Η Walmart αρπάζει τα ράφια των καταστημάτων της λιανικής σε όλα τα είδη. Η αξίας 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιχείρηση λιανικής καταστρέφει το παιχνίδι της Amazon.com ενώ προσελκύει πλουσιότερους πελάτες που μπορεί να ψωνίζουν στην αντίπαλο Target. Καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, η Walmart θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Η εταιρεία με έδρα το Bentonville του Αρκάνσας σημείωσε πρόοδο την Πέμπτη, αφού ανέφερε για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιρουμένων των καυσίμων, αυξήθηκαν περισσότερο από 7%. Έχει αυξήσει τόσο τις προβλέψεις για τα κέρδη όσο και τις πωλήσεις για το έτος. Οι μετοχές σημείωσαν μικρή άνοδο την Πέμπτη το πρωί.

Το κύριο πλεονέκτημα της εταιρείας σε σχέση με τους άλλους μεγάλους ομότιμους της είναι ο βαρύς συνδυασμός τροφίμων και ξηρών προϊόντων. Η Walmart αρπάζει το ένα τέταρτο των καταναλωτικών δολαρίων των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για την αγορά ειδών παντοπωλείου σύμφωνα με την Euromonitor. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Νταγκ Μανμίλον σημείωσε ότι ο επίμονος πληθωρισμός του έχει φέρει αγοραστές που αναζητούν ευκαιρίες σε είδη παντοπωλείου αλλά και γενικά εμπορεύματα. Δεν ήταν μόνο τρόφιμα. Οι πωλήσεις υγείας και ευεξίας αυξήθηκαν πλησιάζοντας το 20%, εν μέρει λόγω της ζήτησης για νέα φάρμακα για τον διαβήτη επίσης δημοφιλή σκευάσματα για απώλεια βάρους, όπως το Ozempic της Novo Nordisk και το Mounjaro της Eli Lilly.

Αλλά η ισχύς της βρίσκεται στα ψιλά γράμματα. Η Walmart κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά 26% το τρίμηνο, πολύ μπροστά από την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων της Amazon που κυμάνθηκε στο 3%. Αυτό πλήττει την Amazon, η οποία εξακολουθεί να παλεύει να εξασφαλίσει σταθερό κέρδος στις λιανικές της επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η Walmart σημείωσε κέρδη 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο – και σημειώνει κέρδη εδώ και χρόνια.

Άλλοι πιο πολυτελείς λιανοπωλητές που εξυπηρετούν καταναλωτές υψηλότερου εισοδήματος αρχίζουν να αισθάνονται την πίεση. Η Home Depot είπε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της (όχι franchise) θα μειωθούν μεταξύ 2% και 5% φέτος, χειρότερα από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Το Target, το οποίο εξυπηρετεί επίσης πιο απαιτητικoύς αγοραστές, έχει πρόβλημα με εκείνους που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην τιμή, φοβούμενοι ότι θα υπάρξει ύφεση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μπράιαν Κορνέλ δήλωσε σε μια ανακοίνωση κερδών ότι υπάρχουν «συνεχιζόμενα σημάδια ανησυχίας μεταξύ των καταναλωτών».

Η Walmart έχει γίνει εδώ και δεκαετίες ο μεγαλύτερος – και πιο τρομερός – ανταγωνιστής στο λιανικό εμπόριο, πλήττοντας τόσο τα μικρότερα καταστήματα όσο και τα μεγαλύτερα. Καθώς οι Αμερικάνοι σφίγγουν τα ζωνάρια, η Walmart παίζει το μακροπρόθεσμο παιχνίδι για την κυριαρχία στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners