Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve την περασμένη Τετάρτη που «έκοψε» τα φτερά της Wall Street, οι επενδυτές έχουν πλέον στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού των τραπεζιτών στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, που πολλοί αποκαλούν και «καλοκαιρινό Νταβός», αλλά κυρίως στην κεντρική ομιλία του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ, την ερχόμενη Παρασκευή.

Για ακόμη μια φορά το συμπόσιο της Federal Reserve Bank of Kansas City (στις 24-26 Αυγούστου) στο ειδυλλιακό ορεινό θέρετρο του Τζάκσον Χολ, στα Βραχώδη Όρη θα κληθεί να δώσει απαντήσεις (ή έτσι τουλάχιστον ελπίζουν οι επενδυτές) στο γρίφο των προθέσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και όχι μόνο για τον δύσκολο ερχόμενο χειμώνα.

Φετινό θέμα του συμποσίου είναι οι «Δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία».

Η ομιλία του Πάουελ αναμένεται να δώσει μία πρόγευση για το τι θα πράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση της στις 19-20 Σεπτεμβρίου, με τις φωνές των «γερακιών» που ζητούν συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής, να πληθαίνουν.

ΕΚΤ-FED: Ποιος θα «κόψει» πρώτος το «νήμα» της αύξησης των επιτοκίων

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του περασμένου Ιουλίου έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο αγώνας για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα μπορούσε να απαιτήσει πρόσθετη δράση που συνεπάγεται ακόμα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν και αξιωματούχοι θα προτιμούσαν να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά.

Ο Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι η Fed θα λαμβάνει αποφάσεις για τα επιτόκια «συνεδρίαση με συνεδρίαση», αλλά τόνισε ότι οι αξιωματούχοι σκοπεύουν «να διατηρήσουν την πολιτική περιοριστική έως ότου είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά προς τον στόχο του 2% και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω αυστηροποίηση αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

To δίλημμα

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον κύκλο σύσφιγξης, καθώ οι πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι αφόρητες, ενώ πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ύφεσης, έστω και ήπιας.

Συνολικά, για το μέλλον της πολιτικής, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημειώνουν από την μία πλευρά τους κινδύνους μιας απότομης χαλάρωσης της πολιτικής αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν και τον κίνδυνο της συρρίκνωσης της οικονομίας εξαιτίας μιας περαιτέρω νομισματικής σύσφιγξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή