Οι πυρκαγιές που σάρωσαν το νησί Μάουι της Χαβάης αυτή την εβδομάδα, σκοτώνοντας πάνω από 50 ανθρώπους και καταστρέφοντας δεκάδες κτίρια, είναι το τελευταίο σημάδι της αυξανόμενης απειλής για τις ασφαλιστικές από γεγονότα που κάποτε θεωρούνταν συχνοί αλλά λιγότερο δαπανηροί κίνδυνοι.

Καταστροφές όπως πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες, που ονομάζονται δευτερογενείς κίνδυνοι, επειδή ιστορικά ενείχαν μικρότερες απώλειες από καταστροφές όπως σεισμοί και τυφώνες, έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενο ποσό ζημιών για τις οποίες πληρώνονται ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με το Barron’s πλήττουν ολοένα σφοδρότερα τους ασφαλιστές ακινήτων και ατυχημάτων και τους αντασφαλιστές που τους βοηθούν να διαχειριστούν τον κίνδυνο.

Χαβάη: Μεταξύ 8 με 10 δισ. δολάρια το κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές

«Δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε πια γιατί τρώνε τις ασφαλιστικές εταιρείες», είπε σχετικά στο Barron’s η Μέγκαν Χαρτ, διευθύνουσα σύμβουλος της συμβουλευτικής ομάδας για τους κλιματικούς κινδύνους στην ασφαλιστικών και επαγγελματικών υπηρεσιών Aon.

Η ίδια προσέθεσε ότι οι σωρευτικές απώλειες από τυφώνες και σοβαρές καταιγίδες τα τελευταία 20 χρόνια έχουν παραμείνει σταθερές. Τώρα πλέον οι ασφαλιστικές αντιμετωπίζουν σοβαρά γεγονότα καταιγίδων κατακόρυφης μεταφοράς που οδηγούν σε συνολικές απώλειες που συναγωνίζονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα τυφώνων.

Όλο και περισσότερο, η Χαρτ βλέπει μεγαλύτερα, πιο σοβαρά γεγονότα που πλήττουν πολύ μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές και μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες απώλειες με την μια.

Αυξανόμενες απώλειες από δευτερογενείς κινδύνους

Την Τετάρτη, η αντασφαλιστική Swiss Re προειδοποίησε για τις αυξανόμενες απώλειες από δευτερογενείς κινδύνους, ιδιαίτερα από έντονες καταιγίδες.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι παγκόσμιες ασφαλιστικές ζημίες από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σφοδρές καταιγίδες που συνδέονται με κεραυνούς, ισχυρές βροχές, χαλάζι, ισχυρούς ανέμους, και ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, προκάλεσαν 35 δισεκατομμύρια δολάρια —σχεδόν το 70%— των ασφαλιστικών αποζημιώσεων παγκοσμίως, είπε η Swiss Re. «Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένες ζημίες είναι σχεδόν διπλάσιες σε μια περίοδο έξι μηνών από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών», ανέφερε η εταιρεία.

Το πιο πρόσφατο τρίμηνο, οι ασφαλιστικές εταιρείες Allstate και The Travelers ανέφεραν ότι οι απώλειες από καταστροφές έπληξαν τα αποτελέσματα πιο σκληρά από ό,τι συνήθως. Η Allstate ανέφερε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες από καταστροφές για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι Travelers κατέβαλαν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημιές από καταστροφές, διπλάσια από τα 746 εκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίνονται επιδιώκοντας να κατανοήσουν καλύτερα τους δευτερεύοντες κινδύνους, οι οποίοι δεν έχουν διαμορφωθεί στον ίδιο βαθμό με καταστροφές όπως οι σεισμοί. Ορισμένοι μετατοπίζουν επίσης το επίκεντρο των επιχειρήσεών τους, αυστηροποιούν τους όρους τους ή αυξάνουν τις τιμές.

Σε αντίθεση με τις Allstate and Travelers, η Everest Group, η οποία παρέχει αντασφάλιση και ασφάλιση, ανέφερε χαμηλότερες απώλειες από καταστροφές—μόλις 27 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αντασφαλιστές αύξησαν τις τιμές και ανέβασαν τα «σημεία προσάρτησης» στα οποία τίθεται σε εφαρμογή η αντασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι οι κύριες ασφαλιστικές εταιρείες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ζημιών από καταστροφές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»