Ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά που έχει γίνει στις ΗΠΑ φέτος, βρίσκεται η Arm Holdings Ltd. της SoftBank Group Corp., σε ένα στοίχημα ότι ο πάλαι ποτέ αμφιλεγόμενος σχεδιαστής τσιπ τηλεφώνου, μπορεί να ανθίσει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Arm Holdings ανακοίνωσε ότι την IPO θα τρέξουν οι Barclays Plc, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. και Mizuho Financial Group Inc.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ένα επιτυχημένο ντεμπούτο της Arm στις αγορές θα παρείχε ένα απροσδόκητο κέρδος για τον ιδρυτή της SoftBank Masayoshi Son, του οποίου το Vision Fund έχασε ένα ρεκόρ 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Θα μπορούσε επίσης να ωθήσει δεκάδες εταιρείες να συνεχίσουν – ή να καθυστερήσουν περαιτέρω – τα δικά τους σχέδια για IPO.

Αυτό περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η εταιρεία διαδικτυακής παράδοσης ειδών παντοπωλείου Instacart Inc., ο πάροχος μάρκετινγκ και αυτοματισμού δεδομένων Klaviyo και η εταιρεία κατασκευής υποδημάτων Birkenstock.

Αρχές Σεπτεμβρίου το roadshow

Η Arm σχεδιάζει να ξεκινήσει το roadshow της την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και να τιμολογήσει την IPO την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε στην ανακοίνωσή της τους προτεινόμενους όρους για την πώληση μετοχών, αλλά αναμένεται να επιδιώξει αποτίμηση 60 έως 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Arm, που εδρεύει στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει επίσης συνομιλίες με μερικούς από τους μεγαλύτερους πελάτες της σχετικά με την υποστήριξη της IPO.

Ενώ η Arm στόχευε να συγκεντρώσει 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην IPO, αυτός ο στόχος θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος, καθώς η SoftBank αποφάσισε να διατηρήσει μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας αφού αγόρασε το μερίδιο του Vision Fund σε αυτήν. Αυτή η συναλλαγή αποτίμησε την Arm σε περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα στοιχεία.

Ακόμα κι έτσι, η προσφορά υπόσχεται να δώσει στην ταλαιπωρημένη αγορά IPO τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ρεκόρ διετίας

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις η συγκεκριμένη δημόσια εγγραφή θα είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από την προσφορά 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Rivian Automotive Inc. τον Οκτώβριο του 2021. Θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά ή ακόμη και λίγο κάτω από τις μεγαλύτερες IPO της βιομηχανίας τεχνολογίας: Alibaba Group Holding Ltd. (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014) και το ντεμπούτο του 2012 με 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Meta Platforms Inc., τότε γνωστή ως Facebook Inc.

Η αποτίμηση-στόχος της Arm αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι θα επωφεληθεί από το ξέσπασμα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης – μια αλλαγή στον κλάδο που βοήθησε να εκτιναχθεί η κεφαλαιοποίηση της Nvidia Corp. σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Μια ισχυρή απόδοση της Arm όχι μόνο θα είναι ένα σημαντικό απροσδόκητο κέρδος για τη SoftBank, αλλά και θα ενισχύσει τη στρατηγική της για την τεχνητή νοημοσύνη δείχνοντας ότι η εκστρατεία της αγοράς γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει εξασθενίσει», δήλωσε ο Kyle Stanford, αναλυτής στο PitchBook.

Η τεχνολογία της Arm

Αν και η τεχνολογία της Arm χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε smartphone, δεν είναι πολύ γνωστή στους καταναλωτές. Η Arm πουλά τα σχεδιαγράμματα που απαιτούνται για το σχεδιασμό μικροεπεξεργαστών και αδειοδοτεί την τεχνολογία γνωστή ως σύνολα εντολών που υπαγορεύουν τον τρόπο επικοινωνίας των προγραμμάτων λογισμικού με αυτά τα τσιπ. Η αποδοτικότητα ισχύος της τεχνολογίας της Arm βοήθησε να γίνει πανταχού παρούσα στα τηλέφωνα, όπου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι κρίσιμη.

Ο Rene Haas, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Arm πέρυσι, έχει θέσει ως στόχο να επεκταθεί πέρα ​​από την αγορά των smartphone, η οποία έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια. Στρέφει το βλέμμα του σε πιο προηγμένους υπολογιστές, ιδιαίτερα στα τσιπ για κέντρα δεδομένων και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι επεξεργαστές για αυτήν την αγορά είναι από τους πιο ακριβούς — και κερδοφόρους — στον κλάδο. Η Amazon.com Inc. έχει υιοθετήσει τσιπ βασισμένα σε βραχίονες για τις Υπηρεσίες Διαδικτύου της Amazon επειδή λέει ότι είναι πιο αποδοτικά τόσο από άποψη ενέργειας όσο και από οικονομικής άποψης. Χρησιμοποιούνται από 40.000 πελάτες AWS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η SoftBank θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της Arm μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Η SoftBank, με έδρα το Τόκιο, έχει αποκτήσει ουσιαστικά το σύνολο του μεριδίου 25% του Vision Fund στην Arm για 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Arm ιδρύθηκε το 1990 ως κοινοπραξία μεταξύ της Acorn Computers, της Apple και της VLSI Technology. Ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Nasdaq από το 1998 έως το 2016, όταν η SoftBank εξαγόρασε την επιχείρηση για 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η SoftBank προσπάθησε προηγουμένως να πουλήσει Arm στη Nvidia σε μια συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στη βιομηχανία τσιπ. Ωστόσο, η αγορά προσέκρουσε στην αντίθεση των ρυθμιστικών αρχών αλλά και των ίδιων των πελατών της Arm, και η Nvidia αποχώρησε από αυτήν πέρυσι. Στη συνέχεια, η SoftBank ξεκίνησε το σχέδιό της για την IPO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]