Έτοιμη να διαβεί το κατώφλι του χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι η Optima Bank, η οποία προγραμματίζει την υλοποίηση δημόσιας προσφοράς το Σεπτέμβριο, με στόχο την άντληση νέων κεφαλαίων ύψους 130 εκατ. ευρώ. Μιλώντας στον «ΟΤ» ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Τανισκίδης, υπογραμμίζει ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καλύψει τόσο την ανάπτυξη του δανειακού της χαρτοφυλακίου, όσο και τους κεφαλαιακούς της δείκτες. Όπως επισημαίνει, «στόχος μας είναι, να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομία, μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δανειοδοτώντας βιώσιμα επενδυτικά πλάνα».

Κατά τον κ. Τανισκίδη, «θέλουμε να βλέπουμε την τράπεζα να μεγαλώνει, να γίνεται ανταγωνιστικότερη και παράλληλα να διατηρεί τον χαρακτήρα της διαφορετικής τράπεζας». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξαγοράς άλλου πιστωτικού ιδρύματος, σημειώνει ότι «θα εξετάζαμε και θα αξιολογούσαμε οτιδήποτε θα ταίριαζε και θα έκανε ακόμη καλύτερο αυτό που έχουμε έως τώρα δημιουργήσει». Προσθέτει ωστόσο ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάτι στον ορίζοντα.

-Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού, με καταλύτες τις συνενώσεις των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων και την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των 4 μεγάλων του κλάδου. Ποια είναι η θέση της Optima bank στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται;

Παρακολουθούμε πάντα με ενδιαφέρον οτιδήποτε συμβαίνει στη ‘’γειτονιά’’ μας. Η αγορά διαθέτει πολύ αξιόλογους επαγγελματίες και στελέχη και θεωρώ πως θα κάνουν ό,τι απαιτείται ώστε το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί προς όφελος όλων, με επουλωμένες τις πληγές του.

Σε ό,τι μας αφορά άμεσα, πολλά ίσως γράφονται και λέγονται σχετικά με τη δική μας θέση. Αυτό που εγώ έχω να δηλώσω είναι ότι σε μόλις 4 χρόνια λειτουργίας, έχουμε διανύσει μια εντυπωσιακά αναπτυξιακή πορεία με εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδόσεις για τους μετόχους μας. Η φιλοσοφία μας, το phygital μοντέλο λειτουργίας μας, η βέλτιστη εξυπηρέτηση που παρέχουμε, η πελατοκεντρική μας προσέγγιση, τα στελέχη μας και η αναγνώριση που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας, ιδιώτες και επιχειρήσεις, είναι στοιχεία που μας καθιστούν τράπεζα αναφοράς για την αγορά.

– Θα εξετάζατε το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ελλάδα για την ταχύτερη ενίσχυση των μεγεθών σας;

Θα εξετάζαμε και θα αξιολογούσαμε οτιδήποτε θα ταίριαζε και θα έκανε ακόμη καλύτερο αυτό που έχουμε έως τώρα δημιουργήσει. Θα το περιέγραφα με τη βοήθεια των χρωμάτων. Στη χρωματική παλέτα, αν φέρεις κοντά δύο συμπληρωματικά χρώματα, τότε και τα δύο εμφανίζονται πιο ζωηρά, φωτεινά και λαμπερά. Αν εντοπίσουμε μία τέτοια ευκαιρία, γιατί όχι. Αυτή τη στιγμή όμως, δεν διακρίνουμε κάτι στον ορίζοντά μας.

– Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Είχαμε όλο τον χρόνο να «ταρακουνήσουμε» το τραπεζικό σύστημα. Σχεδιάσαμε μία τράπεζα όπως ακριβώς τη θέλαμε και με τις κατάλληλες υποδομές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια. Οπότε πέρα από τη φιλοσοφία της απλής, ευέλικτης και σύγχρονης τραπεζικής που εμπεριέχεται σε κάθε μας δράση και μας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, θεωρώ πως η ελευθερία που είχαμε στο αρχικό σχεδιασμό της Optima bank, θα μας ακολουθεί για αρκετά χρόνια ακόμη και θα «γεννά» νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την τράπεζα.

– Επόμενος στόχος της Optima bank αποτελεί η εισαγωγή των μετοχών της στο ελληνικό χρηματιστήριο. Θέλετε να μας δώσετε πληροφορίες αναφορικά με την επικείμενη δημόσια προσφορά;

Συνεργαζόμαστε ήδη με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την οριστική διαμόρφωση του ενημερωτικού δελτίου με τα απαραίτητα στοιχεία και προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθεί η δημόσια προσφορά από την οποία υπολογίζουμε να αντλήσουμε κεφάλαια ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ.

– Ποια οφέλη θα αποκομίσει η τράπεζα από αυτήν την εξέλιξη;

H Optima bank τον Οκτώβριο θα είναι ισχυρότερη. Το ποσό που θα συγκεντρώσουμε θα καλύψει τόσο την ανάπτυξη του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, όσο και τους κεφαλαιακούς δείκτες. Στόχος μας είναι, να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομία, μέσα από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, δανειοδοτώντας βιώσιμα επενδυτικά πλάνα.

Βασική μας επιδίωξη είναι να εξασφαλίσουμε τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης της Optima bank. Θέλουμε να βλέπουμε την τράπεζα να μεγαλώνει, να γίνεται ανταγωνιστικότερη και παράλληλα να διατηρεί τον χαρακτήρα της διαφορετικής τράπεζας.

– Η Optima bank ήδη από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της πέτυχε θετικό καθαρό αποτέλεσμα. Ποιες είναι οι επιδόσεις της την εφετινή χρήση και ποιες οι προοπτικές από εδώ και στο εξής;

Έχουμε τη χαρά να ανακοινώνουμε εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία, αποτέλεσμα χρηστής διαχείρισης και προσήλωσης στους στόχους μας. Ξέρετε, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των οικονομικών μας στοιχείων γίνεται σε καθημερινή βάση.

Το 2022 έκλεισε με καθαρά κέρδη € 42,4 εκατ. σε επίπεδο ομίλου, παρουσιάζοντας 20,73% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας για το 2022 παρουσίασαν ετήσια αύξηση 61,8% φθάνοντας τα € 253 εκατ. Σε επίπεδο καταθέσεων και χορηγούμενων δανείων, στο τέλος του 2022 καταγράψαμε € 2,2 δισ. καταθέσεις (αύξηση 61,7% vs 2021) και € 1,7 δισ. σε δάνεια (αύξηση 64,5% vs 2021).

– Πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται για την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών στο σημερινό περιβάλλον αυξανόμενου κόστους δανεισμού. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων;

Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας κόκκινων δανείων, ειδικά όταν έχουμε απότομη μεταβολή των συνθηκών επί τα χείρω. Αυτό όμως που δεν πιστεύω πως θα ζήσουμε πάλι, ειδικά ύστερα από τα τόσα σκληρά μαθήματα των προηγούμενων χρόνων, είναι η άγνοια και η παθητικότητα. Δεν γίνεται να διακρίνεις το πρόβλημα και να μην αντιδράς. Επίσης δεν γίνεται να μην έχεις εικόνα του προβλήματος. Και τα δύο είναι καταστροφικά.

Εμείς στην Optima bank, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αξιολογούμε ένα αίτημα χρηματοδότησης. Είμαστε κοντά στους πελάτες μας, κατανοούμε τη δουλειά τους, αλλά και τις ιδιαιτερότητές τους, παρακολουθούμε τις κινήσεις τους και εμβαθύνουμε στα πλάνα τους. Στόχος μας είναι να τους στηρίξουμε να υλοποιήσουν τα επενδυτικά και αναπτυξιακά τους πλάνα με βιώσιμο τρόπο.

– Τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στην επιχειρηματική πίστη έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Παρ΄ όλα αυτά συνεχίζεται η συζήτηση για την υποχρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ποια είναι η γνώμη σας επ΄ αυτού;

Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποια διάκριση ως προς το πού διοχετεύουν τα χρήματα οι τράπεζες. Για μένα είναι απλό: Καμία επιχείρηση που δεν έχει αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία δεν δικαιούται να παραπονείται. Στην Optima bank προσπαθούμε να αντιληφθούμε την πραγματική κατάσταση μιας επιχείρησης. Αν αυτό δεν είναι επιτεύξιμο δεν θα εμπιστευθούμε τα χρήματα των καταθετών μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus