόνες που αφορούν τη διαδικασία εγγραφής και έγκρισης για τους εκδότες stablecoin.

Σε δήλωσή του χθες Δευτέρα, ο Πάτρικ Μακ Χένρι, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής, ανέφερε ότι η ανακοίνωση του PayPal αποτελεί ένδειξη ότι τα stablecoins δίνουν υπόσχεση να λειτουργήσουν ως πυλώνας του συστήματος πληρωμών μας τον 21ο αιώνα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι για να διατηρήσουμε την Αμερική στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Το Κογκρέσο σημειώνει σημαντική, δικομματική πρόοδο στη νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ ηγούνται του χρηματοπιστωτικού συστήματος του μέλλοντος», τονίζει.

Το stablecoin του PayPal, που ονομάζεται PayPal USD, υποστηρίζεται από καταθέσεις σε αμερικανικό δολάριο και βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και θα εκδίδεται από την Paxos Trust. Θα είναι σταδιακά διαθέσιμο στους πελάτες της PayPal στις ΗΠΑ.

Το νόμισμα θα μπορεί να εξαργυρωθεί σε αμερικανικά δολάρια ανά πάσα στιγμή και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αγορά και πώληση άλλων κρυπτονομισμάτων που προσφέρει το PayPal στην πλατφόρμα του, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin.

«Το PYUSD είναι το πρώτο στο είδος του και αντιπροσωπεύει την επόμενη φάση των δολαρίων ΗΠΑ στο blockchain», έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X (πρώην Twitter) η Paxos. «Αυτή δεν είναι μόνο μια στιγμή-ορόσημο για την Paxos και την PayPal, αλλά για ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Η χθεσινή ανακοίνωση έδωσε ώθηση στη μετοχή της PayPal, καθώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 2,66%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News