Η Microsoft υπέβαλε νέα προσφορά για την εξαγορά της Activision Blizzard, δημιουργού της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Call of Duty, στο τελευταίο επεισόδιο στην ιστορία της μεγαλύτερης συμφωνίας του είδους της στη βιομηχανία του gaming.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία εξαγοράς ύψους 69 δισ. δολαρίων μπλοκαρίστηκε ουσιαστικά από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας. Για τη νέα προσφορά ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι είναι «ουσιωδώς διαφορετική» και θα πρέπει να εγκριθεί. Από την πλευρά της η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) θα εξετάσει τη συμφωνία, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «πράσινο φως».

Η Microsoft «παλεύει» για την εξαγορά της Activision με κάθε τρόπο

Η CMA έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει απόφαση σχετικά με την αναθεωρημένη προσφορά της Microsoft έως τις 18 Οκτωβρίου – ενώ χωρίς την έγκριση αυτή η συμφωνία ουσιαστικά δεν μπορεί να προχωρήσει παγκοσμίως.

Η Microsoft ευελπιστεί ότι η συγχώνευση θα ενισχύσει τη ζήτηση για την κονσόλα Xbox και πολύ περισσότερο για τη συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιών της εταιρείας.

Η νέα προσφορά

Στο πλαίσιο της νέας προσφοράς, η Microsoft συμφώνησε να μεταβιβάσει τα δικαιώματα ροής των παιχνιδιών της Activision στο cloud της Ubisoft, επίσης εκδότη βιντεοπαιχνιδιών, για 15 χρόνια.

«Η Microsoft δεν θα είναι σε θέση είτε να κυκλοφορεί παιχνίδια της Activision Blizzard αποκλειστικά στη δική της υπηρεσία streaming στο cloud – το Xbox Cloud Gaming – ή να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο στους όρους αδειοδότησης της Activision Blizzard σε άλλες ανταγωνιστικές πλατφόρμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft.

Μέχρι στιγμής, η αρχική προσφορά της Microsoft για την Activision έχει εγκριθεί σε 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Η CMA μπλόκαρε την εξαγορά τον Απρίλιο, προειδοποιώντας ότι αυτή θα βλάψει την καινοτομία και την επιλογή για τους παίκτες στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του cloud gaming.

Η απόφαση της CMA προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μπραντ Σμιθ, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν «κακή για τη Βρετανία» και σηματοδοτούσε την «πιο μαύρη μέρα» της Microsoft στις τέσσερις δεκαετίες παρουσίας της στη χώρα.

Σημειώνεται πάντως ότι και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου συνεχίζει να επιχειρεί να εμποδίσει τη συμφωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με τις κινήσεις αυτές να απορρίπτονται εντός των δικαστικών αιθουσών.

Όπως σημειώνει το BBC, η απόφαση της CMA αποτέλεσε πλήγμα και για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία θέλει να καταστήσει τη χώρα τεχνολογική δύναμη.

Τι δήλωσαν

Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους όρους που προτείνονται, η Microsoft ξεκαθαρίζει ότι η Ubisoft θα παρέχει το περιεχόμενο της Activision «σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών cloud gaming, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Microsoft».

Ο επικεφαλής της Activision, Μπόμπι Κότικ, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν «ένα μεγαλύτερο ταξίδι από το αναμενόμενο», αλλά ότι «τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά» στο πλαίσιο της νέας προσφοράς.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τη Microsoft και την CMA καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τη Microsoft να ξεπεράσει τα όποια τελικά εμπόδια το συντομότερο δυνατό», δήλωσε.

Η Σάρα Κάρντελ, διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, δήλωσε ότι η νέα προσφορά της Microsoft ήταν «ουσιαστικά διαφορετική από αυτή που είχε τεθεί στο τραπέζι προηγουμένως». «Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά και αντικειμενικά τις λεπτομέρειες της αναδιαρθρωμένης συμφωνίας και τον αντίκτυπό της στον ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα των σχολίων τρίτων», δήλωσε η ίδια.

«Ο στόχος μας δεν έχει αλλάξει – οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση σχετικά με αυτή τη νέα συμφωνία θα διασφαλίσει ότι η αναπτυσσόμενη αγορά βίντεο-παιχνιδιών στο cloud θα συνεχίσει να επωφελείται από τον ανοικτό και αποτελεσματικό ανταγωνισμό που οδηγεί στην καινοτομία και την επιλογή», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή