Οι Αμερικανοί στράφηκαν όλο και περισσότερο στις πιστωτικές τους κάρτες για να τα βγάλουν πέρα οδεύοντας προς το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των καρτών να υπερβεί για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε την Τρίτη η Fed Νέας Υόρκης.

Το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σημειώνοντας αύξηση άνω του 4%. Αυτό οδήγησε το συνολικό ποσό της οφειλής σε 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη ακαθάριστη αξία στα στοιχεία της Fed από το 2003.

Πιστωτική κάρτα: Δεν είναι αποταμίευση, είναι δανεισμός – Περίπου οι μισοί millenials το παραβλέπουν

Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε 17,06 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο αποτελεί επίσης νέο ρεκόρ.

Όσο η χρήση καρτών αυξανόταν, τόσο αυξανόταν και το ποσοστό της αθέτησης πληρωμών από τους χρήστες τους.

Το επιτόκιο της Fed για το χρέος πιστωτικών καρτών με καθυστέρηση 30 ή περισσότερες ημέρες αυξήθηκε στο 7,2% το δεύτερο τρίμηνο, από 6,5% το πρώτο τρίμηνο, το οποίο ήταν και το υψηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. Οι συνολικές καθυστερήσεις χρεών αυξήθηκαν στο 3,18% από 3%.

Ραγδαία αύξηση χρεών στο β’  τρίμηνο

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σημείωσαν ραγδαία αύξηση το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε η Joelle Scally, περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στο τμήμα έρευνας για τα νοικοκυριά και τη δημόσια πολιτική στη Fed της Νέας Υόρκης. «Και ενώ τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών έχουν αυξηθεί, φαίνεται να έχουν ομαλοποιηθεί στα προ-πανδημικά επίπεδα».

Οι ερευνητές της Fed εκτιμούν ότι η αύξηση των υπολοίπων αντανακλά τόσο τις πληθωριστικές πιέσεις όσο και τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.

Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι η ζήτηση για έκδοση καρτών έχει μειωθεί, κάτι που ήρθε σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης από τις τράπεζες.

Το χρέος σε άλλες κατηγορίες παρουσίασε μέτριες αλλαγές. Τα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 393 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το συνολικό χρέος των στεγαστικών δανείων υποχώρησε σε κάτι περισσότερο από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα δάνεια αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,58 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα φοιτητικά δάνεια μειώθηκαν σε 1,57 τρισεκατομμύρια δολάρια εν όψει της άρσης του μορατόριουμ στις πληρωμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή