Έτοιμο για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα δηλώνει το κυριότερο περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής. Πρόκειται για την ECOWAS, την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής που αποτελείται από 15 κράτη της περιοχής (Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα Μπισσάου, Λιβερία, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Σενεγάλη και Τόγκο).

Νίγηρας: Θα στηρίξουν οι ΗΠΑ ένοπλη επέμβαση;

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ECOWAS έχει συμφωνήσει σε μια «ημέρα D» για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον Νίγηρα, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν. Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Παρασκευή, χωρίς να αποκαλύψει πότε θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια επέμβαση.

Ο αξιωματούχος έκανε τα σχόλια αυτά στο τέλος διήμερης συνάντησης των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Δυτικής Αφρικής στην πρωτεύουσα Άκρα της Γκάνας, όπου επεξεργάστηκαν την υλικοτεχνική υποδομή και τη στρατηγική για μια πιθανή χρήση βίας στον Νίγηρα, η οποία, όπως έχει δηλώσει η ECOWAS, θα είναι η έσχατη λύση.

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε οποτεδήποτε δοθεί η εντολή», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS Abdel-Fatau Musah κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης. «Έχει αποφασιστεί και η D-Day».

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει και τελειοποιήσει τι θα απαιτηθεί για την επέμβαση», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ειρηνική συνεργασία με τη χούντα.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξακολουθούμε να ετοιμάζουμε (μια) αποστολή διαμεσολάβησης στη χώρα, οπότε δεν έχουμε κλείσει καμία πόρτα».

Το πραξικόπημα

Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικοί αξιωματικοί καθαίρεσαν τον πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου. Έκτοτε, έχουν αψηφήσει τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών, της ECOWAS και άλλων να τον επαναφέρουν στην εξουσία, γεγονός που ώθησε το μπλοκ να διατάξει τη συγκρότηση μιας εφεδρικής δύναμης.

Τα περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη του ECOWAS είναι έτοιμα να συνεισφέρουν στην κοινή δύναμη, εκτός από εκείνα που βρίσκονται επίσης υπό στρατιωτικό καθεστώς – το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα – και το μικροσκοπικό Πράσινο Ακρωτήριο.

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της περιοχής αρνήθηκαν να πουν πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν ή να δώσουν άλλες στρατηγικές λεπτομέρειες.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Οποιαδήποτε επέμβαση θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω την εξαθλιωμένη περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεκαετή ισλαμιστική εξέγερση.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία πέραν της Δυτικής Αφρικής λόγω των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου και του ρόλου του ως κόμβου για τα ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα