Πτωτικά κινούνται από το άνοιγμα οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τις επόμενες νομισματικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τις νέες ανησυχίες για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,51% στις 448,88 μονάδες, με τις μετοχές της λιανικής να υποχωρούν κατά 1,5%.
Ο γερμανικό δείκτης DAX διαμορφώνεται στις 15.590,85 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,55%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί 0,44% στις 7.277, 07 μονάδες και ο βρετανικός FSE είναι στις 7.275,41 μονάδες με πτώση 0,48%.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων πίεσαν τις μετοχές αυτή την εβδομάδα, με τον STOXX 600 να οδεύει σε εβδομαδιαία πτώση σχεδόν 2%.

Οι μετοχές των εκτεθειμένων στην Κίνα ειδών πολυτελείας LVMH, Kering και Hermes υποχώρησαν μεταξύ 0,6% και 1,2% λόγω των αυξημένων ανησυχιών για ασθενή οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Κινεζικές πιέσεις

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν στην πτώση τις αντίστοιχες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι αγορές υποχώρησαν στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στην Ιαπωνία αλλά και της είδησης για την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε στη Νέο Υόρκη ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande.

Ο όμιλος Evergrande, ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων, του οποίου η χρεοκοπία πριν από δύο χρόνια επιτάχυνε μια ευρύτερη κρίση χρέους στον κατασκευαστικό κλάδο στη χώρα, κατέθεσε πτώχευση στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.

Η κίνηση αυτή την προστατεύει από τους πιστωτές στις ΗΠΑ, ενώ εργάζεται σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης αλλού. Το λεγόμενο αίτημα για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, αφορά σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης που διεξάγονται στο Χονγκ Κονγκ και στα νησιά Κέιμαν.

Όπως διευκρινίζει το Bloomberg, οι διεθνείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους απαιτούν μερικές φορές την υπαγωγή στο Κεφάλαιο 15 κατά την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Πέρυσι, η εταιρεία ανάπτυξης Modern Land China Co. με έδρα το Πεκίνο υπέβαλε επίσης αίτηση πτώχευσης, αφού απέτυχε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 250 εκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του υπεράκτιου χρέους της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές