Δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά το ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Ο γενικός δείκτης απώλεσε 0,30% κλείνοντας στις 1.313,20 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 82,9 εκατ. ευρώ και σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή.

Η εντεκάδα

Η σημερινή αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI μπορεί να φέρει ένα «εντεκάρι» για την Ελλάδα, καθώς στις ήδη υπάρχουσες 10 μετοχές στον δείκτη MSCI Greece Standard, ενδέχεται να προστεθεί και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι στον προαναφερόμενο δείκτη βρίσκονται ήδη οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank , Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή , Jumbo, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ .

Ωστόσο, η προοπτική αυτή δεν βοήθησε σήμερα τη μετοχή της Πειραιώς, καθώς υποχώρησε κατά 1,65%, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη σημερινή επίδοση μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετά το -1,78% του ΟΠΑΠ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε και σήμερα στο αυγουστιάτικο μοτίβο, που θέλει να λείπουν οι εξάρσεις είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Με εξαίρεση τη συνεδρίαση στις 2 Αυγούστου στην οποία υπέστη απώλειες της τάξεως του 1,39%, στις υπόλοιπες συνεδριάσεις οι μεταβολές είναι μικρού εύρους.

Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που λόγω εποχικότητας, οι μεγάλοι τζίροi απουσιάζουν (απουσία των επενδυτών) κι έτσι οι κινήσεις της αγοράς συνηθίζεται να είναι ήπιες.

Στις απώλειες όμως στις 2 Αυγούστου, οφείλεται το σχεδόν -1,70% από τις αρχές του μήνα που καταγράφει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Παρά τις απώλειες αυτές που μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, ο γενικός δείκτης δείχνει να κρατά τις 1.300 μονάδες.

Αν καταφέρει να βγει τον Αύγουστο αλώβητος και υψηλότερα του επιπέδου αυτού, τότε η επιστροφή των επενδυτών τον Σεπτέμβριο εν αναμονή δύο αξιολογήσεων σε διάστημα μίας εβδομάδας από τους οίκους DBRS και Moody’s, μπορεί να φέρει νέα πολυετή υψηλά για τη Λεωφόρο Αθηνών, ειδικά αν τον ερχόμενο μήνα έρθει η επενδυτική διαβάθμιση από τα «χείλη» δύο συστημικών οίκων αξιολόγησης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+3,82%), της Alpha Bank (+1,51%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,16%) και της Τιτάν (+0,63%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Elvalhalcor (-2,01%), του ΟΠΑΠ (-1,78%), της Πειραιώς (-1,65%) και της Σαράντης (-1,20%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών