Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, με αξιοσημείωτη την πτώση σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις επέστρεψαν.

Οι δείκτες των υπευθύνων προμηθειών της Τετάρτης περιπλέκουν τα πράγματα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θέλει να ελέγξει τις αχαλίνωτες αυξήσεις των τιμών χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από τις δύο κορυφαίες οικονομίες της περιοχής, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να κάνει ένα διάλειμμα στις αυξήσεις των επιτοκίων της κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Στο 70% οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Ειδικότερα, ο ΡΜΙ για την περιοχή έπεσε στο 47, κάτω από το όριο του 50,  που αποτελεί το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η δραστηριότητα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από τα τέλη του 2022.

Ανησυχία για Γαλλία και Γερμανία

Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα τρομακτικά στη Γερμανία, όπου η συνολική δραστηριότητα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που το πρώτο κύμα της πανδημίας οδήγησε την οικονομία σε αδιέξοδο τον Μάιο του 2020. Η Γαλλία ανέφερε την τρίτη μηνιαία πτώση της παραγωγής της, ενώ η υπόλοιπη περιοχή συρρικνώθηκε πιο μέτρια.

«Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωζώνης δυστυχώς παρουσιάζει σημάδια ύφεσης», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank, του Αμβούργου.

«Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανέφεραν συρρίκνωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε ξανά».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ανάπτυξη 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, υπογράμμισε.

«Η συνεχιζόμενη απότομη πτώση των στοιχείων PMI θα δοκιμάσει την αναπτυξιακή αισιοδοξία της ΕΚΤ», δήλωσε από την πλευρά του ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στην Ευρώπη.

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι εκεί που τον θέλει ακόμη η ΕΚΤ. Η παύση δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως η κορύφωση», διευκρίνισε.

Διλήμματα στην ΕΚΤ

Η έκθεση ΡΜΙ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΚΤ, η οποία δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αυξήσει τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά τον Σεπτέμβριο ή θα αποφύγει να το κάνει.

«Δυναμώνει τα χέρια όσων υποστηρίζουν μια «παύση» τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στο Bloomberg, ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Natixis SA. «Η οικονομία προφανώς δεν πάει καλά με αυτά τα στοιχεία». Ενώ η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα πρέπει να υποστηρίξει μια παύση, η έκθεση PMI που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από την S&P Global ήρθε επίσης με μια προειδοποίηση για επίμονες πιέσεις τιμών.

Τα βασικά ποσοστά του κόστους των εισροών και του πληθωρισμού των τιμών πώλησης κινήθηκαν υψηλότερα τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω των μισθών, ανέφερε η S&P Global. Τα μέτρα εξακολουθούν να σηματοδοτούν πολύ χαμηλότερες πιέσεις από ό,τι παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 2 1/2 ετών.

«Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η οικονομία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερη παραγωγικότητα, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε ο de la Rubia. «Φαίνεται ότι αυτές οι ανησυχίες πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα, τουλάχιστον για τον τεράστιο τομέα των υπηρεσιών».

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής παρέμενε ανθεκτική έναντι της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, αρχίζει να αισθάνεται την πίεση. Οι προσλήψεις σχεδόν σταμάτησαν καθώς οι εταιρείες αντιμετώπιζαν μια πιο ζοφερή προοπτική για το επόμενο έτος, δήλωσε η S&P Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή