Το πρώτο της ομόλογο που θα αποτιμάται σε ινδικές ρουπίες θα εκδώσει μέχρι τον Οκτώβριο η αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύθηκε από την BRICS, καθώς η τράπεζα δέχεται πιέσεις να αντλεί και να δανείζει περισσότερο σε τοπικά νομίσματα.

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο σε ραντ στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης σε τοπικό νόμισμα στα μέλη Βραζιλία, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Καζμπέκοφ σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου.


Η NDB ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί το πιο συγκεκριμένο επίτευγμα των χωρών BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – καθώς προσπαθούν να μετατρέψουν το μπλοκ σε αντίβαρο στη Δύση. Ωστόσο, ο ήδη αργός ρυθμός δανεισμού συναντά περαιτέρω εμπόδια από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Θα αξιοποιήσουμε  ινδική αγορά ίσως μέχρι τον Οκτώβριο», είπε ο Καζμπέκοφ . «Τώρα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά να χρησιμοποιήσουμε το νόμισμα μιας χώρας-μέλους για να χρηματοδοτήσουμε έργα με αυτό το νόμισμα σε ένα άλλο μέλος. Ας πούμε, ένα έργο στη Νότια Αφρική να χρηματοδοτηθεί σε κινεζικό γουάν, όχι σε δολάριο ΗΠΑ)

Ο Καζμπέκοφ ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο που στοχεύουν να ανατλήσουν από την ομολογιακή έκδοση.

Ο οικονομικός διευθυντής Λέσλι Μαασντόρπ ανέφερε στο Reuters ότι η τράπεζα στοχεύει να αυξήσει τον δανεισμό σε τοπικό νόμισμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μέχρι στιγμής ήταν σε κινεζικό γιουάν, από περίπου 22% σε 30% μέχρι το 2026, ενώ υπάρχουν όρια στην απο-δολαριοποίηση.

Η NDB είναι επίσης έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια για την παροχή χρηματοδότησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη «δίκαιη μετάβαση» της Νότιας Αφρικής από την ενέργεια κυρίως από άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Καζμπέκοφ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή