Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το σχέδιο της βουλγαρικής κυβέρνησης ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της επέκτασης της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου της Bulgartranstaz στο Τσίρεν.

Η Bulgartranstaz αποφάσισε να επενδύσει περίπου 285 εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει τη δυναμικότητα της μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει στο Τσίρεν, η οποία είναι η μόνη εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Η αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, καθώς θα αυξηθεί από 550 εκατομμύρια σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα. Επιπλέον, θα αυξηθούν και οι δυνατότητες απόσυρσης και έγχυσης φυσικού αερίου στο δίκτυο.

Φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι διακυμάνσεις στις τιμές στην Ευρώπη

Ασφάλεια στον εφοδιασμό της αγοράς

Η Βουλγαρία κοινοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να στηρίξει την επένδυση της Bulgartransgaz με εννεαετή δημόσια εγγύηση 16 εκατομμυρίων ευρώ για το δάνειο για τη χρηματοδότηση του μέτρου. Στόχος είναι η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, χάρη στη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του εργοστασίου στο δίκτυο, και η ενθάρρυνση του εμπορίου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η επέκταση της αποθήκευσης στο Τσίρεν είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος («PCI») που περιλαμβάνεται στον πέμπτο κατάλογο των PCI. Τα PCI στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ενέργειας προκειμένου να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή