Σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 4%, συνεχίζοντας τη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής τραπεζίτης άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

Federal Reserve: Νέες αυξήσεις επιτοκίων προμηνύουν τα πρακτικά

Η αύξηση της Πέμπτης αναμενόταν και από τους 31 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση προέβλεψε ότι το επιτόκιο θα φτάσει στο ανώτατο όριο του 4,25% μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.

«Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται επί του παρόντος, το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί περαιτέρω τον Σεπτέμβριο», ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Norges Bank, Ida Wolden Bache.

Η κορώνα ενισχύθηκε στο 11,50 έναντι του ευρώ στις 08:04 GMT, από 11,52 λίγο πριν την ανακοίνωση.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός της Νορβηγίας, χωρίς το ενεργειακό κόστος, διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Ιούλιο, από το ρεκόρ 7,0% τον Ιούνιο, και παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

“Έχει επαληθευτεί λίγο – πολύ η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν λίγο υψηλότερος, κάτι που θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια ελαφρώς πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αλλά στη συνέχεια η κορώνα ενισχύθηκε λίγο”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Nordea Kjetil Olsen στον τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Εάν το νόμισμα αποδειχθεί πιο αδύναμο από το προβλεπόμενο ή οι πιέσεις στην οικονομία συνεχιστούν, το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να ανέλθει σε περισσότερο από 4,25%, δήλωσε η Norges Bank.

«Εάν υπάρξει πιο έντονη επιβράδυνση στη νορβηγική οικονομία ή ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα, το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο», πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Το νορβηγικό νόμισμα, το οποίο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ στις αρχές του καλοκαιριού, έχει αποδυναμωθεί μετά τη δημοσιοποίηση πιο ήπιων στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή