Με την Ινδία να επιβάλλει εξαγωγικό φόρο 40% στα κρεμμύδια λόγω των υψηλότερων εγχώριων τιμών των λαχανικών, οι αναλυτές εξετάζουν τον παγκόσμιο αντίκτυπο, ειδικά στους μεγάλους εισαγωγείς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η νέα εισφορά που ανακοινώθηκε το Σάββατο δρα για τη διασφάλιση της εγχώριας διαθεσιμότητας και τη μείωση του πληθωρισμού και ισχύει άμεσα έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι λιανικές τιμές των κρεμμυδιών στην Ινδία έχουν αυξηθεί περίπου 20% από έτος σε έτος, κατά μέσο όρο σε περίπου 30,72 ινδικές ρουπίες (37 σεντς) ανά κιλό στις 19 Αυγούστου, σε σύγκριση με 20,44 ρουπίες την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο της Ινδίας.

Ρύζι: Ελλείψεις και ανατιμήσεις απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες

Εξαγωγικοί φόροι

«Οι υψηλές βροχοπτώσεις τον Ιούλιο του 2023 σε βασικές παραγωγικές περιοχές της Μαχαράστρα και της Καρνατάκα οδήγησαν σε ζημιές στις αποθηκευμένες καλλιέργειες κρεμμυδιού», δήλωσε ο Pushan Sharma, διευθυντής έρευνας στην CRISIL Market Intelligence and Analytics, μια ινδική ερευνητική εταιρεία που είναι θυγατρική της S&P Global.

Σύμφωνα με το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα, αρκετές περιοχές της Ινδίας επλήγησαν από βροχοπτώσεις τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός της Ινδίας για τον Ιούλιο έφτασε στο υψηλό 15 μηνών του 7,44% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του εγχώριου κόστους τροφίμων. Τον Απρίλιο, οι τιμές των κρεμμυδιών μειώθηκαν κατά 32,2% από έτος σε έτος λόγω της υπερπροσφοράς ως αποτέλεσμα της πρόωρης ωρίμανσης των καλλιεργειών, σύμφωνα με έκθεση της Mintec που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.

Πληθωρισμός τροφίμων

Το ασιατικό κράτος παλεύει επί του παρόντος με υψηλές τιμές λαχανικών, φρούτων και σιτηρών. Οι τιμές της ντομάτας στην Ινδία αυξήθηκαν περισσότερο από 300% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κυβέρνηση της Ινδίας τον Ιούλιο απαγόρευσε επίσης τις εξαγωγές λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει επαρκείς εγχώριες προμήθειες.

«Η κυβέρνηση θα ήθελε να περιορίσει τις τιμές και να εξασφαλίσει επαρκή διαθεσιμότητα στην εγχώρια αγορά. Η καθυστερημένη έναρξη των μουσώνων έχει επίσης επηρεάσει την τρέχουσα καλλιέργεια κρεμμυδιού», δήλωσε ο Samarendu Mohanty, περιφερειακός διευθυντής της αγροτικής εταιρείας International Potato Center (CIP) στην Ασία.

Το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία, η Σρι Λάνκα και μέρη της Μέσης Ανατολής βασίζονται στην Ινδία για το κρεμμύδι και οι φόροι θα αυξήσουν τις τιμές των κρεμμυδιών για αυτές τις χώρες, είπε στο CNBC.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρεμμυδιών στον κόσμο και συνεισφέρει πάνω από το 12% του παγκόσμιου εμπορίου κρεμμυδιών, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η CRISIL, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

«Οι παγκόσμιες τιμές του κρεμμυδιού είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά λόγω της απόφασης της Ινδίας», είπε ο Sharma.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αύξηση των τιμών αναμένεται να είναι βραχύβια, μέχρι τον Οκτώβριο, όπου αναμένεται να βγουν περισσότερες καλλιέργειες κρεμμυδιού στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση