
Σε ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν τα ποσοστά πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό 90%, πετυχαίνοντας το ορόσημο αυτό δυόμιση μήνες νωρίτερα, από το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως μία «ακόμα νίκη έναντι του Κρεμλίνου», το οποίο πέρυσι αποφάσισε να κόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις. Και αναγκάζει τη Μόσχα να αναζητά νέους «πελάτες», προσπαθώντας να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της.
Σημειώνεται πάντως, ότι το λιγότερο ρωσικό αέριο αφήνει επίσης την ΕΕ εκτεθειμένη απέναντι στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις των τιμών της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ο εφιάλτης… επιστρέφει: Φόβοι για εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος
«Η επιβεβαίωση ότι έχουμε εκπληρώσει τις απαιτήσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι στιγμής νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα και αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των αγορών τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο POLITICO η Επίτροπος Ενέργειας του μπλοκ Kadri Simson.
«Η αγορά ενέργειας της ΕΕ βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή θέση από ό,τι ήταν αυτή την εποχή πέρυσι», πρόσθεσε, ενώ αναγνώρισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ότι η αγορά φυσικού αερίου παραμένει ευαίσθητη» και ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να την παρακολουθεί καθώς η ήπειρος οδεύει προς ψυχρότερο καιρό.
Απογαλακτισμός
Η είδηση υπογραμμίζει την επιτυχία της ΕΕ να αποβάλει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών, το οποίο πριν από τον πόλεμο τροφοδοτούσε περίπου το 40% της εγχώριας ζήτησης.
Η Μόσχα διέκοψε σταδιακά τους πελάτες της στην ΕΕ, μειώνοντας και στη συνέχεια διακόπτοντας τις ροές μέσω των αγωγών Yamal-Europe και Nord Stream, ενώ μειώνει επίσης τους όγκους που φτάνουν στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.
Η ΕΕ ανταποκρίθηκε στρεφόμενη σε άλλους προμηθευτές και μειώνοντας τη ζήτηση. Όπως επισημαίνει το Politico, το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε στο 23,6% των εισαγωγών της ΕΕ τις πρώτες 32 εβδομάδες του 2022 και μέχρι στιγμής φέτος βρίσκεται μόλις στο 8,4%. Αυτό καθιστά εφικτή τη δέσμευση της ΕΕ να τερματίσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027.
«Αυτή είναι σίγουρα μια ιστορία επιτυχίας», σχολίασε ο Giovanni Sgaravatti, αναλυτής ερευνητής στο think tank Bruegel των Βρυξελλών, «για την Επιτροπή, για την αγορά ενέργειας, αλλά ακόμη περισσότερο για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών που ανταποκρίθηκαν αρκετά καλά για να αντικαταστήσουν τις 1.000 TWh χαμένου ρωσικού αερίου μέσα σε ένα χρόνο».
Το ρωσικό φυσικό αέριο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες, μειώνοντας δραματικά τις τιμές από την κορύφωσή τους το 2022. Ο ολλανδικός δείκτης τιμολόγησης φυσικού αερίου TTF έφτασε τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο και αυτή την εβδομάδα, μετά από ένα ράλι στην αγορά διαμορφώνεται γύρω στα 38 δολάρια.
Το νέο στοίχημα του χειμώνα
Ωστόσο, το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει υψηλότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο, όταν κυμαινόταν γύρω στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και χαμηλότερη παραγωγικότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αλλά παραμένουν αισθητά πιο ακριβές από τις ιστορικές τιμές του φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου στην εταιρεία ανάλυσης αγοράς ICIS, προειδοποιώντας ότι οι έμποροι εξακολουθούν να ανησυχούν για την προσφορά.
«Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες νωρίτερα από το κανονικό – συνήθως φτάνουν σε αυτό το επίπεδο γύρω στον Οκτώβριο – δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή θα μειωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος χειμώνας όπου οι ελλείψεις αποτελούν σοβαρή ανησυχία, δεδομένου ότι η αυξημένη ικανότητα παραγωγής LNG από προμηθευτές όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ πρόκειται να υλοποιηθεί στα μέσα του 2024.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ιδίως η Αυστρία , εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ρωσικές εισαγωγές που αποστέλλονται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διαμετακόμισης, η οποία πρόκειται να λήξει στα τέλη του επόμενου έτους. Αυτό δημιουργεί μια δύσκολη προθεσμία για όσους εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα της Μόσχας.
Πλήγμα στη Μόσχα
Η απώλεια των πιο αξιόπιστων ευρωπαίων πελατών της ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το Κρεμλίνο. Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 41% στα 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τη Ρωσία να συνεχίσει να υποστηρίζει την απομονωμένη οικονομία της, να πληρώνει τους μισθούς των στρατιωτών της και να αγοράζει όπλα από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τη Natasha Kuhrt, ανώτερη λέκτορα στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου, «στο τέλος, η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στις στρατιωτικές δαπάνες», ενώ τα οικονομικά δεινά θα σημαίνουν κυρίως δυσκολίες για πολλούς απλούς Ρώσους.
Η αυστραλιανή απειλή
Η τελευταία ανησυχία για την αγορά πηγάζει από την Αυστραλία και από τη διαφωνία σχετικά με τις αμοιβές και τις συνθήκες στα εργοστάσια που ανήκουν στη Chevron Corp. και τη Woodside Energy Group Ltd., τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ενώ οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια από την αναταραχή που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοί τους ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους.
«Η πιθανή απεργία έρχεται τη στιγμή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο που κατέχει και εκμεταλλεύεται θαλάσσια δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου. Το μέγεθος της επηρεαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι περισσότερο από δυόμισι φορές μεγαλύτερο από αυτό του US Freeport LNG στο Τέξας, στο οποίο η πολύμηνη διακοπή λειτουργίας από έκρηξη και πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022 είχε αναστατώσει τις αγορές.
Η Ευρώπη δεν ξεμπέρδεψε με την ακριβή ενέργεια – Ηχηρό καμπανάκι από ΕΟΝ
Ανησυχία για τον χειμώνα
Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ μακριά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.
Οι απεργίες υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των παγκόσμιων ροών φυσικού αερίου περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του status quo της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ευρώπη, η οποία επλήγη σκληρά από την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές μέσω αγωγών, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο και στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένας κρύος χειμώνας και απροσδόκητες διακοπές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην περιοχή παρά τις γεμάτες αποθήκες.


Latest News

Στηρίζει η Κομισιόν τη διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι είπε η φον ντερ Λάιεν
Στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης και Αφρικής αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση