Για «σοκ» έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg, Cees ’t Hart, σχολιάζοντας την κατάσχεση της ρωσικής θυγατρικής της, Baltika Breweries, από το Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα. Το αφεντικό της ζυθοποιίας δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «σοκαρισμένη», αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επιτευχθεί η εκποίηση της επιχείρησης.

Ρωσία: Υπό κρατικό έλεγχο Danone και Carlsberg

«Αξιολογούμε την κατάσταση και τις νομικές συνέπειες αυτής της εξαιρετικά απροσδόκητης κίνησης και θα επιδιώξουμε να προστατεύσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και την αξία της επιχείρησης», είπε κατά την ενημέρωση για τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζυθοποιία «εξακολουθεί να θεωρεί πιθανό να επιτύχει την εκποίηση της επιχείρησης, αν και οι συνθήκες είναι επί του παρόντος πολύ αβέβαιες». Η κατάσχεση θα μπορούσε να επηρεάσει «τμήματα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων και δομών εκτός Ρωσίας», πρόσθεσε.

Η Baltika Breweries τέθηκε υπό ρωσικό κρατικό έλεγχο τον Ιούλιο, έναν μήνα αφότου η Carlsberg ανακοίνωσε ότι βρήκε αγοραστή για την επιχείρηση.

Ο Taimuraz Bolloev, φίλος του Πούτιν επί χρόνια, ο οποίος διηύθυνε τη Baltika τη δεκαετία του 1990, τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή της Baltika.

Στη σημερινή ενημέρωση, η Carlsberg δήλωσε ότι διατήρησε τον τίτλο των μετοχών της Baltika Breweries, αλλά ότι δεν έχει πλέον κανέναν έλεγχο ή επιρροή στην εταιρεία.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Η δανική ζυθοποιία ανακοίνωσε ότι η καθαρή ζημία από τις ρωσικές δραστηριότητες που τέθηκαν προς πώληση ανήλθε σε 404 εκατομμύρια DKr (59 εκατομμύρια δολάρια) και ότι η Baltika Breweries θεωρείται διαχωρισμένη από τον Ιούλιο. Πρόσθεσε ότι είναι «ασαφές ποιες άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις θα έχει η απώλεια ελέγχου στην υπό όρους πώληση».

Χθες Τρίτη, η ζυθοποιία αναβάθμισε τα προβλεπόμενα κέρδη της πριν από την αναφορά των κερδών του εξαμήνου και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 1 δισ. DKr (147 εκατ. δολάρια) μετά από μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση πωλήσεων.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 5,2% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για 0,5%, και διαμετρικά αντίθετα από τους ανταγωνιστές της που ανέφεραν απογοητευτικές ενδιάμεσες πωλήσεις.

Η Carlsberg ανακοίνωσε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης στην Ασία, όπου οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 4,8%, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους εισροών και ενέργειας καθώς και μισθών παγκοσμίως.

Τα αντίστοιχα έσοδα σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 11,2%, χάρη στην επιστροφή των καταστημάτων εστίασης, στην ανάπτυξη των premium εμπορικών σημάτων της στην Ασία και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στις αυξήσεις τιμών στις περισσότερες αγορές.

Η ζυθοποιία, στην οποία ανήκουν επίσης τα brands Tuborg, Kronenbourg και Somersby, ανακοίνωσε ακόμη ότι οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 0,8%, ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 1,2%, ωστόσο καλύτερα από τους ανταγωνιστές της Heineken και AB InBev που ανακοίνωσαν μειώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή