Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δημιουργούν ανησυχία για την ζήτηση, ενώ το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην αυριανή ομιλία του προέδρου της Fed.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 99 σεντς ή 1,2% στα 82,22 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,08 δολάρια ή 1,4% στα 77,81 δολάρια το βαρέλι.

Wall Street: Δίνει ώθηση στο τεχνολογικό ράλι η Nvidia

SOS από την μεταποίηση

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση  (PMI) την Τετάρτη έδωσαν μια ζοφερή εικόνα για την υγεία των οικονομιών σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Ιαπωνία ανέφερε συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε επίσης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στη Γερμανία. Η οικονομία της Βρετανίας φαινόταν ότι θα συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ πλησίασε το σημείο στασιμότητας τον Αύγουστο, με την ανάπτυξη να είναι η ασθενέστερη από τον Φεβρουάριο.

«Η επιδείνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Κίνας είναι η κύρια αιτία της επιδείνωσης της παγκόσμιας μεταποίησης«, ανέφεραν οι αναλυτές της BCA Research. «Αυτό επιβαρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες όπου η ανάπτυξη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στην κινεζική ζήτηση, όπως η Γερμανία», πρόσθεσαν.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας κατευθύνονται στο Τζάκσον, όπου η συζήτηση για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια ενδέχεται να κυριαρχήσει παρά την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η προσφορά

Από την πλευρά της προσφοράς, η παραγωγή αργού πετρελαίου του Ιράν θα φθάσει τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρόλο που οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραμένουν σε ισχύ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται επίσης μια πρόταση που θα χαλαρώσει τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, επιτρέποντας σε περισσότερες εταιρείες και χώρες να εισάγουν το αργό πετρέλαιό της, εάν το νοτιοαμερικανικό έθνος προχωρήσει σε ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με πέντε ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού βοήθησε στον περιορισμό περαιτέρω απωλειών.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 6,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 18 Αυγούστου στα 433,5 εκατ. βαρέλια, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών που συμμετείχαν σε  δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 2,8 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, η άνοδος των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η ζήτηση καυσίμων είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία, ο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Οκτώβριο για να βοηθήσει στη στήριξη της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities