Στη «σκιά» της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch κινήθηκαν οι παγκόσμιες αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, όπως παρουσίαζεται στην έκθεση της Alpha Bank για την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, ξεχώρισαν οι εκ νέου αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Πληθωρισμός: Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Παρακάτω, θα δούμε πώς κινήθηκαν οι παγκόσμιες αγορές την εβδομάδα που πέρασε.

ΗΠΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ+, επικαλούμενος το υψηλό χρέος της γενικής κυβέρνησης με τις επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις για την αύξηση του ορίου και την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση των επόμενων τριών ετών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η προηγούμενη υποβάθμιση των ΗΠΑ από πιστοληπτικό οίκο, χρονολογείται στο 2011, όπου ο οίκος S&P αφαίρεσε την κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ) από τις ΗΠΑ, μετά από μια προηγούμενη κρίση για το ανώτατο όριο του χρέους. Τόσο οι αγορές όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την αξιολόγηση, με την υπουργό οικονομικών, Janet Yellen, να την χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη, βασιζόμενη σε ξεπερασμένα δεδομένα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις βελτιώσεις σε μια σειρά από δείκτες για την οικονομία και την διακυβέρνηση του κράτους. Μάλιστα, το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα βγει στις αγορές ομολόγων σύντομα, με στόχο να αντλήσει 103 δισ. δολάρια. Τέλος, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, με τις νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (ADP) να αυξάνονται κατά 324 χιλ. τον Ιούλιο (Γράφημα 5α).

Ευρωζώνη

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) και 425 μονάδες από τον Ιούλιο του 2022, στην επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιγξης από την ίδρυσή της, με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα. Όμως, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Fabio Panetta, εκτίμησε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός χωρίς νέες αυξήσεις. Τέλος, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το Β’ τρίμηνο επιτεύχθηκε οικονομική μεγέθυνση 0,3%, στη ΖτΕ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο ΕνΔΚΤ διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία

Βρετανία

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, κατά 25 μ.β., προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Ην. Βασιλείου (BoE), διαμορφώντας το έτσι σε 5,25%, που αποτελεί υψηλό 15 ετών. Αυτή είναι η 14η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, από τον Δεκέμβριο του 2021, με στόχο την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (7,9% σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο). Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση για αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μ.β. δεν ήταν ομόφωνη, ενώ γίνεται σαφής αναφορά ότι θα συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική, μέχρι την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Κίνα

Στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στην Κίνα, ο δείκτης PMI, που εξετάζει τη μεταποιητική δραστηριότητα, παρέμεινε για 4ο διαδοχικό μήνα χαμηλότερα των 50 μονάδων (49,3 τον Ιούλιο), εγείροντας ανησυχίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αφού και η δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων έχει συρρικνωθεί.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι αγορές ομολόγων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Σικάγου, οι συνολικές καθαρές τοποθετήσεις (αγορές μείον πωλήσεις), στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, διατηρήθηκαν θετικές, την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου. Οι θετικές θέσεις (υπέρ του ευρώ, ‟long”) μειώθηκαν κατά 1.602 συμβόλαια, με αποτέλεσμα οι συνολικές καθαρές θέσεις να διαμορφωθούν στα 177.230 συμβόλαια, από 178.832 συμβόλαια, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία, στις 4 Αυγούστου, να βρίσκεται στο 1,0948 €/$ , με το δολάριο να ενισχύεται τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας των θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας και την πεποίθηση ότι η οικονομία θα έχει ομαλή προσγείωση. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αύξηση του δείκτη δολαρίου (DXY), που ανήλθε σε υψηλό ενός μήνα στις 3 Αυγούστου (102,84), ενώ στις 4 Αυγούστου παραμένει σε υψηλά επίπεδα (102,49).

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στην ομολογιακή αγορά των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται σημαντικά, στον απόηχο της υποβάθμισης του αξιόχρεου από τον οίκο Fitch, και ανέρχεται στο 4,19%, στις 4 Αυγούστου, ενώ το 2ετές κινείται στο 4,91%. Επιπλέον, στη ΖτΕ, παρατηρούνται ελαφρώς ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στο 2,62%), στις 4 Αυγούστου. Τέλος, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας και του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας (spread) βρίσκεται στις 122 μ.β., του 10ετούς κυπριακού ομολόγου στις 123 μ.β., ενώ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στις 166 μ.β.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες