Σε υψηλές πτήσεις έχουν επιδοθεί σήμερα Πέμπτη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της  Wall Street, μετά την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο.

ΗΠΑ: Άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο, στο 3,2%

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,28%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,26%, με τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη περί του 1,60%.

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα ανέβηκε στο 3,2% συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2022, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,2%, όσο ήταν η μηνιαία του μεταβολή και ένα μήνα νωρίτερα, ρυθμός σύμφωνος με τις προβλέψεις.

Την ίδια ακριβώς εικόνα σε μηνιαία βάση παρουσιάζει και ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς κατέγραψε ποσοστό ανόδου 0,2%, από 0,2% τον Ιούνιο (όσο ανέμεναν και οι αναλυτές).

Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε οριακή υποχώρηση τον Ιούλιο στο 4,7%, από 4,8% τον Ιούλιο του 2022, οριακά επίσης χαμηλότερα των προβλέψεων για παραμονή του στο 4,8%.

«Συνολικά, η σημερινή άνοδος βασίζεται στις προσδοκίες της αγοράς για μια πιθανή ομαλή προσγείωση», δήλωσε η Μισέλ Κάλβερ, της Global X, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία είναι επίσης «ενθαρρυντικά» για την Federal Reserve.

«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν τον Ιούλιο, αν και το ποσοστό σε ετήσια βάση είναι λίγο χαμηλότερο από το αναμενόμενο», αναφέρει ο Νιλ Μπάιρελ, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors.

«Τα στοιχειά του Αυγούστου θα δημοσιευτούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σε αυτήν την ανάγνωση που να υποδηλώνει ότι θα κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη διατήρηση των επιτοκίων ακριβώς εκεί που είναι», συμπληρώνει.

Οι μετοχές

Σε επίπεδο μετοχών, αυτή της Walt Disney σημειώνει άνοδο 1% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή.

Η μετοχή της Capri έχει εκτοξευθεί κατά 56,8%, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της Tapestry ότι θα αγοράσει τη τη μητρική εταιρεία Michael Kors σε μια συμφωνία που θα ανέλθει στα 8,5 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα, η μετοχής της Tapestry υποχωρεί κατά 9,1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street