Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν άνοδο την Πέμπτη, με περαιτέρω ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβαρύνοντας το κλίμα.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούλιο, που δημοσιεύθηκαν αργά την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι των επιτοκίων ήταν διχασμένοι σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις. Τα νέα ​​ώθησαν το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, δίνοντας τον τόνο για τις συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κάζακς – ΕΚΤ: «Παράθυρο» για νέες, αλλά μικρές αυξήσεις επιτοκίων

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 2,7% , επιστρέφοντας προς τα υψηλά πέντε μηνών που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κατέγραφε άνοδο 4,40%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου. Αυτό διεύρυνε τη διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού 10ετούς στις 175 μονάδες βάσης – τη μεγαλύτερη σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας κινείται αυτήν την ώρα στην περιοχή του 3,96% με την διαφορά απόδοσης έναντι του γερμανικού 10ετούς να κινείται χαμηλότερα στις 127 μονάδες βάσης

«Παραμένουμε προσεκτικοί προς το παρόν», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Commerzbank για τα επιτόκια, Hauke ​​Siemssen, αναφερόμενος στις προοπτικές για τα ομόλογα της ευρωζώνης. Ακόμη και οι ποέσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, λόγω και της εντεινόμενης κρίσης ακινήτων στην Κίνα, δεν κατάφεραν να στηρίξουν τις ασφαλείς αγορές κρατικών ομολόγων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κράτησαν ζωντανή την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης της Fed, είπαν οι αναλυτές.

Στη ζώνη του ευρώ, οι διαπραγματευτές τιμολογούν πιθανότητα περίπου 70% αύξησης του επιτοκίου κατά το ένα τέταρτο της μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν μια τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 4%, παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής επιδεινώνονται. Από την άλλη πλευρά η ING «βλέπει» παύση στις κινήσεις τις fed τον Σεπτέμβριο, διατηρώντας τα επιτόκια σε αυτά τα ύψη αρκετούς μήνες τουλάχιστον ως το α΄ τρίμηνο του 2024, όπου αναμένεται να «αλλάξει» η νομισματική πολιτική με μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή