Υπάρχει «αφήγημα» και story ικανό να συντηρήσει το μομέντουμ και να δώσει νέα «καύσιμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεκατρία χρόνια μετά την απώλειά της; Πρόκειται για ερώτημα που γίνεται επίκαιρο με αφορμή τη χθεσινοβραδινή αλλαγή της σύνθεσης του MSCI Greece. Έναν δείκτη που θεωρείται η «βιτρίνα» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, με τις πλέον δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Παράγοντες της αγοράς απαντούν κατηγορηματικά: σαφέστατα και υπάρχει. Και σχετίζεται άμεσα με τις προοπτικές προσέλκυσης μεγάλης κλίμακας επενδύσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. «Η ελληνική οικονομία έχει ακόμη… δρόμο μπροστά της και story ικανό να κινητοποιήσει νέα κεφάλαια», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Eurobank: Σε ανοδική τροχιά ο βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας το περιέγραψε πολύ γλαφυρά: «Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο». Μια εκτίμηση που συμμερίζονται και πολλοί οικονομικοί αναλυτές που συνομιλούν με ξένα funds, οι οποίοι κάνουν λόγο για την έλευση μεγάλων ξένων επενδυτών, αμέσως μόλις πατήσουμε… στη Γη της Επαγγελίας δια χειρός Fitch.
«Μεγάλοι οίκοι που σήμερα απέχουν γιατί δεσμεύονται από το καταστατικό τους που τους απαγορεύει δια ροπάλου τοποθετήσεις σε χώρες με χαμηλή αξιολόγηση θα αναζητήσουν στόχους στην Ελλάδα», λένε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτική είναι η δήλωση στελέχους της AXIΑ στο Bloomberg, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν πολλά funds που περιμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη να κάνουν πράξη το ενδιαφέρον τους. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, με διεθνή χαρτοφυλάκια να αποκτούν τον έλεγχο εταιρειών με ισχυρό και διακριτό αποτύπωμα.
Οι 1+2 «καταλύτες»
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, τρεις είναι οι «καταλυτές» που μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Και μετά την επενδυτική βαθμίδα, την οποία ούτως ή άλλως το ταμπλό έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό.
1. Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)
Πρόκειται για τεράστιο στοίχημα, αλλά και πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνουν έργα μεγάλης εμβέλειας, τα οποία μπορούν να αλλάξουν επίπεδο την ελληνική οικονομία και να δώσουν ώθηση στις επιδόσεις αρκετών από τις εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσει, δικαιολογώντας έτσι την περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων.
Η σωστή και ταχεία αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ θεωρείται κλειδί για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν νέο ενάρετο κύκλο. Παρόμοιο με αυτόν της περιόδου που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.
H συνολική χρηματοδότηση του ΤΑΑ μετά την επικαιροποίηση της μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς τον Ιούνιο 2022, ανέρχεται σε 30,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,43 αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση (grants) και 12,73 σε δανειακή στήριξη (loans).
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 11,08 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,96 δισ. υπό τη μορφή προχρηματοδότησης και 7,12 δισ. ευρώ υπό μορφή εκταμιεύσεων λόγω ικανοποιητικής εκπλήρωσης οροσήμων και στόχων που αντιστοιχούν στα δύο πρώτα αιτήματα πληρωμών.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μάλιστα επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω τη δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 5 δισ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης με την κωδική ονομασία «REPower EU». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση ετοιμάζεται να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.
Στο μεταξύ, έχει υποβληθεί και είναι σε αξιολόγηση από την Ε.Ε. το τρίτο αίτημα πληρωμής, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,72 δισ. ευρώ. Εφόσον εγκριθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισροή πόρων που έχει δει ποτέ η Ελλάδα.
2. Εισαγωγή εταιρειών στο ΧΑ
Νέα πνοή αναμένεται να δώσουν οι εισαγωγές μεγάλων επιχειρήσεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Από τις πλέον εμβληματικές και πολυαναμενόμενες είναι η είσοδος του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος) που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο ορίζοντας για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας τοποθετείται για τους πρώτους μήνες του 2024.
Βαρύνουσας σημασίας είναι και η παραχώρηση πακέτου μετοχών της HelleniqEnergy (πρώην ΕΛ.ΠΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες του ot.gr, ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτσης επεξεργάζονται σχέδιο που θα αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια για τον ενεργειακό όμιλο αλλά και μεγαλύτερες υπεραξίες στους μετόχους. Πηγές θέλουν τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήγουν στη διάθεση πακέτου μετοχών που θα αντιστοιχεί συνολικά στο 20%. Δηλαδή από 10% ο καθένας.
Τον δρόμο προς την Λεωφόρο Αθηνών θα ακολουθήσουν και η Optima Bank, η Lamda Malls, η Real Consulting και η Performance Technologies. Ακούγεται πως περίπου 30 με 40 εταιρείες ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα του Χρηματιστηρίου, με αρκετές από αυτές να έχουν απευθυνθεί σε τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες για τη σχετική προετοιμασία.
Με το Χρηματιστήριο «φλερτάρει» και ο όμιλος που έχει δημιουργήσει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αποτελείται μεταξύ άλλων από τις ΙΟΝ, ΝΙΚΑΣ, Wonderplant, Έδεσμα και «Ελληνικοί Χυμοί».
Η μαζική φυγή επιχειρήσεων από το Χρηματιστήριο που κορυφώθηκε με την αποχώρηση της Πλαίσιο της οικογένειας Γεράρδου φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν.
Οι εγχώριοι επενδυτές επιστρέφουν δυναμικά, βλέποντας και αυτοί τις ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται, τη στιγμή που η αγορά δίνει σημαντικά κέρδη εδώ και μήνες και ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 2022.
Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτυπώνεται και στις ενεργές επενδυτικές μερίδες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023.
3. Αποκρατικοποιήσεις
Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσουν και οι αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ. Από τα project που «τρέχει» το Ταμείο ξεχωρίζει η παραχώρηση της Αττικής Οδού για 40 χρόνια. Συνολικά, έξι σχήματα υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση του αυτοκινητόδρομου.
Προς κλείσιμο οδεύει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ σύντομα θα στείλει το σχέδιο σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον θα ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της μεγάλης διαγωνιστικής διαδικασίας έναντι 1,5 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο ετοιμάζει σταδιακά και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Λιμάνι του Λαυρίου ενώ παράλληλα προχωράει η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου για τις μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ, με αυτήν της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη να βγαίνει σε διαγωνισμό παραχώρησης τους αμέσως επόμενους μήνες. Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός και για τη μαρίνα Ιτέας και για την Ημερολιά στην Κέρκυρα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει τις μελέτες για την αξιοποίησή τους σε Σκιάθο, Ρόδο και Λευκίμμη.
Περιθώρια ανόδου
Ψήφο εμπιστοσύνης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στις ελληνικές μετοχές δίνουν και μια σειρά από επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού και συμβουλευτικές εταιρείες, οι οποίες συχνά πυκνά εμφανίζονται… ταύροι για την χώρα. Ενδεικτικά, σε πρόσφατο report, η AXIA προέβλεψε ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα