
Ηταν για τους Τουρκοκύπριους ανεκπλήρωτη επιθυμία εδώ και χρόνια η απευθείας αεροπορική σύνδεση με τον έξω κόσμο, κυρίως με τη Δύση από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Είχαν προσπαθήσει πολύ στο παρελθόν με τα τουρκόφωνα κράτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, κάποτε με το Πακιστάν και το Κατάρ ακόμα και με την τότε ΠΓΔΜ που οι Τούρκοι αποκαλούσαν «Μακεδονία». Αλλά τα Ηνωμένα Εθνη, οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική διπλωματία αναχαίτιζαν κάθε φορά τις προσπάθειες αυτές.
Ετσι, το ψευδοκράτος συνδεόταν αεροπορικώς μόνον με την Τουρκία, τη μοναδική χώρα άλλωστε που (παρανόμως) το αναγνώριζε.
Και η κατάσταση θα συνεχιζόταν ακόμα για χρόνια εάν δεν συνέβαιναν δύο περιστατικά που ταρακούνησαν το διεθνές αεροπορικό δίκαιο.
Το πρώτο είχε σχέση με μια «κουτοπονηριά» του Ερντογάν, ο οποίος επιστρέφοντας από το Βίλνιους και ενώ το αεροπλάνο του πετούσε προς την Αγκυρα, εισερχόμενος στο FIR Λευκωσίας άλλαξε κατεύθυνση και προσγειώθηκε στα Κατεχόμενα με τον Ερσίν Τατάρ να πανηγυρίζει ότι εγκαινιάστηκε η απευθείας σύνδεση των Κατεχομένων με την Ευρώπη. Το δεύτερο έχει σχέση με τους Ρώσους.
Η Μόσχα ξαφνικά ανακοίνωσε ότι η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες «στο βόρειο τμήμα του νησιού», έτσι όπως οι Ρώσοι ονόμασαν (μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας) το ψευδοκράτος.
Ο Τατάρ χαιρέτησε την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για έμμεση αναγνώριση των Κατεχομένων.
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε πάραυτα υπενθυμίζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.
Και βεβαίως έστειλε μήνυμα προς τη Μόσχα ζητώντας διευκρινίσεις. Η ρωσική πρεσβεία έκανε λόγο για διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα παροχή προξενικών υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.
Ανέφερε ότι στα Κατεχόμενα διαβιούν περίπου 50.000 ρώσοι υπήκοοι και ότι αυτοί χρειάζονται προξενική φροντίδα.
Το πέρασμα
Εδώ όμως προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: Πώς βρέθηκαν 50.000 Ρώσοι στα Κατεχόμενα;
Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αρνείται να δώσει απαντήσεις και λέει απλώς ότι «δεν θα εμβαθύνουμε στις συνθήκες για το πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό αδιαμφισβήτητο γεγονός». Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη εκδοχή.
Οι Ρώσοι κατέφυγαν στα Κατεχόμενα μετά τις προσπάθειες που έγιναν για απορωσοποίηση της Κύπρου (και ιδιαιτέρως της Λεμεσού), καθώς και της αυτοκέφαλης Κυπριακής Εκκλησίας. Ρωσικές εταιρείες έφυγαν, ρωσικά κεφάλαια κουρεύτηκαν, χρυσά διαβατήρια από ρώσους ολιγάρχες αφαιρέθηκαν – το ίδιο και οι κυπριακές υπηκοότητες.
Η Κύπρος άρχισε σιγά σιγά να απορωσοποιείται και ήρθε η απάντηση από τις ΗΠΑ: το Κογκρέσο προχώρησε σε άρση του εμπάργκο όπλων, τα αμερικανικά πλοία άρχισαν να προσεγγίζουν τα κυπριακά λιμάνια, η Εθνική Φρουρά ασκείται πλέον με τους περιβόητους SEALS (την αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων).
Πολλοί Ρώσοι έφυγαν, άλλοι έμειναν και άλλοι πέρασαν στα Κατεχόμενα νομίζοντας ότι θα βρουν όλα τα καλά που τους προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Διακαής πόθος
Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο.
Οι Τουρκοκύπριοι με θράσος άρχισαν πλέον να κάνουν καθαρά λόγο για απευθείας αεροπορική σύνδεση του ψευδοκράτους με τη Ρωσία.
Ο ψευδοϋπουργός Μεταφορών των Κατεχομένων Ερχάν Αρικλί έκανε μάλιστα δηλώσεις λέγοντας ότι είναι «μεγάλη προσδοκία για τους Ρώσους το νησί», ωστόσο όμως τα ρωσικά αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν σε πολλά σημεία της Ευρώπης και η Κύπρος έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροπλάνα.
Η Τουρκία όμως δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Μπορούν τα ρωσικά αεροπλάνα να έρχονται στα Κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, όχι όμως απευθείας.
Είναι τόση όμως η εμμονή των Τουρκοκυπρίων για απευθείας αεροπορική σύνδεση με τον έξω κόσμο που προσπαθούν να εφεύρουν… λύσεις! Μία από αυτές εξέφρασε ένας πρώην «υπουργός»
Εξωτερικών του ψευδοκράτους (ο Κουντρέτ Οζερσάι) ότι μπορούν δηλαδή να ιδρυθούν αεροπορικές εταιρείες που θα έχουν ως μοναδικά δρομολόγια από τη Ρωσία στο ψευδοκράτος χωρίς να κάνουν άλλα δρομολόγια (με την IATA ούτε καν να το σχολιάζει).
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.