Άνοδο για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούλιο όπως αναμενόταν ευρέως, ωστόσο η άνοδος αυτή ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

ΗΠΑ: Οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα ανέβηκε στο 3,2% συγκρινόμενος με τον Ιούλιο του 2022, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 3,2%. Σε μηνιαία βάση, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,2%, όσο ήταν η μηνιαία του μεταβολή και ένα μήνα νωρίτερα, ρυθμός σύμφωνος με τις προβλέψεις.

Την ίδια ακριβώς εικόνα σε μηνιαία βάση παρουσιάζει και ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, καθώς κατέγραψε ποσοστό ανόδου 0,2%, από 0,2% τον Ιούνιο (όσο ανέμεναν και οι αναλυτές).

Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε οριακή υποχώρηση τον Ιούλιο στο 4,7%, από 4,8% τον Ιούλιο του 2022, οριακά επίσης χαμηλότερα των προβλέψεων για παραμονή του στο 4,8%.

Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ήταν τον Ιούνιο του 2022, όταν από το 8,6% ανέβηκαν στο 9,1%. Ένα επίπεδο που όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ήταν η κορύφωση στο ανοδικό κύκλο του πληθωρισμού ο οποίος είχε ανοίξει από το φθινόπωρο του 2022.

Τόσο ο ονομαστικός, όσο και ο δομικός πληθωρισμός, απέχουν αρκετά από τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο 2%. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία ερμηνεύθηκαν θετικά και ανέδειξαν ένα κύμα αισιοδοξίας για το τι θα κάνει η αμερικανική κεντρική τράπεζα με τα επιτόκια.

Η Fed έχει ανοίξει τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980, ένας κύκλος που έχει φέρει το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 5,25% – 5,50%.

Ωστόσο με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται για 13 διαδοχικούς μήνες, οι χρηματαγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι έρχεται το κλείσιμο του κύκλου αυτού. Μπορεί τον Ιούλιο να ανέβηκε ελαφρώς ο δείκτης των τιμών καταναλωτή, ωστόσο η άνοδος αυτή και αναμενόμενη ήταν και μικρότερου εύρους από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Να σημειωθεί βέβαισ, ότι αν ο πληθωρισμός επεκτείνει την άνοδό του τους επόμενους μήνες, τότε για τους αξιωματούχους της Fed οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα μοιάζει με μονόδρομο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή