Συλλογή από λεηλατημένες αρχαιότητες παραδόθηκε πίσω στην Ιταλία, σε μια τελετή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν μερικές μέρες. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος κατά το οποίο οι ΗΠΑ παρέδωσαν συλλογή από λεηλατημένες αρχαιότητες στην Ιταλία.

Συνολικά, 266 τεχνουργήματα παραδόθηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 8 Αυγούστου. Τα αντικείμενα συνολικά εκτιμάται ότι αξίζουν «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Δημοπρασία: Αρχαιοελληνικό χρυσό νόμισμα πουλήθηκε για 6 εκατ. ευρώ

Η ανεκτίμητη συλλογή αντικειμένων, που χρονολογείται από μια χρονική περίοδο που κυμαίνεται από την εποχή Villanova (IX / VIII αιώνα π.Χ.), τον πολιτισμό των Ετρούσκων (VII / IV αιώνα π.Χ.), την Μεγάλη Ελλάδα- Magna Graecia (V / III αιώνα π.Χ.) μέχρι την αυτοκρατορική Ρωμαϊκή εποχής (I-II αι. μ.Χ.), είχε φτάσει στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα για να πουληθεί από αδίστακτους διεθνείς διακινητές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, «το εξαιρετικό αποτέλεσμα προέκυψε μετά από εκτεταμένες έρευνες που συντονίστηκαν από την ιταλική δικαιοσύνη και την Εισαγγελία του Μανχάταν (DAO), με τον Βοηθό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, συνταγματάρχη Μάθιου Μπογκντάνος και συναδέλφους του Homeland Security Investigations (HSI), να εδραιώνουν μια συνεργασία απαράμιλλης αποτελεσματικότητας, επίσης χάρη στη συνεχή συνέργεια μεταξύ των Carabinieri dell’Arte και του Dicastery of Culture, με επικεφαλής τον υπουργό Τζενάρο Σανγιουλιάνο.

Ο ελληνοαμερικανός βοηθός εισαγγελέα Μάθιου Μπογκντάνος έχει επαναπατρίσει αρχαιότητες και στη χώρα μας. Πέρυσι επέστρεψε 55 ελληνικές αρχαιότητες στο ΥΠ.ΠΟ.

Από αυτά, 42 αντικείμενα αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων ανακτήθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν και αφέθηκαν να επιστραφούν τους τελευταίους μήνες. Πολλά είχαν διακινηθεί από τους διαβόητους Ιταλούς λαθρέμπορους Τζιάκομο Μέντιτσι, Τζιοβάνι Φράνκο Μπετσίνα και Εντοάρντο Αλμάγια και πουλήθηκαν μέσω του σεσημασμένου, πλέον, Βρετανού εμπόρου έργων τέχνης Ρόμπιν Σάιμς ή αγοράστηκαν από τον Αμερικανό συλλέκτη Σέλμπι Ουάιτ, σύμφωνα με το Barron’s.

«Συνεχίζουμε να αναιρούμε τη ζημιά που προκλήθηκε από δεκαετίες καλά οργανωμένων δικτύων λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων σε ολόκληρη την Ιταλία», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ σε ανακοίνωση. «Είμαι περήφανος που έχουμε επαναπατρίσει με επιτυχία περισσότερες από 200 αρχαιότητες στην Ιταλία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά ακόμη».

Μια κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και της Διοίκησης Καραμπινιέρων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξήγησε ότι επιπλέον 145 κομμάτια κατασχέθηκαν στο πλαίσιο έρευνας για τον Σάιμς, ενώ άλλα 65 προέρχονταν από τη Συλλογή Μένιλ στο Χιούστον του Τέξας. Το Μένιλ ισχυρίζεται ότι ότι τα εν λόγω 65 αντικείμενα δωρίστηκαν στο ίδρυμα από άτομο που τα κληρονόμησε και «ποτέ δεν ήταν μέρος της συλλογής του μουσείου».

Τα αντικείμενα που συνδέονται με τον Σάιμς βρίσκονται στο ραντάρ των Καραμπινιέρων εδώ και χρόνια. Τον Μάιο, η Ιταλία ανακάλυψε 750 αρχαιολογικά κειμήλια αξίας περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ (13 εκατομμύρια δολάρια) μετά από 17ετή δικαστική διαμάχη με τον έμπορο, ο οποίος κάποτε ήταν βασικός ενδιάμεσος σε ένα διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Ο επαναπατρισμός σηματοδοτεί την τελευταία σε μια σειρά πρόσφατων συνεργασιών μεταξύ της Μονάδας Διακίνησης Αρχαιοτήτων της εισαγγελίας  (ATU) και των Καραμπινιέρων. Το γραφείο της εισαγγελίας επέστρεψε 60 αντικείμενα αξίας περίπου 19 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και 142 κομμάτια αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιούλιο.

Από τότε που ο Μπραγκ εξελέγη εισαγγελέας το 2021, η ATU έχει ανακτήσει σχεδόν 850 αρχαιότητες που έχουν κλαπεί από 27 χώρες και η αξία τους ξεπερνά τα 170 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα