Η SoftBank Group βρίσκεται σε συνομιλίες για την απόκτηση του 25% της Arm που δεν κατέχει άμεσα από το Vision Fund 1 (VF1), ένα επενδυτικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε το 2017, παρέχοντας ενδεχομένως μια νίκη για τους επενδυτές που περίμεναν χρόνια για ισχυρές αποδόσεις.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, οι συζητήσεις έρχονται καθώς η SoftBank, η οποία κατέχει ήδη το 75% της Arm, ετοιμάζεται να εισαγάγει τον σχεδιαστή τσιπ στο Nasdaq τον επόμενο μήνα με αποτίμηση 60 έως 70 δισ. δολάρια.

Η Amazon «ζήλεψε» Apple και Samsung – Με ποια εταιρεία φλερτάρει…

Εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συμφωνία, ο ιαπωνικός τεχνολογικός όμιλος θα προσφέρει ένα σημαντικό, άμεσο κέρδος στους επενδυτές της VF1, στους οποίους περιλαμβάνονται το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και η Mubadala του Αμπού Ντάμπι. Οι συγκεκριμένοι «μάζευαν» απώλειες μετά την αποτυχία πολλών από τις επενδύσεις της SoftBank σε νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία παροχής χώρων εργασίας WeWork Inc και η εταιρεία κοινής χρήσης οχημάτων Didi Global.

Η εναλλακτική λύση – να αφήσει την VF1 να πουλήσει τις μετοχές της Arm στο χρηματιστήριο με την πάροδο του χρόνου μετά την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) – θα έπαιρνε συνήθως τουλάχιστον ένα έως δύο χρόνια, δεδομένου του μεγέθους του μεριδίου. Θα ήταν επίσης πιο ριψοκίνδυνο για τους επενδυτές του αμοιβαίου κεφαλαίου, καθώς είναι πιθανό οι μετοχές της Arm να πέσουν μετά την ΑΜΚ.

Απρόσμενη κερδοφορία

Η VF1 επέστρεψε στην κερδοφορία κατά το τελευταίο τρίμηνο χάρη στον… ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη που αύξησε την αξία ορισμένων από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσε. Ωστόσο, οι προηγούμενες ζημίες της εμπόδισαν τη SoftBank να εξασφαλίσει εξωτερικούς επενδυτές για το Vision Fund 2 (VF2), του οποίου το κεφάλαιο ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων προήλθε από την ιαπωνική εταιρεία και τη διοίκησή της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Masayoshi Son.

Ένα μεγάλο απρόσμενο κέρδος για τους επενδυτές του VF1 θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες της SoftBank να τους αξιοποιήσει ξανά για άντληση κεφαλαίων στο μέλλον, αν και η SoftBank δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να το πράξει, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Ο Son, ο οποίος έχει προσλάβει την επενδυτική τράπεζα Raine Group για να συμβουλεύσει τη SoftBank σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, έχει αποσυρθεί από τις συζητήσεις του VF1 για το θέμα, ώστε το ταμείο να λάβει μια ανεξάρτητη απόφαση προς το συμφέρον των επενδυτών του, ανέφεραν οι πηγές.

Η επενδυτική επιτροπή του VF1 και το συμβουλευτικό συμβούλιο επενδύσεων της SoftBank, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των επενδυτών του ταμείου, χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Η ακριβής αποτίμηση για την Arm που συζητούν οι δύο πλευρές για τη συναλλαγή τους δεν μπορούσε να γίνει γνωστή και οι πηγές προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η SoftBank θα πουλήσει λιγότερες μετοχές της Arm κατά την ΑΜΚ και πιθανότατα θα διατηρήσει μερίδιο μεταξύ 85% και 90%, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι εμπιστευτικές.

Κανένα σχόλιο επί του δημοσιεύματος του Reuters από τους εμπλεκόμενους – SoftBank, VF1, Arm, Raine.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή