Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται με αμείωτη ένταση, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι κοιτάνε προς δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, ή ακόμα και ένα ασφαλές καταφύγιο για να αποφύγουν τη σύγκρουση, σύμφωνα με το Politico.

Ενώ ένα ασθενέστερο ρούβλι και τα αυξανόμενα οικονομικά δεινά σημαίνουν ότι πολλές μέσες οικογένειες θα περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες στα εξοχικά τους ή θα κάνουν διακοπές εντός Ρωσίας, όσοι έχουν τα λεφτά ταξιδεύουν σε ηλιόλουστα μέρη σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

Κάποιες χώρες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να δεχονται τα χρήματα των Ρώσων. Αυτό μπορεί να έχει κόστος και η πολιτική αποδοχής δεκάδων χιλιάδων τουριστών από ένα κράτος παρία δημιουργεί ήδη προβλήματα για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς.

Εδώ είναι έξι από τα κορυφαία μέρη που περνούν τις διακοπές τους οι Ρώσοι.

Τουρκία

Μπόντρουμ

Όπως πολύ συχνά λέγεται, η Τουρκία είναι κράτος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αυτό το τετριμμένο κλισέ έχει αποκτήσει νέο νόημα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να προσφέρει υποστήριξη στο Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Άγκυρα, ως αποτέλεσμα, επωφελείται από μια άκρως αναγκαία εισροή ξένων μετρητών στη χώρα καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό. Είναι επίσης ένας από τους μοναδικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς που δεν έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Ρωσία. Ενώ οι ουρανοί της ΕΕ είναι κλειστοί, οι τουρκικές εταιρείες προσφέρουν πτήσεις από τη Μόσχα σε ηλιόλουστους προορισμούς όπως η Αττάλεια και το Μπόντρουμ για μόλις 130 ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα από τον τουρισμό της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περισσότερο από ένα τέταρτο, φτάνοντας τα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, με 7 εκατομμύρια Ρώσους να αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα φέτος.

Κάποιοι αποφάσισαν ακόμη και να μείνουν. Έως και 145.000 Ρώσοι έχουν επί του παρόντος άδειες παραμονής. Όμως, ενώ έχουν ξεφύγει από την πολιτική αστάθεια και τον κίνδυνο στρατολόγησης, μοιράζονται τη νέα τους πατρίδα με δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που επίσης αποφεύγουν τον πόλεμο.

Αυτό δημιούργησε εντάσεις σε θέρετρα όπως η Αττάλεια, η οποία είναι δημοφιλής τόσο στους Ρώσους όσο και στους Ουκρανούς. Και δεδομένου του αυξανόμενου αντιμεταναστευτικού αισθήματος της Τουρκίας στον απόηχο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους.

Γεωργία

Μπατούμι

Η χώρα του Νοτίου Καυκάσου κατέχει μια σχεδόν μυθική θέση στο μυαλό των Ρώσων — και η φήμη της για την καλύτερα φυσικά τοπία, φαγητό και φιλοξενία από την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την έχει κάνει ιδανικό προορισμό για παραθεριστές της μεσαίας τάξης, που συρρέουν στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας και στα χιονισμένα βουνά ή στη μοντέρνα Τιφλίδα.

Μόνο το 2022, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν τη Γεωργία, από μόλις 200.000 το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται όταν η Μόσχα τον Μάιο χαλάρωσε τους κανόνες που απαγορεύουν τις απευθείας πτήσεις.

Υπό το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, η Τιφλίδα επιδίωξε στενότερες σχέσεις με το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου και στόχευε να επωφεληθεί από τον ρωσικό τουρισμό. Αλλά πολλοί ντόπιοι δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Μάρτιο, μόνο το 4% από τα 1.500 άτομα που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι οι Ρώσοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Γεωργία, ενώ το ένα τέταρτο είπε ότι οι Ρώσοι τουρίστες ήταν ανεκτοί λόγω των μετρητών που ξοδεύουν. Περισσότεροι από ένας στους τρεις επιμένουν ότι πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος Ρώσων έως ότου η Μόσχα παραιτηθεί από τον έλεγχο των κατεχόμενων περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας,  που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Γεωργίας.

Η ένταση αυξάνεται, με ντόπιους Γεωργιανούς και Ουκρανούς ακτιβιστές να πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά των ρωσικών κρουαζιερόπλοιων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Μπατούμι τα Σαββατοκύριακα. Κλιπ που κοινοποιήθηκαν από τοπικά μέσα δείχνουν Ρώσους παραθεριστές να υπερασπίζονται τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας το 2008 και να χλευάζουν τους διαδηλωτές από τα μπαλκόνια τους.

Ταϊλάνδη

Πουκέτ

Δεν πρόκειται μόνο για τα αστραφτερά πολυτελή θέρετρα και τις παραλίες για πάρτι. Για τους Ρώσους, η ελκυστικότητα του ταξιδιού στην Ταϊλάνδη έχει να κάνει πολύ με τον ένα μήνα ταξιδιού χωρίς βίζα που τους χορηγείται.

Ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται την Ταϊλάνδη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1.000% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 791.574 Ρώσοι ταξίδεψαν στη χώρα μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το Πουκέτ, πόλη γνωστή για οργιώδη ξεφαντώματα έχει δει μια ιδιαίτερη εισροή, με σχεδόν τις μισές βίλες που πωλούνται εκεί από τον Ιανουάριο να έχουν αγοραστεί από Ρώσους — είτε ως εξοχικές κατοικίες όπου μπορούν να περιμένουν να τελειώσει ο πόλεμος ξεφαντώνοντας.

Αυτή η άνοδος του τουρισμού έρχεται καθώς η Μόσχα έχει επίσης επιδιώξει να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με το βασίλειο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πέταξε στην Μπανγκόκ τον Ιούλιο για να χαιρετίσει «τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις».

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ντουμπάι

Το Ντουμπάι δεν είναι του γούστου όλων. Αλλά η παιδική χαρά των δισεκατομμυριούχων και οι παρθένες παραλίες του το έχουν καταστήσει περιζήτητο προορισμό για πολλούς πλούσιους Ρώσους που αναζητούν φιλική υποδοχή – και ένα μέρος για να ξοδέψουν τεράστια ποσά σε πολυτελή εμπορικά κέντρα.

Ο αριθμός των Ρώσων που πέταξαν στο Εμιράτο αυξήθηκε κατά 63% πέρυσι, καθιστώντας το τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης δει μια αύξηση σε Ρώσους εμιγκρέδες, που δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο άνετα στην πόλη της ερήμου παρά στις δυτικές χώρες, επειδή δεν υπάρχουν δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Η εισροή έρχεται καθώς οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΑΕ επίσης ανθούν, με ρωσικές εταιρείες να μετακομίζουν εκεί και το Κρεμλίνο να πουλά τεράστιες ποσότητες πετρελαίου με έκπτωση στη χώρα.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πίεση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επωφεληθούν από την αποφυγή κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες μπορεί να θεωρήσουν ότι η υποδοχή τους δεν θα διαρκεί εσαεί.

Κύπρος

Αγία Νάπα

Το νησί της Κύπρου ήταν από καιρό γνωστό ως η Μόσχα της Μεσογείου, ως φόρος τιμής στη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της χώρας.

Αυτές οι διακοπές στην παραλία είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες για τους απλούς Ρώσους, αφού η Κύπρος ακολούθησε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στην απαγόρευση εμπορικών πτήσεων από τη Ρωσία και πέρυσι επέβαλε τέλος 80 ευρώ για βίζα. Η απόφαση, λένε οι αξιωματούχοι, κόστισε στη χώρα εισόδημα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, για όσους μπορούν να αντέξουν το κόστος, οι πτήσεις από τη Ρωσία με μια σύντομη στάση στην Κωνσταντινούπολη ή το Ερεβάν κοστίζουν περίπου 250 €. Η Κύπρος υπήρξε επίσης ένας από τους πιο παραγωγικούς εκδότες της αποκαλούμενης «χρυσής βίζας.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι Ρώσοι έχουν εκμεταλλευτεί το καθεστώς, η χώρα δέχεται πιέσεις να ακυρώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για τους ολιγάρχες που είναι υπό καθεστώς κυρώσεων.

 Και στην κατεχόμενη Ουκρανία

Σεβαστούπολη

Για τους Ρώσους μεπεριορισμένα μετρητά για ξόδεμα στο εξωτερικό, οι εξοχικές κατοικίες και τα πάρκα διακοπών εξακολουθούν να είναι η πιο δημοφιλής επιλογή.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί από αυτούς θα κατευθύνονταν στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία. Ένα εμβληματικό σημείο για διακοπές από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί Ρώσοι έχουν αγοράσει δεύτερες κατοικίες ή έχουν πληρώσει για πακέτα διακοπών στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας από τότε που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Τώρα, ένα κύμα εκρήξεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η επιμονή του Κιέβου ότι η Κριμαία θα επανέλθει υπό τον έλεγχό της όταν κερδίσει τον πόλεμο έχει ανησυχήσει πολλούς Ρώσους.

Με εκτροπή της εναέριας κυκλοφορίας κοντά στα σύνορα, μία από τις μοναδικές εναπομείνασες διαδρομές προς τη χερσόνησο είναι μέσω της γέφυρας που άνοιξε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018. Αυτή η γέφυρα έχει επανειλημμένα χτυπηθεί από ουκρανικές δυνάμεις που προσπαθούν να διακόψουν τις ρωσικές στρατιωτικές συνοδείες.

Ως αποτέλεσμα, λένε οι αξιωματούχοι, τα ξενοδοχεία είναι κατά μέσο όρο άδεια πάνω από 50%, παρά τις μεγάλες προσφορές και τις εκπτώσεις. Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες λένε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι παραδέχεται η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας