Μέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ξαναζεί η παγκόσμια αγορά ομολόγων: οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων διευρύνουν την άνοδό τους και κινούνται προς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τη μια, και ο επίμονος πληθωρισμός από την άλλη ενισχύουν την επιθετική ρητορική των κεντρικών τραπεζών.

Εν μέσω αυτού του οικονομικού μείγματος, οι επενδυτές βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κλείσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων σύντομα, πόσω δε μάλλον να αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Τα «γεράκια» διατηρούν τις αναταράξεις στην αγορά ομολόγων

Η απόδοση του δείκτη Bloomberg για τις συνολικές αποδόσεις των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στο 3,3% την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2008. Το δημόσιο χρέος παγκοσμίως έχει φέρει στους επενδυτές απώλεια 1,2% φέτος, καθιστώντας την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αυτή με τη χειρότερη απόδοση στη λίστα του Bloomberg.

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 4,28% την Πέμπτη, φθάνοντας μια ανάσα από το ανώτατο όριο του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2007. Οι αποδόσεις του 10ετούς της Αυστραλίας εκτινάχθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα από το 2014 ακόμη και μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία περιόρισε απροσδόκητα τις θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Οι αποδόσεις της Νέας Ζηλανδίας παρόμοιας λήξης αυξήθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης για να ξεπεράσουν το 5% για πρώτη φορά από το 2011.

«Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν πιο σταθερά, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν λίγη περισσότερη δουλειά να κάνουν», δήλωσε ο Prashant Newnaha, αναλυτής στην TD Securities Inc. στη Σιγκαπούρη. «Το τρέχον selloff καθοδηγείται από το μεγαλύτερο άκρο, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά και τη ρευστότητα».

Βασικός μοχλός

Τα ομόλογα υπήρξαν βασικός μοχλός της παγκόσμιας εκποίησης χρέους, καθώς η ανθεκτικότητα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αψηφά τις προσδοκίες ότι περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve θα την ωθούσαν προς την ύφεση. Οι τίτλοι έχουν επίσης πληγεί από τις προσδοκίες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκδώσει περισσότερα ομόλογα το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τα διευρυνόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα.

Οι αποδόσεις αναφοράς των 10ετών των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί πάνω από 30 μονάδες βάσης τον Αύγουστο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο κυνήγι των αποδόσεων

Οι υψηλότερες αποδόσεις όπως ήταν αναμενόμενο συνεχίζουν να προσελκύουν αγοραστές. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 127 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα, με ρυθμό ρεκόρ έτους, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Bank of America Corp., επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global.  Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών εμπορευμάτων, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αύξησαν τις συνολικές τους θέσεις long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου σε νέο ρεκόρ την εβδομάδα έως τις 8 Αυγούστου. Η έρευνα πελατών της JPMorgan Chase & Co. έδειξε ότι οι θέσεις αγοράς την εβδομάδα έως τις 14 Αυγούστου αντιστοιχούσαν με την κορύφωση που είχε σημειωθεί το 2019, η οποία ήταν η υψηλότερη από το 2010.

Ειδικά τα παγκόσμια ομόλογα φαίνονται ελκυστικά δεδομένου ότι οι αποδόσεις παγκοσμίως αυξάνονται από τις ΗΠΑ σε μια εποχή που πολλές οικονομίες παρουσιάζουν αδυναμία, σχολίασε στο Bloomberg, ο Steven Major, αναλυτής στην HSBC Plc.

Τα παγκόσμια ομόλογα είναι σε θέση να έχουν καλύτερη απόδοση εντός έξι έως 12 μηνών, επειδή οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο τέλος των κύκλων αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Western Asset Management.

Ωστόσο, οι επενδυτές είναι πιθανό να παρακολουθήσουν τα επερχόμενα δεδομένα καθώς και τη δυναμική της προσφοράς χρέους για περαιτέρω ενδείξεις. Η τελευταία ώθηση για τις αποδόσεις των ομολόγων ήρθε την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ ανέφεραν ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη στέγαση και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο έδειξαν ότι μια άλλη αύξηση παραμένει στο τραπέζι για φέτος.

Η αγορά στην Ευρώπη

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στις αποδόσεις και των ευρωπαϊκών ομολόγων.  Η απόδοση του γερμανικού 1οετούς έχει διαμορφωθεί στο 2,66%. Την Τρίτη έφτασε στο 2,729%, που ήταν μόλις 4 bps κάτω από το 2,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, που είχε φτάσει στις αρχές Μαρτίου. Μέσα στο κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί συμπαρασύρονται και οι ελληνικοί τίτλοι με την απόδοση του ομολόγου δεκαετούς διάρκειας να ξεπερνά και πάλι το 4% με το spread να ανεβαίνει επίσης στις 127 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές