Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 1% την Τρίτη λόγω των υποτονικών κινεζικών οικονομικών στοιχείων σε συνδυασμό με τους φόβους ότι η απροσδόκητη μείωση των βασικών επιτοκίων του Πεκίνου δεν ήταν αρκετά σημαντική για να αναζωογονήσει την εύθραυστη  ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν 1,31 δολ. ή 1,5% στα 84,90 δολ. το βαρέλι.

Οι περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, μέρος του ομίλου ΟΠΕΚ+  που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συνέβαλαν στο να ενισχυθεί ένα ράλι στις τιμές τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Ανησυχίες για την κινεζική οικονομία

Ωστόσο, τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας την Τρίτη έδειξαν ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, εντείνοντας την πίεση στην ήδη παραπαίουσα ανάπτυξη και ωθώντας τις αρχές να μειώσουν τα βασικά επιτόκια για να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε οριακά τα επιτόκια μετά τα στοιχεία που υπογράμμισαν την εντεινόμενη πίεση στην οικονομία, κυρίως από τον τομέα των ακινήτων, αν και οι αναλυτές λένε ότι η περικοπή ήταν πολύ μικρή για να κάνει ουσιαστική διαφορά .

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το έτος χωρίς περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα.

Την Τρίτη η Barclays μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας το 2023 στο 4,5%, επικαλούμενη ταχύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση στην αγορά κατοικίας.

Επίσης, προσθέτοντας στο αίσθημα κινδύνου, ένας αναλυτής της Fitch Ratings προειδοποίησε ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase, θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν ο οργανισμός περικόψει περαιτέρω την αξιολόγησή του για το λειτουργικό περιβάλλον για τον κλάδο.

«Όταν ο τραπεζικός τομέας είναι κλονισμένος, το πετρέλαιο κλονίζεται γιατί είναι τόσο ευαίσθητο στα επιτόκια, τα δάνεια και τη γενική υγεία της οικονομίας», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities