Σε όλη τη Wall Street, υπάρχει αυξανόμενη ανακούφιση ότι η Federal Reserve μπορεί να έχει ολοκληρώσει με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι επενδυτές αναμένουν ότι τα αμερικανικά ομόλογα θα συνεχίσουν να πλήττονται από την αυξημένη αστάθεια καθώς η οικονομική αβεβαιότητα απειλεί να αλλάξει την πορεία της κεντρικής τράπεζας ή να διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά για πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές.

Ήδη, ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed υπογραμμίζουν ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά να γίνει σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να διατηρείται πάνω από τον στόχο του 2% παρά την πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.

Πώς το «χτύπημα» Fitch στις ΗΠΑ επηρέασε τις διεθνείς αγορές [γραφήματα]

Στην Barclays, οι αναλυτές στρατηγικής συνέστησαν στους πελάτες να πουλήσουν ομόλογα 2ετούς διάρκειας με την προσδοκία ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά το επόμενο έτος, ανατρέποντας τις ευρύτερες εικασίες ότι η Fed θα ξεκινήσει μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων το Μάρτιο. Και οι αποδόσεις αναφοράς διάρκειας 10 ετών – βασική γραμμή για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα – ωθούνται προς τα υψηλά του περασμένου έτους.

«Η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων οφείλεται στο επιθετικό μήνυμα της Fed», δήλωσε ο Rob Waldner, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην Invesco. «Η κεντρική τράπεζα παραμένει επιθετική και αυτό διατηρεί την αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα».

Αβεβαιότητα

Αυτή η αβεβαιότητα, μαζί με την αύξηση των νέων πωλήσεων χρέους, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα αυξανόμενα ελλείμματα, έχει επιβαρύνει την αγορά ομολόγων. Ακόμη και με την απότομη άνοδο των επιτοκίων, η συνολική αγορά του Δημοσίου επέστρεψε μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, όταν αύξησε το επιτόκιο μίας ημέρας κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η απόφασή της στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η αγορά θα μελετήσει τα πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης, που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 16 Αυγούστου αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το πού βλέπουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κινούνται τα επιτόκια και τυχόν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ τους.

Η Fitch

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ+, επικαλούμενος το υψηλό χρέος της γενικής κυβέρνησης με τις επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις για την αύξηση του ορίου και την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση των επόμενων τριών ετών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η προηγούμενη υποβάθμιση των ΗΠΑ από πιστοληπτικό οίκο, χρονολογείται στο 2011, όπου ο οίκος S&P αφαίρεσε την κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ) από τις ΗΠΑ, μετά από μια προηγούμενη κρίση για το ανώτατο όριο του χρέους. Τόσο οι αγορές όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την αξιολόγηση, με την υπουργό οικονομικών, Janet Yellen, να την χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη, βασιζόμενη σε ξεπερασμένα δεδομένα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις βελτιώσεις σε μια σειρά από δείκτες για την οικονομία και την διακυβέρνηση του κράτους. Μάλιστα, το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα βγει στις αγορές ομολόγων σύντομα, με στόχο να αντλήσει 103 δισ. δολάρια. Τέλος, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, με τις νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα (ADP) να αυξάνονται κατά 324 χιλ. τον Ιούλιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές