Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Riad Salameh και τεσσάρων συνεργατών του προχώρησε ο Λίβανος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ειδικής Επιτροπής Ερευνών που εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Ο Λίβανος έχει επίσης άρει το τραπεζικό απόρρητο στους λογαριασμούς και των πέντε ατόμων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Salameh, ο αδελφός του Raja, ο γιος του Nady, η πρώην βοηθός του Marianne Hoayek και η Anna Kosakova, με την οποία ο Riad έχει μια κόρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λίβανος: Ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου αποσύρεται

Ο Salameh διετέλεσε διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου από το 1993 έως τις 31 Ιουλίου. Αντιμετωπίζει εντάλματα σύλληψης στη Γαλλία και τη Γερμανία μετά από έρευνες σχετικά με το αν ο ίδιος και ο αδελφός του έκλεψαν 330 εκατ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Λιβάνου όσο ήταν διοικητής.

Οι αδελφοί και ο Hoayek αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υπεξαίρεση και άλλα οικονομικά εγκλήματα στο Λίβανο.

Οι αδελφοί Salameh αρνούνται τις κατηγορίες. Ο Nady Salameh αρνήθηκε να μιλήσει στο Reuters για σχολιασμό, όπως και οι δικηγόροι των Hoayek και Kosakova.

Ο Salameh αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των τριών χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις και δήλωσε στο ειδησιογραφικό πρακτορείο ότι θα τους αμφισβητήσει. Ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν ήδη δεσμευτεί σε προηγούμενες έρευνες, είπε.

Τον Μάρτιο του 2022, ο οργανισμός συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη δέσμευση περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ  λιβανέζικων περιουσιακών στοιχείων στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό και το Βέλγιο, για μια υπόθεση στην οποία οι εισαγγελείς του Μονάχου δήλωσαν ότι ο Salameh ήταν ύποπτος.

Τον Ιούλιο, η γαλλική δικαιοσύνη μεταβίβασε στο λιβανέζικο κράτος κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στον Salameh και τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκαιο, της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας προΐσταται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Ελλείψει διορισμένου διαδόχου του Salameh, ο πρώτος υποδιοικητής Wassim Mansouri ηγείται του οργάνου ως εκτελών χρέη διοικητή. Η δήλωση της Δευτέρας υπογράφηκε από τον Μανσούρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή