Εντονες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να σταθμίζουν αφενός τα διαρκώς αυξανόμενα αποθέματα καυσίμων και αφετέρου τον κίνδυνο για περιορισμό του εφοδιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,2%,  σήμερα μετά από άλμα την προηγούμενη συνεδρίαση. Η υποτονική ζήτηση μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους και τα άφθονα αποθέματα για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης βοηθούν να κρατηθούν οι τιμές.

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η αγορά φυσικού αερίου – Στον «αέρα» οι προβλέψεις

Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαπραγματεύονταν κάτω από 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 1,5%.

Γεμάτες οι αποθήκες

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 88%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, και μια ανάσα από τον στόχο που έχει θέσει το μπλοκ για πληρότητα 90% έως τον Νοέμβριο. Ορισμένα κράτη έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία πλησιάζουν.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ θα πρέπει να μετριάσει τυχόν ανοδικούς παράγοντες», ανέφεραν σε εβδομαδιαίο σημείωμα αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Αυτές περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της συντήρησης στον κορυφαίο εξαγωγέα, την Νορβηγία και την επιδείνωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες έχουν παράσχει κάποια υποστήριξη στα συμβόλαια φυσικού αερίου πρόσφατα.

Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν στενά τις προμήθειες, ειδικά αφού οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν πρόσφατα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021.

Προειδοποιήσεις

Ο κίνδυνος μίας ενεργειακής κρίση δεν έχει ακόμα παρέλθει για την Ευρώπη, προειδοποίησε πρόσφατα  ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, τονίζοντας ότι η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει ολοκληρωτικά τις προμήθειες φυσικού αερίου και εάν η περιοχή αντιμετωπίσει κρύο καιρό.

Ο ΔΟΕ είπε ότι ακόμη και αν οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης γεμίσουν σχεδόν το 100% της χωρητικότητας πριν από τον Οκτώβριο αυτό δεν αποτελεί «καμία εγγύηση» έναντι των μελλοντικών εντάσεων στην αγορά.

«Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι ένας κρύος χειμώνας, μαζί με την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. . . θα μπορούσε εύκολα να ανανεώσει την αστάθεια των τιμών», ανέφερε η IEA.

Η προειδοποίηση υπογραμμίζει την πιθανή αναστάτωση από μια ανανεωμένη ενεργειακή σύγκρουση με τη Μόσχα, παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών από τον Δεκέμβριο που ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η χειρότερη κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει τελειώσει. Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει περίπου το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, με ακόμη περισσότερα να παραδίδονται με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια