Οι φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα νησιά της Χαβάης κόστισαν την ζωή σε τουλάχιστον 89 άτομα. Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο που κατέγραψε drone και δείχνει την καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που σάρωσαν την ιστορική πόλη Λαχάινα, στο νησί Μάουι της Χαβάης.

Ακόμη, βροχή επικρίσεων έχει προκαλέσει το πώς οι αρχές χειρίστηκαν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία του αμερικανικού αρχιπελάγους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πόλη προσελκύει περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Υπουργείο Εξωτερικών: Θλίψη για τις φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη

Περί τα 2.207 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία φυσικών καταστροφών (Fema), περίπου 2.207 κτίρια, ως επι το πλείστον κατοικίες, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές.

Μόνο στην πόλη της Λαχάινα, η οποία υπέστη το μεγαλύτερο κομμάτι των ζημιών, το κόστος ανοικοδόμησης που έχει υπολογιστεί ανέρχεται στα  5,52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνοδεύουν ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από σειρά ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων παντού στον πλανήτη, όπως είναι τα κύματα καύσωνα που έπληξαν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέονται με την Κλιματική Αλλαγή.

Τι προκάλεσε τις καταστροφικές πυρκαγιές

Σε γενικές γραμμές δεν είναι η πρώτη φορά που στην Χαβάη σημειώνονται φωτιές. Όμως οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες στην ιστορία του αρχιπελάγους. Ο απολογισμός τους ήταν καταστροφικός, αν και το τι προκάλεσε τις φονικές πυρκαγιές ερευνάται ακόμη.

Οι τυφλοί άνεμοι και η ξηρασία, ωστόσο, βοήθησαν στην τροφοδότηση των φλογών. Η ξηρασία ή οι ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες σε μεγάλα τμήματα της Χαβάης -συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του νησιού Μάουι- έπαιξαν επίσης ρόλο.

Ποια είναι τα τρία στοιχεία που χρειάζεται μία πυρκαγιά – Ασυνήθιστα ξηρό μεγάλο κομμάτι της Χαβάης

Οι πυρκαγιές γενικά χρειάζονται τρία συστατικά: καύσιμη ύλη με τη μορφή βιομάζας, όπως βλάστηση ή δέντρα, μια σπίθα και καιρικές συνθήκες, όπως οι άνεμοι που οδηγούν τις φλόγες.

Περίπου το 14% της πολιτείας πάσχει από σοβαρή ή μέτρια ξηρασία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ξηρασίας των ΗΠΑ, ενώ το 80% της Χαβάης χαρακτηρίζεται ως ασυνήθιστα ξηρό. Ο ξηρός καιρός απορροφά την υγρασία από τη βλάστηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει φωτιά πιο εύκολα και στη συνέχεια να εξαπλωθεί.

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το 90% της Χαβάης δέχεται λιγότερες βροχοπτώσεις από ό,τι πριν από έναν αιώνα, με την περίοδο από το 2008 και μετά να είναι ιδιαίτερα ξηρή.

Το ίδιο το Μάουι βρισκόταν επίσης σε κατάσταση συναγερμού με κόκκινη σημαία – που σημαίνει ότι οι θερμές θερμοκρασίες, η πολύ χαμηλή υγρασία και οι ισχυρότεροι άνεμοι αναμένεται να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς – πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές.

Αναμένονται ισχυρότεροι τυφώνες – Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν μια ισχυρότερη από το συνηθισμένο εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ στην επιφάνεια της θάλασσας φέτος, οι οποίες προσθέτουν ενέργεια στην ατμόσφαιρα.

Τον περασμένο μήνα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημείωσε ότι είχαν αναφερθεί πυρκαγιές θάμνων στο Μάουι και έκλεισε για λίγο έναν αυτοκινητόδρομο. Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν τότε ότι «ο κίνδυνος πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της φετινής ξηρής περιόδου είναι αυξημένος».

Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι ορισμένα τμήματα των νησιών της Χαβάης καλύπτονται από μη ενδημικά χόρτα που είναι πιο εύφλεκτα από τα ενδημικά φυτά. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ξηρές συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει την ανάφλεξη μιας σπίθας που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν δήλωσε ότι οι πυρκαγιές ήταν η «μεγαλύτερη φυσική καταστροφή» στην ιστορία της πολιτείας. «Δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν πυρκαγιά που να έχει πλήξει μια πόλη με τέτοιο τρόπο», δήλωσε ο κ. Green, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής ασκούν πρωτοφανή πίεση στη Χαβάη. «Το βλέπουμε αυτό για πρώτη φορά σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου», είπε.

Πότε ξέσπασε η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στην Χαβάη

Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στη Χαβάη εκδηλώθηκε το 2018, όταν οι άνεμοι από τον τυφώνα Lane ξεσήκωσαν τις φλόγες γύρω από τη Λαχάινα – την ίδια πόλη που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές αυτή την εβδομάδα.

Πριν από πέντε χρόνια, η πυρκαγιά κατέστρεψε 2.000 στρέμματα γης, 31 οχήματα και 21 κατασκευές – οι περισσότερες από τις οποίες ήταν σπίτια – σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δασικές πυρκαγιές ήταν κάποτε ασυνήθιστες στη Χαβάη, οι οποίες αναφλέγονταν σε μεγάλο βαθμό από ηφαιστειακές εκρήξεις ή από κεραυνούς. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, η ανθρώπινη δραστηριότητα τις έχει κάνει πιο συχνές και ακραίες.

Αυξήθηκε ο κίνδυνος των πυρκαγιών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ανεβάζει τις θερμοκρασίες και κάνει τους καύσωνες μακρύτερους και εντονότερους. Η ξηρότερη βλάστηση και οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι όταν μια πυρκαγιά ξεσπάσει, μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι οι ακραίες πυρκαγιές θα αυξηθούν σε αριθμό και θα εξαπλωθούν σε περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τη γη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα