
THE GUARDIAN
Επειτα από δεκαετίες αφοσίωσης στην επιστήμη που αφορά την Ανταρκτική, έχω μάθει ότι οι φυσικές και βιολογικές αλλαγές σπανίως συντελούνται ομαλά. Πιο συχνά εξελίσσονται με απότομα βήματα. Σήμερα το κλίμα και τα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής βιώνουν ανησυχητικές αλλαγές.
Το μεγαλύτερο μέρος του πάγου στη θάλασσα λείπει τον φετινό χειμώνα. Ενα κρίσιμο ωκεάνιο ρεύμα επιβραδύνεται, ενώ οι παγετώνες και τα στρώματα του πάγου αποσυντίθενται. Στη γη τα έτσι κι αλλιώς εύθραυστα βρυώδη οικοσυστήματα καταρρέουν. Οι εντυπωσιακοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι ενδέχεται να οδεύουν προς την εξαφάνισή τους. Οσο για τη ρύπανση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στην Ανταρκτική, έχει αφήσει ένα τοξικό αποτύπωμα.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Εχω αφιερώσει 40 χρόνια στην έρευνα της Ανταρκτικής και της ευρύτερης περιοχής. Περίπου 22 από αυτά έγιναν μέσα από την αρμόδια κρατική υπηρεσία της Αυστραλίας, από την οποία αποχώρησα την περασμένη Πέμπτη. Καθώς δεν είμαι πλέον δημόσιος υπάλληλος, νιώθω την υποχρέωση, ως πολίτης, να σταθώ δημοσίως και να υπερασπιστώ την παγωμένη ήπειρο και τα οφέλη που έχει για την κοινωνία η επιστήμη που σχετίζεται με αυτήν.
Η Ανταρκτική έχει μεγάλη σημασία. Το τι συμβαίνει εκεί επηρεάζει τις κλιματικές τάσεις σε όλον τον πλανήτη και το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας. Το καθεστώς της καθορίζεται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, στην οποία κατέληξαν 12 χώρες στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 1959. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μια εξαιρετική Συνθήκη, που αντικατοπτρίζει ένα μεγάλο όραμα: Την ύπαρξη μιας ηπείρου που θα είναι διατηρητέα και στην οποία θα κυριαρχούν η ειρήνη και η επιστήμη.
Ομως, σήμερα η Ανταρκτική απειλείται και η μεγαλύτερη απειλή από όλες είναι η κλιματική αλλαγή. Τον περασμένο Ιούνιο όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει την παραπάνω Συνθήκη σημείωσαν ότι «οι αλλαγές στην Ανταρκτική και στον Νότιο Ωκεανό συνδέονται με τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα παγκοσμίως, επιδρώντας ταυτόχρονα πάνω τους». Πρόσθεσαν δε ότι «περαιτέρω μη αντιστρεπτές αλλαγές είναι πιθανό να συντελεστούν» εάν δεν «επιταχυνθούν οι προσπάθειες» περιορισμού της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Η επιστημονική έρευνα αποκτά ζωτική σημασία απέναντι σε αυτές τις απειλές. Θα μας βοηθήσει να τις κατανοήσουμε καλύτερα, σήμερα και μακροπρόθεσμα, ενώ θα συμβάλει και στη διαδικασία πολιτικών παρεμβάσεων.
Η ιστορία της Ανταρκτικής λειτουργεί ως ένα επείγον καμπανάκι που μας θυμίζει ότι η ανθρωπότητα οφείλει να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Οφείλουμε, επίσης, να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά για να υπηρετήσουμε το περιβάλλον – συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα που είναι τόσο επιτακτικά αναγκαία.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο