Η φαρμακευτική Novo Nordisk A/S μόλις έφτασε σε άλλο ένα ορόσημο στην εκρηκτική ανοδική της πορεία: η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας από τη Δανία έχει ξεπεράσει το μέγεθος την εγχώρια οικονομίας της στην οποία εδρεύει.

Η είδηση ότι το φάρμακό της κατά της παχυσαρκίας Wegovy έρχεται με όφελος για την καρδιά πυροδότησε σημαντική άνοδο στην τιμή της μετοχής της.  Το κέρδος εκτίναξε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από 2,87 τρισεκατομμύρια κορώνες (423 δισεκατομμύρια δολάρια), περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Δανίας το 2022, και σημαίνει ότι η Novo διεκδικεί τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας της Ευρώπης.

Μάλιστα, πλέον αξίζει περισσότερο από τη συνολική αξία όλων των άλλων εταιρειών του δείκτη αναφοράς της Δανίας, του OMXC25, λαμβάνοντας ώθηση από τις εκρηκτικές πωλήσεις φαρμάκων για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

«Η Novo έχει γίνει μια πολύ κυρίαρχη μετοχή στη Δανία και η εταιρεία έχει επίσης σημαντική επιρροή στην επιχειρηματική κοινότητα της Δανίας», δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg η Josephine Cetti, επικεφαλής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της Nordea Bank Abp. «Η Novo βοήθησε να δοθεί στις δανικές μετοχές μια σφραγίδα ποιότητας».

Αλλαγές στους δείκτες

Το χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης άλλαξε ήδη τον δείκτη αναφοράς του το 2013, επειδή η Novo είχε μεγαλώσει πολύ και αποτελούσε περίπου το 45% του δείκτη. Ο δείκτης έχει πλέον ανώτατο όριο, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος των μεμονωμένων μετοχών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20%. Εάν ο παλιός δείκτης εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται σήμερα, η Novo θα αποτελούσε το 58%.

«Η ύπαρξη μιας επιτυχημένης εταιρείας όπως η Novo πιθανότατα βοήθησε και άλλες δανικές φαρμακευτικές εταιρείες να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση», είπε ο Cetti, προσθέτοντας ότι το να ενεργεί ως ομάδα ταλέντων σημαίνει ότι «βοήθησε στην αύξηση της ποιότητας των δανικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο».

Υπάρχει ακόμη δρόμος για να φτάσει η Novo στην κυρίαρχη θέση που κατείχε για χρόνια η Nokia Oyj στην κοντινή Φινλανδία. Το 2000, περίπου την εποχή που έσκασε η φούσκα των dot-com, η εταιρεία τεχνολογίας ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης, όταν ακόμα κατασκεύαζε κινητά τηλέφωνα. Η κεφαλαιοποίησή της ήταν διπλάσια από το μέγεθος της φινλανδικής οικονομίας .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή