Στο στόχαστρο της εφορίας περνούν χιλιάδες παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Κληρονομιές: Τι να προσέξετε στις αποποιήσεις

Οι έρευνες αφορούν ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ δίνει εντολή για τους ελέγχους σύμφωνα με τις οποίες:

-Το έτος 2022 διενεργούνται έλεγχοι γραφείου από τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δ.Ο.Υ. για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ)  από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων.

-Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά υπηρεσία, κατόπιν εφαρμογής των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα της παρούσας και τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ελέγχους σε 2.500 συμβόλαια, που θα γίνουν σε συμβολαιογράφους που τα συνέταξαν, αλλά και σε υποθηκοφύλακες ή προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων που τα δέχθηκαν προς καταχώρηση, με στόχο να αποκαλυφθούν τυχόν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά το «τσουνάμι» μεταβιβάσεων που προκάλεσε η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές.

Ως υπεύθυνοι και οι ίδιοι, απειλούνται με πρόστιμα σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, εξαιτίας των οποίων το δημόσιο δεν εισέπραξε τα δέοντα από τον μεταβιβάζοντα το ακίνητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting