Viral έχει γίνει στο X (πρώην Twitter) το βίντεο με έναν στολίσκο φορτηγών πλοίων που περιμένουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Παναμά, συγκεντρώνοντας πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές από τότε που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Το βίντεο που γυρίστηκε από αέρος, δείχνει περισσότερα από 30 έξω από την πολυσύχναστη πλωτή οδό που συνδέει τον Ατλαντικό Ωκεανό με τον Ειρηνικό. Στην πραγματικότητα τα σκάφη σχηματίζουν ουρές και στις δύο πλευρές του καναλιού για να περάσουν.

Η ξηρασία «γονατίζει» τη Διώρυγα του Παναμά – Σε ιστορικά χαμηλά η στάθμη

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από τις αρχές του καναλιού λένε ότι υπάρχουν περισσότερα από 100 πλοία που περιμένουν να περάσουν, ενώ οι καθυστερήσεις φέρεται να έχουν ήδη αντίκτυπο στην τιμή των αγαθών.


Νωρίτερα τον Αύγουστο, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να διέρχονται από την πλωτή οδό λόγω των συνθηκών ξηρασίας που είχαν επηρεάσει τη στάθμη νερού. Το κανάλι λειτουργεί μέσω μιας σειράς δεξαμενών που ανυψώνουν τα πλοία στο υψόμετρο της λίμνης Gatun, ενός τεχνητού όγκου νερού μεταξύ των δύο εισόδων, το οποίο απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

«Είχαμε μεγάλες ουρές πλοίων και στο παρελθόν», δήλωσε η αρχή εκείνη τη στιγμή, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην κλιματική αλλαγή και την αυξημένη εποχική ζήτηση. «Παρά τους τρέχοντες περιορισμούς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η ζήτηση παραμένει υψηλή, εξ ου και οι αυξημένοι χρόνοι αναμονής».

Από τη Δευτέρα, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά μείωσε τον αριθμό των πλοίων που επιτρέπεται να ταξιδεύουν μέσω του καναλιού από 36 σε 32 ημερησίως. Ο Boris Moreno Vazquez, αντιπρόεδρος λειτουργιών του καναλιού, επέκτεινε αργότερα τους μειωμένους όρους κράτησης έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι περιορισμοί έχουν ήδη δει την τιμή των spot ναύλων για τη διαδρομή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ να αυξάνεται έως και 36%, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά