Φωτογραφίες/Βίντεο: Δημήτρης Μιχαλάκης, Αλέξανδρος Γαστεράτος, Δημήτρης Πέρρος

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για άλλη μια ημέρα η χώρα καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά στην Αλεξανδρούπολη κατέκαψαν δασικές εκτάσεις και σπίτια, ενώ η φωτιά βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, σε χαράδρα, όπου τα εναέρια μέσα, που πλέον σταμάτησαν να πετούν, έκαναν απανωτές ρίψεις για να την περιορίσουν.

Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών. Το in βρέθηκε για ακόμα μία μέρα στο μέτωπο της Πάρνηθας και μεταδίδει live τις εξελίξεις.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τη Ροδόπη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Άβαντας στον Έβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη Έβρου.

Δύσκολη θα είναι η νύχτα και στη Βοιωτία, ενώ οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για πυρκαγιές.

Δείτε live την μετάδοση όλων των νεότερων ειδήσεων από το MEGA

23:29 Ήχησε ξανά το 112 στη Βοιωτία

Το 112 καλεί τους κατοίκους σε Περιστερά και Άγιο Νικόλαο να είναι σε ετοιμότητα για το εάν θα χρειαστεί να εκκενώσουν τις δύο περιοχές λόγω της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή του Διστόμου.

23:07 Συγκλονιστική η εικόνα από την Υπηρεσία Copernicus

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Ροδόπη έχουν γίνει ένα. Αυτό αποδεικνύει και η εικόνα από την Υπηρεσία Copernicus που αποτυπώνει τόσο τα ενεργά μέτωπα, όσο και τις καμένες εκτάσεις στην πολύπαθη περιοχή. 

22:48 Νέα αναζωπύρωση στην Πάρνηθα, δεν εμπνέει όμως ανησυχία

Η φωτιά στην Πάρνηθα συνεχίζει να καίει σε χαράδρα, με τις επίγειες δυνάμεις να μην έχουν πρόσβαση στο σημείο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, που μίλησε στην ΕΡΤ, η αναζωπύρωση που παρατηρήθηκε μετά τις 22:00 δεν εμπνέει ανησυχία.

«Στόχος είναι η κατάσταση να παραμείνει ως έχει μέχρι να πετάξουν τα εναέρια μέσα» το πρωί της Πέμπτης, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Εικόνα από την κάμερα του meteoacharnes.gr

«Με τα τωρινά δεδομένα έχει αποφευχθεί η καταστροφή του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

22:35 Η φωτιά απειλεί το Στείρι

Στους δρόμους είχαν βγει οι κάτοικοι στο Στείρι Βοιωτίας, ενώ έχει δοθεί εντολή εκκένωσης προς το Δίστομο λόγω της φωτιάς στην περιοχή. Δείτε εικόνες από το permissos.gr:  

22:20 Η φωτιά έξω από τον οικισμό της Συκορράχης Έβρου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ,  οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδήγησαν σε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη με τις φλόγες να βρίσκονται έξω από τον οικισμό της Συκορράχης.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου, το μέτωπο κατεβαίνει προς την περιοχή των Σαπών και προς το Αρσάκειο, όπου ήδη νωρίτερα είχε σταλεί και μήνυμα από το 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι στη Συκορράχη έχουν βγει στους δρόμους και αναμένουν την εξέλιξη συνδράμοντας στην κατάσβεση. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα του στρατού τα οποία έκαναν αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο και οι κάτοικοι έχουν κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο αγροτικό εργαλείο, τσάπες, φτυάρια ακόμη και κλαδιά σε περίπτωση που η πυρκαγιά περάσει κάτω από τη ρεματιά.

22:05 Τεράστια οικολογική καταστροφή – Πόσα στρέμματα έχουν καεί σε Έβρο και Φυλή

Τι αναφέρει το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.

21:49 Εκκενώνεται και το Στείρι Βοιωτίας

Με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι στο Στείρι καλούνται να απομακρυνθούν προς το Δίστομο.

21:36 Νέα εκκένωση στη Βοιωτία λόγω αναζωπύρωσης

Εκκενώνεται η Ζάλτσα στη Βοιωτία. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς το Κυριάκι. Δείτε το σχετικό μήνυμα του 112:

21:27 Τι εξετάζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Το ενδεχόμενο η μεγάλη φωτιά που απειλεί την Πάρνηθα να ξεκίνησε από έκρηξη σε μετασχηματιστή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής εξετάζουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής.

21:08 Πώς είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Πάρνηθας

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας. Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας δόθηκε μάχη προκειμένου να περιοριστεί το μέτωπο που είναι ενεργό. Το μέτωπο που θεωρείται το πιο επικίνδυνο είναι εντός του δρυμού στη θέση Άγιος Γεώργιος κοντά στο Σανατόριο της Πάρνηθας και καίει μέσα σε χαράδρα.

Με τη συνδρομή των εναέριων μέσων είχε περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι επίγειες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες μετά και τη σχετική άδεια που δόθηκε για κοπές δένδρων.

Η εικόνα του μετώπου από το τελεφερίκ λίγο πριν την απόσυρση των εναέριων μέσων

Σημαντικό ρόλο στην βελτιωμένη εικόνα του πύρινου μετώπου έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες αφού από το απόγευμα επικράτησε σχεδόν άπνοια ενώ στη συνέχεια οι άνεμοι που ενισχύθηκαν λίγο έσπρωχναν τη φωτιά αντίθετα προς τον Εθνικό Δρυμό.

Θετικό ήταν ότι ψιχάλισε στα Δερβενοχώρια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα υγρασίας.

Η νύχτα θα είναι δύσκολη και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες αφού ο κίνδυνος μιας νέας μεγάλης αναζωπύρωσης παραμένει.

Τι αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, στην ουρά της φωτιάς 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

20:35 Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ζέστη και ισχυροί άνεμοι θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, γεγονός που καθιστά την κατάσβεση των πυρκαγιών δύσκολο έργο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο οι άνεμοι στην Αττική, τόσο απόψε όσο και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυροί, με αποκορύφωμα την Παρασκευή που οι ριπές θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Λιγότερο εξασθενημένοι θα είναι οι άνεμοι στη Θράκη, φτάνοντας τα 4 με 5 μποφόρ, ενώ το Σάββατο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεγάλη διαφορά και θα κυμαίνεται μεταξύ 36 και 38 βαθμών Κελσίου με μικρή πτώση την Παρασκευή και το Σάββατο.

20:20 Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε Μακρακώμη Φθιώτιδας και Αγία Σοφία Αρκαδίας

20:07 Άλλες τρεις εκκενώσεις περιοχών στη Ροδόπη

Οι κάτοικοι σε Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή καλούνται να απομακρυνθούν προς την Κομοτηνή λόγω της πυρκαγιάς στη Ροδόπη.

Επίσης, οι κάτοικοι σε Σάπες και Αρσάκειο καλούνται να είναι και αυτοί σε ετοιμότητα

19:47 Ζημιές από τη φωτιά στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Κάηκε ένα από τα παλαιότερα κτίρια

Η φωτιά που ξέσπασε στο Στείριο Διστόμου προκάλεσε ζημιές στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:37 Πυρκαγιά ξέσπασε στην Αχαΐα

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, αυτή τη φορά στον Σκιόεσσα στην Αχαΐα.

19:31 Κάτοικοι και αστυνομικοί φρόντισαν ελάφι

Η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή και απειλεί την Πάρνηθα έχει οδηγήσει πολλά άγρια ζώα να μετακινηθούν από τα σημεία όπου ζούσαν.

Κάτοικοι και αστυνομικοί φρόντισαν ελάφι. Του έδωσαν νερό και φαγητό, ενώ όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και τα βίντεο του in, το ελάφι δεν φοβόταν και πλησίαζε τους ανθρώπους και έναν σκύλο που βρισκόταν στο σημείο.

19:16 Θετικά νέα από το μέτωπο της Πάρνηθας

Ο αέρας έχει γυρίσει τη φωτιά προς τα καμένα, ενώ η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και γίνονται διαρκείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα έτσι ώστε η πυρκαγιά να σβήσει. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι άνεμοι θα είναι λιγότερο ισχυροί τουλάχιστον μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης.

19:10 Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Κοντοδεσπότι Ευβοίας και Δοκό Χαλκίδας

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και δόθηκε εντολή εκκένωσής του για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σύμφωνα με το evima.gr, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Δοκού Χαλκίδας δίπλα από το νεκροταφείο.

18:57  «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας μου στο Σώμα δεν έχω ξαναζήσει παρόμοιες συνθήκες»

«Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:48 Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Κρυονέρι Ναυπακτίας και Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Πυροσβεστικής στο Twitter:

18:38 Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας, σε δύσβατο σημείο, ενώ συνεχώς αλλάζει η κατεύθυνση του αέρα. Για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για οικισμούς.

 18:24 Νέα εκκένωση στη Ροδόπη

Με μήνυμα του 112 έχει δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής Γρατινή στη Ροδόπη. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς την Κομοτηνή.

18:13 Στις φλόγες το μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Δίστομο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Δείτε φωτογραφίες από το permissos.gr

 

 

 

18:05 Πόσα εναέρια επιχειρούν στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη φωτιά που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας επιχειρούν το απόγευμα της Τετάρτης 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συνολικά δηλαδή 17 εναέρια μέσα.

17:54 Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω των φωτιών στη Φυλή

Σύμφωνα με την Τροχαία, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Από τη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγία Κανάλα
  • Από τη συμβολή των οδών Λεωφόρος Πάρνηθος και Μπόσκιζα
  • Από τη συμβολή των οδών Λεωφόρος Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Θράκης
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του Ermitaz Hall
  • Από τη συμβολή των οδών Φυλής και Περιφερειακής Αιγάλεω, ρεύμα προς Άνω Λιόσια
  • Από τη συμβολή των οδών Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών»
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη»
  • Στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ντάρδιζας.

17:44 Η εικόνα της Πάρνηθας από ψηλά από το drone του MEGA

17:35 Επαναλειτουργεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανέρχεται από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

17:31 Συγκλονιστικές εικόνες του in από την πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα

  

17:25 Φωτιά στο Δοκό Χαλκίδας

Νέα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια. Σύμφωνα με το evima.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε στο Δοκό Χαλκίδας δίπλα στο νεκροταφείο.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής Χαλκίδας και εναέρια μέσα.

17:21 Οι πυκνοί καπνοί από τις φωτιές στην Ελλάδα «σκέπασαν» Μάλτα και Σικελία

Σε εικόνα από την κάμερα καιρού στη Σλιέμα της Μάλτας, που δημοσίευσε το meteo, διακρίνεται η περιορισμένη ορατότητα στο λιμάνι της πόλης, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα όπως συνέβη και στον αττικό ουρανό.

17:18 Η ανατροπή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην Πάρνηθα

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε στο MEGA για την εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα στη χώρα και εξήγησε την ανατροπή που συνέβη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

Είναι πολύ δύσκολη η επιχείρηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Πάρνηθα, τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

«Ο άνεμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκός, ωστόσο η φωτιά πηγαίνει με αντίθετη φορά. Συνέβη μία κομβική διαφορά το μεσημέρι, σταμάτησε ο άνεμος, που ήταν οριζόντιος κι έγινε μία επαγωγική κατακόρυφη στήλη που επιτάχυνε τον ρυθμό μετάδοσης της φωτιάς. Σαν αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί όλο το επιχειρησιακό πλάνο. Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε».

«Κατά τις 18:00 το απόγευμα θα κόψει ο άνεμος κι αυτό θα δημιουργήσει νέες καιρικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν (στην Πάρνηθα) 17 εναέρια μέσα με 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Το συμβάν είναι σε πλήρη εξέλιξη, αυτή τη στιγμή έχει μετατοπιστεί όλο το κομμάτι της πυρκαγιάς προς τα ανατολικά», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος.

Για το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι και σήμερα υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις και η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τη Ροδόπη.

17:15 Απεγκλωβίστηκαν πατέρας και γιος από κτηνοτροφική μονάδα στα Βάγια Βοιωτίας

Η πυρκαγιά, που καίει από χτες στην Υλίκη, πέρασε την πλαγιά και αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και έσωσαν τους 2 κτηνοτρόφους στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

«Τρόμαξα πολύ, είναι ό,τι χειρότερο έχω ζήσει. Δε μπορούσα να αφήσω τον πατέρα μου. Του είπα “πάμε να φύγουμε και ό,τι γίνει”, μέσα στον πανικό μας», δήλωσε ο 16χρονος στην ΕΡΤ.

17:12 Αίτημα του Σωκράτη Φάμελλου για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές

Αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις φωτιές στην χώρα μας υπέβαλε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 24 Ιουλίου έχει ζητήσει την διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης, δίχως όμως να εισακουστεί από την κυβέρνηση. Σημειώνει πως το αντικείμενό της είναι η χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων.

17:08 Βίντεο του in από τη νέα μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα

17:00 Στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας οι φλόγες

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς η φωτιά έχει φτάσει στα όρια του Εθνικού Δρυμού.

Μάλιστα όλες οι προσπάθειες τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων έχουν επικεντρωθεί στο σημείο προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν στον Εθνικό Δρυμό και να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

Μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την επιχείρηση.

16:56 Πού είναι ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

16:52 Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κοντοδεσπότι στην Εύβοια

Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 16:20 στους κατοίκους της περιοχής Κοντοδεσπότι στην Εύβοια με την οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το Σταυρό λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

16:44 Συγκλονιστικές εικόνες του in από την προσπάθεια κατάσβεσης στην Πάρνηθα – Εθελοντές και πυροσβέστες σκαρφαλώνουν ακόμα και σε σκεπές

Συγκλονίζουν οι εικόνες του in από την προσπάθεια κατάσβεσης στην Πάρνηθα με πυροσβέστες και εθελοντές που με όποιο μέσο διαθέτουν σκαρφαλώνοντας ακόμα και σε σκεπές προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Εθελοντές και πυροσβέστες με κρατώντας μάνικες ανεβαίνοντας σε τοίχους και σκεπές και κρατώντας ακόμα και κουβάδες στα χέρια προσπαθούν να σώσουν περιουσίες.

16:38 Φωτιά στο Στείριο Διστόμου

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στη Βοιωτία αφού έχει ξεσπάσει φωτιά στο Στείριο Διστόμου, σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 24 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

16:29 Κλειστή η Εγνατία Οδός

Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Ροδόπη με τις Αρχές να έχουν κλείσει τον δρόμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες έχουν περάσει την Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει ενώ έχει κλείσει και η παλιά Εθνική Οδός στον κόμβο στο Βέλκιο.

16:24 Φωτιά στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας του Δήμου Διρφυών Μεσσαπίων, σε δασική έκταση.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην περιοχή.

Επιχειρούν 35 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά είναι μακριά από τα σπίτια, ωστόσο πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

16:18 ΚΚΕ: Η φωτιά καίει τον εθνικό δρυμό – Να σταματήσει τα προπαγανδιστικά τερτίπια η κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία καλεί «να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια», αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, εξαπέλυσε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Αττικής, ο οποίος βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα της Αττικής.

«Η κυβέρνηση να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια. Η φωτιά από εχθές καίει τις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και αυτή την στιγμή βρίσκεται στον εθνικό δρυμό», τονίζει ο κ. Χιώνης.

16:14 Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για Ροδόπη, Ανατολική και Δυτική Αττική

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου της ΠΕ Δυτικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, (κωδικός ενεργοποίησης EMSR690) οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου και περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (κωδικός ενεργοποίησης EMSR689) η οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους. 

16:08 ΓΕΕΘΑ: Το στρατόπεδο «Λοχαγού Καποτά» στις Αχαρνές Αττικής ουδέποτε κινδύνευσε από την πυρκαγιά

«Το στρατόπεδο ‘ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ’ (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, με σχετική ανακοίνωση.

16:05 Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πάρνηθα – Κανονικά η κυκλοφορία στην Αττική Οδό

Σύμφωνα με την Τροχαία έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

Η Αττική Οδός επικοινώνησε με το MEGA με σκοπό να ενημερώσει τους οδηγούς πως στις 15:30 το μεσημέρι κανένα τμήμα του δρόμου δεν είναι κλειστό.
Από τις 10 έως τις 6 το πρωί της Τέταρτης θα παραμείνει κλειστεί η έξοδος 10Α προς Ελευσίνα για τεχνικούς λόγους.

16:00 Το in στην Πάρνηθα – Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής – Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ περισσότερα από 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας ενώ τα πράγματα είναι ανησυχητικά καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

15:52 Νέο μήνυμα 112 στη Ροδόπη για εκκένωση της περιοχής Κιζάρι

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Κιζάρι στη Ροδόπη να εκκενώσουν προς Σάπες.

15:44 Φωτιά στο Ασήμι Ηράκλειου

Φωτιά ξέσπασε στο Ασήμι Ηρακλείου. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει σε ελαιώνες και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ συνδρομή από αέρος παρέχει ένα ελικόπτερο.

15:38 Ομάδα υποδοχής στον δήμο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους

Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου και της εντολής εκκένωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

Τέλος, όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αχαρνών, περιπολεί για να περισυλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, όσα ζώα που εντοπίζονται και βρίσκονται σε κίνδυνο (τηλ. 6974414547).

15:28 Μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα

15:23 Προσπάθεια να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκαλης, μιλώντας στο MEGA είπε πως οι φλόγες δεν έχουν περάσει ακόμα στον Εθνικό Δρυμό.

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην φτάσουν οι φλόγες στο σημείο. Ελπίζουμε να κοπάσουν οι άνεμοι. Υπάρχουν καμένα σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Όταν σταματήσουν οι άνεμοι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά».

15:08 Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

14:59 Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη

Μήνυμα του 112 εστάλη στις 2:46 στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Σάπες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

14:45 Νέο μέτωπο στο Άργος

14:45 Νέο μέτωπο στο Άργος

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κόκλα Άργους. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

4:23 Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα Πάρνηθας και Αλεξανδρούπολης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Δραματική είναι η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι και στον οικισμό Άγιο Ιωάννη Ρώσο καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα ενώ το μεσημέρι η φωτιά ξέφυγε και προς τον Εθνικό Δρυμό, τον βασικό και από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν έφευγαν και προσπαθούσαν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους.

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο του 2021.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν έχουν καταφέρει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι των οποίων η φορά αλλάζει πολλές φορές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή στην Αλεξανδρούπολη το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Ροδόπη, ενώ οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το πρωί δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Και στον Έβρο εστάλησαν μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών από το 112, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός της Αύρας.

Η Εγνατία έκλεισε για ακόμα μία φορά από την Κομοτηνή έως τη Μάκρη.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στην φωτιά στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν διασπαρεί λόγω του πλήθους των μετώπων, ενώ οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι μετά από τόσες ημέρες που επιχειρούν συνεχώς στα μέτωπα.

Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση με την φωτιά στην Πάρνηθα.

14:17  Ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τις πυρκαγιές

14:08  Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο – Μεγάλη αναζωπύρωση – Νέα μηνύματα από το 112

Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο. Η φωτιά κινείται προς την Αύρα ενώ ήχησαν νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία.

13:45 Καίγεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

 

13:40 Στον Δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega η φωτιά βρίσκεται μια ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Τα ελικόπτερα κατάσβεσης, το ένα μετά το άλλο ρίχνουν νερό στα σημεία που θεωρούν ότι θα κατευθυνθεί η εστία της φωτιάς, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον για τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής.

13:32 Η Έφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε Φυλή και Ανω Λιόσια

Την περιοχή της Φυλής και των’Ανω Λιοσίων επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια έγραψε στο Facebook:

«Σήμερα επισκέφθηκα τη Φυλή, η κατάσταση είναι εφιαλτική, οι φλόγες έχουν περάσει κυριολεκτικά από παντού και έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές. Απαιτείται η μέγιστη εγρήγορση για την προστασία ανθρώπων, περιουσιών και την κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της». 

13:23 Κρανίου τόπος η άλλοτε καταπράσινη περιοχή

13:23 Κρανίου τόπος η άλλοτε καταπράσινη περιοχή μεταξύ Μάκρης και Κομοτηνής

Τεράστια είναι η καταστροφή από τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την περιοχή γύρω από την Αλεξανδρούπολη

13:18 Στο στρατόπεδο Καποτά οι φλόγες

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές στην περιοχή του Μενιδίου όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ οι φλόγες καίνε από την βόρεια πλευρά του στρατοπέδου Καποτά.

13:14  Φωτιά έξω από το Ολυμπιακό χωριό στους Θρακομακεδόνες

Μία ακόμα εστία φωτιά προσπαθούν να ελέγξουν εδώ και λίγη ώρα οι πυροσβέστες, στους Θρακομακεδόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση έξω από το Ολυμπιακό Χωριό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 2 οχήματα και 6 πυροσβέστες.

13:07 Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους μέσα από τον φακό του in

13:02 Timelapse βίντεο –

13:18 Στο στρατόπεδο Καποτά οι φλόγες

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές στην περιοχή του Μενιδίου όπου η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ οι φλόγες καίνε από την βόρεια πλευρά του στρατοπέδου Καποτά.

13:14  Φωτιά έξω από το Ολυμπιακό χωριό στους Θρακομακεδόνες

Μία ακόμα εστία φωτιά προσπαθούν να ελέγξουν εδώ και λίγη ώρα οι πυροσβέστες, στους Θρακομακεδόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση έξω από το Ολυμπιακό Χωριό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 2 οχήματα και 6 πυροσβέστες.

13:07 Οι αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων να σώσουν τα σπίτια τους μέσα από τον φακό του in

13:02 Timelapse βίντεο – Πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε το πύρινο μέτωπο

Η κάμερα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη κατέγραψε την πυρκαγιά. Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της Τρίτης και δείχνει πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε ο εφιάλτης έως τις πρωινές ώρες σήμερα.

12:57 Εθελοντής πυροσβέστης περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες να σωθούν σπίτια

Στο MEGA μίλησε εθελοντής πυροσβέστης, ο οποίος βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο που καίει τους πρόποδες της Πάρνηθας.

«Από το πρωί γίνεται πανικός. Έχει κατέβει όλος ο αέρας, έχει τεράστια ένταση. Κυκλωθήκαμε πάνω, αναγκαστήκαμε να κατέβουμε και τώρα προσπαθούμε να σώσουμε τα σπίτια των ανθρώπων. Υπάρχουν σπίτια του παραδόθηκαν στις φλόγες και δεν καταφέραμε να τα σβήσουμε ποτέ».

12:55  Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο, έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «ERMITAZ HALL» προς Πάρνηθα
  • Στη Λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» Φυλής

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Στη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
  • Από την πλατεία Φυλής
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
  • Από το ύψος του εστιατορίου «Χρυσό Βαρέλι
  • Στη Λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου
  • Από την Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης

12:49 Εικόνες καταστροφής στην Αγία Παρασκευή

 
 

 

12:44 Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη

Ανεξέλεγκτη κατευθύνεται η φωτιά προς την Αύρα και απειλεί τον οικισμό. Η φωτιά που έκαψε τα Δίκελα συνέχισε το καταστροφικό της έργο ενώ το μέτωπο κατευθύνεται προς τη Ροδόπη.

Όπως μετέδωσε το MEGA  αναζωπύρωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και ακόμα δεν μπορούν οι πυροσβέστες να την ελέγξουν.

12.36 Εκκενώνεται προληπτικά το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα

Λόγω της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα στους πρόποδες της Πάρνηθας, το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα αποφασίστηκε να εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και τα 600 άτομα που βρίσκονται εκεί θα μεταφερθούν αλλού.

Ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών πρόκειται να μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαλακάσας.

12:33 Στον δρυμό οι φλόγες – Στο έλεος της φωτιάς οικισμοί στο Μενίδι

Εφιαλτική περιέγραψε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης, που έκανε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μιλώντας στο Mega, o αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η φωτιά έχει φτάσει στον δρυμό της Πάρνηθας ενώ την ίδια στιγμή σπίτια παραδίδονται στις φλόγες στους οικισμούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Ιωάννη Ρώσου.

Θα έχουμε μεγάλη ζημιά εάν δεν υπάρξει ενίσχυση των δυνάμεων. Για να μην ζήσουμε ξανά το 2021, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας

12:15 Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στις 14:00 για τις πυρκαγιές

Σήμερα, 23/08/2023 και ώρα 14:00, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιου Πουρνάρα, του Προϊσταμένου Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγου Γεώργιου Μιχαλόπουλου, του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελου Γκουντούφα και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβου Θεοδώρου.

12:13 Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας

Η φωτιά από το μέτωπο της Υλίκης πέρασε στα Βάγια και κατακαίει χωράφια και χαμηλή βλάστηση έκτασης τριών χιλιομέτρων πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Τεράστιο χαρακτηρίζεται το μέτωπο της Βοιωτίας από το Ταρσό ως το Κυριάκι, όπου μέχρι τις 23.30 χθες το βράδι είχαν εκκενωθεί 9 οικισμοί.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις ήταν ολονύκτιες, αλλά νωρίτερα επικρατούσε αισιοδοξία καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές ώρες που δεν φαινόταν φλόγα στο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων.

12:05 Σε πέντε μέτωπα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καίει για πέμπτη ημέρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα ενεργά μέτωπα είναι πέντε στις περιοχές, Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και στις περιοχές Νίψα και Αισύμη.

12:06 Χάνεται το στοίχημα – Κατευθύνεται στον δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά

11:59 Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή – Εκρήξεις στα σπίτια

Μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Τα σπίτια καίγονται ενώ γίνονται και εκρήξεις, πιθανόν από φιάλες υγραερίου. Τα ελικόπτερα συνεχίζουν να επιχειρούν μέσα στον οικισμό αλλά η κατάσταση φαίνεται ανεξέλεγκτη.

11:52 Στις φλόγες παραδίδονται το ένα μετά το άλλο τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή – Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους ενώ τα σπίτια παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στις φλόγες.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και παντού ξεπηδούν νέες εστίες.

11:45 Αναζωπύρωση στον Ασπρόπυργο – Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχές Σοφό

11:34 Ξέμειναν από νερό τα  πυροσβεστικά στην Αγία Παρασκευή

Χωρίς νερό έχουν μείνει εδώ και αρκετή ώρα τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής που η φωτιά έχει αρχίσει να καίει τα πρώτα σπίτια

11:33 Δραματικές στιγμές για το συνεργείο του MEGA

Δραματικές στιγμές κατέγραψε η κάμερα του MEGA. Το πύρινο μέτωπο έκαιγε και από τις δύο πλευρές, εγκλωβίζοντας το συνεργείο του MEGA, ενώ μαύροι πυκνοί καπνοί θόλωσαν την ατμόσφαιρα.

«Δεν βλέπουμε τίποτα μπροστά μας. Έχουμε χάσει την ορατότητά μας λόγω των πυκνών καπνών», είπε στον αέρα του MEGA η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου.

11:31 Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λεφάντω στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο

11:29 Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Ζεφύρι

11:26 Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το περιστατικό ρατσιστικής βίας στον Έβρο και τις φωτιές

Παρέμβαση υπήρξε από τον Άρειο Πάγο για τις πυρκαγιές αλλά και για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στον Έβρο.

Για το θέμα της βιαιοπραγίας κατά μεταναστών ζητεί να διερευνηθούν αδικήματα όπως βιαιοπραγία, έκθεση σε κίνδυνο και αρπαγή.

Επιπλέον με σχετική παραγγελία της, προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης ζητεί ενδελεχή έρευνα για τις πυρκαγιές, ακόμη και για το ενδεχόμενο αυτές να έχουν προκληθεί στο πλαίσιο οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου.

11:18 Έκκληση του δημάρχου Αχαρνών για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Δύσκολη η κατάσταση στη Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπύρο Βρεττό έχουν καεί τα πρώτα σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ο ίδιος έκανε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να μπει στον αστικό ιστό.

11:15 Η κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην περιοχή της Λευκίμης στον Έβρο

11:08 Τιτάνια μάχη για να σωθούν σπίτια

11:08 Τιτάνια μάχη για να σωθούν σπίτια

Ελικόπτερο σβήνει φωτιά που αγγίζει σπίτι στην Αγία Παρασκευή

11:04 Το μήνυμα του 112 στην Αγία Παρασκευή για εκκένωση

10:50 Έχουν μπει οι φλόγες στα σπίτια στην Αγία Παρασκευή

10:44 Μένουν πίσω για να βοηθήσουν

Στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, ωστόσο κάτοικοι μένουν πίσω για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες.

10:40 Δύσκολη η κατάσταση στην Αγία Παρασκευή

Στην περιοχή επιχειρούν εναέρια μέσα, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να σβήσουν τις φλόγες που ξεπηδούν συνεχώς λόγω των ισχυρών ανέμων. Όπως αναφέρει το MEGA o οικισμός ο οποίος εκκενώνεται είναι σχεδόν περικυκλωμένος από τις φλόγες.

10:30 Εκκενώνεται ο οικισμός στην Αγία Παρασκευή στην Πάρνηθα

Δραματικές στιγμές στο Μενίδι στην Πάρνηθα, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και απειλούνται σπίτια. Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους για εκκένωση.

.

10:15 Κάηκαν σπίτια στη Φυλή

Όπως μεταδίδει το MEGA οι φλόγες έκαψαν σπίτια στη Φυλή και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άγιου Κυπριανού 

10:12 Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του Γιάννη Αρτοποιού η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή καίει νότια της Πάρνηθας στο μέτωπο της Ντάρτιζας αλλά και δυτικά των περιοχών της Αγίας Παρασκευή και της Αμυγδαλέζας. Συνολικά επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 65 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη, 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία και 2 ελικόπτερα το ένα για εναέριο συντονισμό.

Επιπλέον συνδράμουν ισχυρές εθελοντικές ομάδες, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του ΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Αναφορικά με το μέτωπο του Έβρου, ο κ Αρτοποιός δήλωσε ότι δίνεται μάχη στα Πετρωτά, στο Πέραμα και τη Μεσημβρία, αλλά και στη Νίψα όπου τις πυροσβεστικές δυνάμες συνδράμουν πυροσβέστες από τη Ρουμανία και πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο.

Στην Καβάλα η εικόνα χαρακτηρίστηκε βελτιωμένη με δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην Αβραμηλια και το άλλο στο Διαλεχτό , ενώ επιχειρούν δύο αεροσκάφη ,το ένα από την Κροατία.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.

09:52 Αποκαρδιωτική εικόνα από την Πάρνηθα

Κρίσιμη είναι η μάχη στην Πάρνηθα με τους πυροσβέστες να δίνουν διπλή μάχη για να μην ξεφύγουν οι φλόγες προς τον δρυμό αλλά και προς τα σπίτια.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι φωτογραφία που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece

09:40 Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Εγνατία Oδό, από Μέστη έως Μάκρη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης .

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

09:27 Στοίχημα να μην επεκταθεί η φωτιά στον Δρυμό της Πάρνηθας

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας, ενώ τιτάνια είναι η μάχη των επίγειων και εναέριων μέσων με τις πύρινες φλόγες.

09:15 Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές – Οι επιβαρυμένες περιοχές

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Οι μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.

08:57 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα

Στα βίντεο του in φαίνεται η δύσκολη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

08:55 Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την καταστροφή στην Αλεξανδρούπολη

08:44 Αναλυτικά τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο

Ασθενέστεροι οι άνεμοι το πρωί της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης με τις πύρινες εστίες ωστόσο να παραμένουν απειλητικές. Επιχειρείται να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

08:37 Έσβησε η φωτιά στη Σαμοθράκη – Παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό το νησί

Με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών η φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Σαμοθράκη τέθηκε υπό έλεγχο. Το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό από χθες, καθώς τα καλώδια που τροφοδοτούν τη Σαμοθράκη με ρεύμα υπέστησαν ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να φτάσουν στο νησί γεννήτριες σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί προς το παρόν το πρόβλημα.

08:32 Στη μάχη με τις φλόγες και οι κάτοικοι στην Πάρνηθα

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση του ανεξέλεγκτου μετώπου στην Πάρνηθα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

«Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις, εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Που να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», είπε κάτοικος στο ΜEGA.

08:29 Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον Έβρο

Έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί ενώ οι φλόγες περνούν μέσα από τα χωριά

08:26 Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν από τους καπνούς

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για τις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία των πολιτών και συνέστησε μεταξύ άλλων χρήση μάσκας.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι πολίτες από τους καπνούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο MEGA πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε.

Ο επίκουρους καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμβούλεψε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα.

08:21 Πνίγεται στους καπνούς η Αττική

08:12 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων

  1. Αγίου Διονυσίου, ύψος στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου Νταρδίζας
  2. Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου

08:09 Μάχη με τον άνεμο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Συνεχείς ρίψεις νερού στους πρόποδες της Πάρνηθας προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον Δρυμό.

08:06 Προαστιακός: Αποκαταστάθηκε η γραμμή Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά

Η λειτουργία της γραμμής του Προαστιακού Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι- Κάτω Αχαγιά έχει αποκατασταθεί. Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού.

08:03 Πάνω από 400.000 στρέμματα καμένα τις τελευταίες τρεις ημέρες

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν καεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

-380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο

-30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη

-12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία

-8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο

-5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

07:57 Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα – Ακούγονται εκρήξεις από το δάσος

07:49 Εκκενώθηκαν γηροκομεία στην Αγία Παρασκευή

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα. Πιστεύω πως δε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Δεν έχουμε ζημιές σε σπίτια ακόμα και έχουμε εκκενώσει το γηροκομείο στην Αγία Παρασκευή. Έχω στείλει πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας να τους μεταφέρει στην αίθουσα του δημαρχείου.

Από χτες το απόγευμα έχουμε εκκενώσει τον Αϊ Γιάννη τον Ρώσο και εύχομαι να μην έχουμε ζημιές σε σπίτια και ανθρώπινες ζωές», είπε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Πάρνηθας, Νίκος Ξαγοράρης.

07:39 Μαίνεται η φωτιά δυτικά της Αλεξανδρούπολης

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι προς τα δυτικά καθώς το μεγάλο μέτωπο κινείται προς Ροδόπη. Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε από ανατολικά της Αλεξανδρούπολης αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει φτάσει μέχρι τη Ροδόπη.

Το βράδυ μπορεί να κόπασαν οι άνεμοι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες σε περιοχές γύρω από την Αλεξανδρούπολη που μπορούν να αναζωπυρωθούν με τον αέρα.

Η Εγνατία έχει κλείσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, κυρίως επισκέπτες να μην μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.

07:38 Διάσπαρτες εστίες στην Πάρνηθα

07:33 Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Η φωτιά πλησιάζει τα σπίτια στο Μενίδι

Όπως μεταδίδει το MEGA η φωτιά έχει φτάσει μια ανάσα από τα σπίτια στο Μενίδι. Στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα που προσπαθούν να κόψουν τη φωτιά.

«Λάβαμε μήνυμα εκκένωσης στις 3 τα ξημερώματα – Δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης»

Κάτοικος της περιοχής μιλά στο MEGA για τις δραματικές στιγμές στην Αλεξανδρούπολη.

«Εμείς λάβαμε το σήμα εκκένωσης στις 03:00 προχθές το βράδυ. Φανταστείτε στις 03:00 το πρωί σηκώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και έφυγαν στην Αλέξανδρούπολη. Μιλάμε για εκκενώσεις περισσότερων από 10 χωριών, ανθρώπων που έχουν αφήσει τα σπίτια τους και κατευθύνονται στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε ενώ επεσήμανε το ζήτημα της έλλειψης πρόληψης.

«Δεν είναι μόνο διάσπαση δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στη Ροδόπη, στη Ξάνθη και στην Αθήνα. Έχουμε μία πολυδιάσπαση δυνάμεων. Από την άλλη πιστεύω ότι πρέπει να τονίσουμε την έλλειψη πρόληψης και πολιτικής προστασίας, δηλαδή άνθρωποι καλλιεργητές, εθελοντές, που θα μπορούσαν να είναι προετοιμασμένοι με υποδομές, σχέδια και πλάνα», δήλωσε.

Η προσπάθεια των εναέριων μέσων

Η φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας

Το in μεταδίδει live εικόνα από τη φωτιά στην Πάρνηθα


Οι δυνάμεις που επιχειρούν στη Φυλή

Σύμφωνα με ενημέρωση του πυροσβεστικού σώματος στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 3 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 Α/Φ και 3 Ε/Π. Στο έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

Από τις 3 τα ξημερώματα ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

«Το μέτωπο πηγαίνει παράλληλα με την κορυφογραμμή στην Πάρνηθα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», δήλωσε.

Καλύτερη η εικόνα στον Ασπρόπυργο

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο Ασπρόπυργος όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλέον, σε χώρους με οικόπεδα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το συμβάν θεωρείται ακόμα «ανοικτό» για την πυροσβεστική υπηρεσία και στην περιοχή επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε αποθήκες και λοιπές επιχειρήσεις, ενώ από τις πρωινές ώρες εστάλησαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα και ακολούθησαν εκκενώσεις.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και σήμερα δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω από τον οικισμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου. Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης.

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και στη Σαμοθράκη, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα.

«Το μέτωπο πηγαίνει παράλληλα με την κορυφογραμμή στην Πάρνηθα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», δήλωσε.

Ισχυροί άνεμοι πνέουν στη Φυλή

Μιλώντας στο MEGA ο Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Φυλής, ανέφερε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και μεγάλη ταχύτητα, το οποίο προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της φωτιάς.

«Είχαμε ένα μέτωπο πάνω από την περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, αυτό καταφέραμε να το περιορίσουμε, γιατί ήρθε και το μεγάλο πυροσβεστικό. Η περιοχή ήταν δύσβατη, καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά», δήλωσε.

«Αυτή τη στιγμή φυσάει πάρα πολύ, άνεμοι με μεγάλα μποφόρ και με μεγάλη ταχύτητα. Θα είμαστε όλοι σε επιφυλακή, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις στον οικιστικό ιστό, τις οποίες παλεύουμε και σβήνουν αμέσως».

Ελπίδα όλων είναι να πέσει το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω