Διαφορετικές απόψεις για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων έχουν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg

Η ανάλυση των οικονομικών προβλέψεων που υποβάλλουν κάθε τρίμηνο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, γνωστή ως dot plot, δείχνει ότι οι διαφωνίες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 και ήταν «σχεδόν ανύπαρκτες στις αρχές της πανδημίας», σύμφωνα με το οικονομικό σχόλιο που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Fed του Σαν Φρανσίσκο. «Ωστόσο, από τότε αυξάνεται και αυξήθηκε πάνω από το μέσο επίπεδό της τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023», έγραψαν οι ερευνητές της Fed του Σαν Φρανσίσκο Andrew Foerster και Zinnia Martinez.

Federal Reserve: Δεν μπορεί να κηρύξει τη νίκη στην μάχη του πληθωρισμού

Η μετατόπιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο έντονες συζητήσεις και ενδεχομένως σε αύξηση των διαφωνιών, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθορίζουν πότε θα τερματίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων τους και τελικά, πότε θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού.

Οι αξιωματούχοι ήταν ως επί το πλείστον στην ίδια σελίδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς ανέβασαν το επιτόκιο αναφοράς τους από σχεδόν μηδενικό σε ένα εύρος-στόχο 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει αντιμετωπίσει μόνο 13 διαφωνίες από τότε που ξεκίνησε η θητεία του τον Φεβρουάριο του 2018, συμπεριλαμβανομένων δύο από τότε που οι αξιωματούχοι άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022.

Διχάζει η πορεία του πληθωρισμού

Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφωνούν τώρα περισσότερο σχετικά με το πού θα πρέπει να πάνε τα επιτόκια από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν επίσης τις προσδοκίες των αξιωματούχων για το ΑΕΠ , το ποσοστό ανεργίας και τον πληθωρισμό.

Η διαφωνία αυτή συνδέεται ιδιαίτερα με τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού. Οι διαφορές ως προς το πού βλέπουν οι αξιωματούχοι να κατευθύνεται η ανάπτυξη ή το ποσοστό ανεργίας «δεν σχετίζονται στατιστικά με τη διαφωνία στην πολιτική.

Ωστόσο, αυτό εξηγεί μόνο ένα μέρος του χάσματος, όπως υπσοτηρίζουν.

«Η διαφωνία σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο περίπου της διαφωνίας σχετικά με την πολιτική, γεγονός που υποδηλώνει ότι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τις προοπτικές, όπως οι πολιτικές προτιμήσεις, οι οποίες είναι πέρα από το πεδίο εφαρμογής αυτής της επιστολής, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή